Minister zdravotníctva Tomáš DruckerTASR/M. Baumann
StoryEditor

Drucker nedokázal zastaviť rast dlhov v zdravotníctve, sú najvyššie za päť rokov

28.04.2017, 12:11
Autor:
ČTKČTK
Dlhy zdravotníckych zariadení dosiahli najvyššiu úroveň za posledných päť rokov.

Zdravotnícke zariadenia vrátane veľkých nemocníc sa topia v dlhoch, ich záväzky po lehote splatnosti na konci vlaňajška dosiahli najvyššiu úroveň za posledných päť rokov. Upozornilo na to ministerstvo zdravotníctva, podľa ktorého by situáciu zlepšilo okrem pripravovaných úsporných opatrení tiež oddĺženie a vyššie príjmy zariadení.

Dlhy po splatnosti zdravotníckych zariadení stúpli vlani medziročne o 17,7 percenta na 647,24 milióna eur. V porovnaní s rokom 2012 sa zvýšili na takmer trojnásobok.

Hlavnú časť dlhov vytvorili najmä veľké nemocnice, ktoré spravuje štát. "V týchto zariadeniach sa uskutočňuje najväčší rozsah finančne náročných výkonov poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Situáciu komplikuje vysoký podiel a nárast osobných nákladov v pomere k výnosom od poisťovní a významný podiel nákladov na lieky a zdravotnícky materiál na celkových nákladoch," uviedlo ministerstvo.

Úrad tento rok očakáva pokles výdavkov na lieky, zdravotnícke pomôcky a materiál o 105 miliónov eur, a to hlavne kvôli opatreniam proti vysokej spotrebe liekov a novému nastaveniu cien zdravotníckeho materiálu. Skoršia analýza poukázala tiež na možnosti úspor pri zaistení efektívnej prevádzky zdravotníckych zariadení a verejných súťaží.

Podľa ministerstva aj v prípade zlepšenia hospodárenia zdravotníckych zariadení bude s ohľadom na štruktúru ich dlhu potrebné oddĺženie. Slovensko už v minulosti opakovane oddlžovalo zdravotnícke zariadenia, napríklad v roku 2011 na tento účel vynaložilo 300 miliónov eur.

Slovensko podľa analýzy ministerstva financií vynakladá na zdravotníctvo s ohľadom na výkon ekonomiky viac peňazí než susedné krajiny z višegrádskej štvorky (V4), efektívnosť slovenského systému je však nižšia ako v Českej republike a Poľsku. V porovnaní s ostatnými krajinami V4 má Slovensko napríklad vyšší počet úmrtí, ktoré by bolo možné odvrátiť včasnou a primeranou zdravotnou starostlivosťou a liečbou.

Zlý stav zdravotníctva aj aféry ohľadom predražených nákupov techniky sa na dostali do centra pozornosti aj pred vlaňajšími parlamentnými voľbami.

01 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 02 - Modified: 2024-04-18 04:41:22 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky u lekára. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 03 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii 05 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:10