Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí. FOTO: TASR/P. Zachar
StoryEditor

Krajčí pre HN: Mám podozrenie na aktivity s Pentou. Minister ich nevyvrátil

13.05.2022, 19:50
  • Zo strany ministerstva zdravotníctva o spoluprácu nebol záujem, priznáva Marek Krajčí.
  • Ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského podozrieva z dohody s Pentou.
  • Krajčí tvrdí, že zmluva s Ruskom bola výhodnejšia ako kontrakty s inými dodávateľmi vakcín.

Dostali ste ponuku, aby ste sa zúčastnili na rokovaniach na úrade vlády o reforme nemocníc. Od koho?

Bol to priamo pán premiér, pretože plnenie plánu obnovy zo strany ministerstva zdravotníctva výrazne meškalo.

Nie ste teda poradcom Igora Matoviča na ministerstve financií pri téme výstavby nemocníc z plánu obnovy?

Nie, je to dezinformácia. Minister Matovič podľa mňa nemá žiadnych takých poradcov. Keď hovoríme o týchto rokovaniach na úrade vlády, pán expremiér sa na nich nikdy nezúčastnil.

Prečo premiér Eduard Heger žiadal, aby ste k nemu na úrad vlády prišli riešiť plán obnovy?

Ako minister som so svojím tímom pripravoval Plán obnovy a odolnosti pre náš rezort. Zároveň som režisérom zdravotníckych reforiem,​ ktoré predstavilo naše hnutie, a líder tímu OĽaNO pre zdravotníctvo. Už prvý rok po nástupe do vlády sme začali robiť dôležité zmeny, vznikli reformné tímy. Dialo sa tak aj napriek tomu, že sme museli riešiť pandémiu.

V lete 2020 nám Európska komisia schválila plán obnovy a ministerstvo zdravotníctva bolo jedným z najlepšie pripravených rezortov na naplnenie tohto plánu. Zo šesťmiliardového plánu obnovy si ukrojilo zdravotníctvo jeden a pol miliardy eur, pretože sme vedeli predstaviť jasné reformy a uchopiteľné zámery a ciele, ako zlepšiť nemocnice, prácu lekárov a ostatných zdravotníckych zamestnancov na Slovensku. Keď som odišiel z funkcie ministra, premiér ma žiadal, aby som naďalej dohliadal na plnenie reforiem. Zo strany ministerstva zdravotníctva o spoluprácu nebol záujem. Na konci minulého roka úrad vlády zistil, že plnenie plánu obnovy výrazne mešká. Vtedy ma pán premiér Heger poprosil, aby som rozbehol Zdravotnícku implementačnú agentúru a začali sme naháňať projekty na výstavbu nových nemocníc. Agentúra vtedy už existovala, ale vôbec nefungovala.

Čo bol váš osobný prínos na rokovaniach...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 02 - Modified: 2024-04-16 13:53:35 - Feat.: - Title: Zrušenie zubných benefitov môže podľa Krajčího znížiť záujem ľudí o prevenciu 03 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 04 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko 05 - Modified: 2024-03-01 07:32:45 - Feat.: - Title: Žiaci chodia do školy na dve zmeny. Vláda chce zaraziť praktiku, ktorá dobre nefunguje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 21:16