Premiér Robert FicoTASR/J. Kotian
StoryEditor

"Sme poslíčkovia Ameriky." Fico skritizoval protiruské sankcie, považuje ich za nezmyselné

29.01.2017, 12:43
Autor:
TASRTASR
Predsedovi vlády sa nepozdávajú sankcie voči Rusku, označil ich za gól do vlastne brány.

Výkon funkcie nového amerického prezidenta Donalda Trumpa môže pozitívne ovplyvniť vzťah Spojených štátov amerických s Európskou úniou. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého by sa už teraz mali inak riešiť vzťahy medzi Ruskom a Amerikou.

"Sám som zvedavý, ako sa bude vyvíjať téma okolo sankcií voči Ruskej federácii, pretože sme takí poslíčkovia Ameriky, pokiaľ ide o niektoré témy. Aj tu si myslím, že sme viacej sledovali, čo hovoria Spojené štáty, ako to, čo sme chceli my reálne v Európskej únii," skonštatoval premiér. Sankcie považuje za nezmysel, ktorý poškodzuje EÚ, a preto ich treba zrušiť. "Verím, že ak zrušia Spojené štáty sankcie, to isté rýchlo urobí aj Európska únia, lebo sami si strieľame góly do vlastnej brány," tvrdí Fico.

Globálny hráč

Predseda vlády sa stotožňuje s názorom, že je potrebné zastaviť silovú likvidáciu niektorých režimov a exportovanie predstáv, ktoré presadzuje EÚ alebo Spojené štáty americké, do sveta. "Každá krajina má právo vybrať si spôsob riadenia svojich vnútorných vecí," podotkol.

Vyhlásenia Trumpa o menšom zasahovaní do európskych záležitostí z pohľadu armády bude podľa jeho slov Európu tlačiť do významných bezpečnostných opatrení a riešenia spoločnej armády. "Európa musí byť silnejší globálny hráč," skonštatoval Fico.

Antifašistické základy

Na slovenskej politickej scéne by podľa predsedu vlády mala vždy fungovať štandardná ľavicovo orientovaná strana, ktorá je postavená na antifašistických tradíciách.  Uviedol, že je to jeho sen a je jedno, či táto strana bude v opozícii, alebo vo vláde.

Strana Smer-SD sa podľa jeho slov zastabilizovala a má v pláne vyhrať ďalšie parlamentné voľby a pokúsiť sa prípadne o vstup do vládnej koalície. "Ak pôjdeme do opozície, chcem, aby to bola silná opozičná ľavicovo orientovaná strana, ktorá sa bude jednoznačne stavať na stranu tých, ktorí sa hlásia k SNP a hodnotám, na ktorých stojí naša štátnosť," skonštatoval.

Ľudia s potenciálom

Fico tvrdí, že nikto nie je nenahraditeľný a týka sa to aj jeho strany, preto sa rozhodol na svojich cestách po regiónoch Slovenska brať so sebou aj mladších politikov. "K výmene politickej generácie musí prirodzene prísť, preto som oslovil Petra Pellegriniho, štátnu tajomníčku na ministerstve vnútra Denisu Sakovú. Rovnako je tu veľmi veľa ľudí, ktorí majú v Smere obrovský politický potenciál ako Peter Kažimír, Juraj Blanár i ďalší, ktorí sú dnes vo vedení strany," skonštatoval Fico. Ako tvrdí, je zodpovednosťou predsedu strany, aby nezabíjal konkurenciu.

V Európskej únii môže podľa neho nastať taký virvar, že prežijú len stabilné krajiny. Prioritou Smeru-SD je preto udržiavať stabilitu systému. "To, čo sa deje v okolitom svete, nás núti správať sa ešte zodpovednejšie a stabilnejšie ako inokedy. Chceme byť garantom stability," povedal Fico.

01 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 04 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:11