Václav Klaus a Vladimír Mečiar. FOTO: TASR/ Koláž HN
StoryEditor

Duel Klausa a Mečiara sa skončil predčasne. Preberte sa, odkázal moderátorom slovenský expremiér

30.06.2022, 19:00
Autor:
redred
  • Cieľom rokovaní s Mečiarom bolo, aby rozdelenie federácie prebehlo priateľsky, zdôraznil počas debaty český expremiér Václav Klaus.
  • Obaja bývalí premiéri sa zhodli na vzájomných dobrých vzťahoch.

 

Politický duel medzi expremiérom Vladimírom Mečiarom a bývalým českým premiérom Václavom Klausom, ktorý bol v priebehu štvrtkového večera vysielaný na RTVS, sa skončil predčasne. Po hodine totiž Klaus žiadal o ukončenie debaty a situácia sa začala vyostrovať.

Duel, ktorý bol vysielaný naživo na obrazovkách verejnoprávnej televízie, prebehol tematicky v brnenskej vile Tugendhat. Práve v nej sa totiž pred 30. rokmi rozhodovalo o zániku Českej a Slovenskej federatívnej republiky.

Svet nám závidí

"Celý svet nám to závidí," vyjadril sa v úvodných minútach relácie český expremiér na margo zániku federácie. V tejto súvislosti hovoril o tom, že cieľom vtedajších rokovaní bolo, aby rozdelenie štátu "prebehlo kamarátsky".

Mečiar v tomto kontexte zdôraznil, že "Česko a Slovensko sa museli s mnohými vecami vyrovnať" pričom doplnil, že spolu s Klausom "opravovali všetko, čo bolo pokazené".

Obaja bývalí premiéri sa zhodli na dobrých vzájomných vzťahoch, ktoré pretrvávajú aj napriek tomu, že sa podľa ich slov nestretávajú často. "Vzťah dôvery trvá", prízvukoval v priebehu relácie Klaus.

image

Keď Česko-Slovensko upadlo do kómy. Rozpad štátu spečatili volebné víťazstvá Klausa a Mečiara

Dobré vzájomné vzťahy

"My sme na českej politickej scéne nemali lepšieho priateľa, spojenca a partnera ako bol Klaus," kontroval českému expremiérovi Mečiar.

Po hodine však relácia nabrala rýchly spád a Klaus moderátorku Martu Jančkárovú požiadal, aby debatu ukončila s tým, že nechce pokračovať v odpovedaní na otázky.

"Nie je možné vysvetľovať niečo hluchým a slepým a vyzerá to tak, že vy nepočúvate naše odpovede," vyhlásil napokon expremiér. "Prosím vás, už sa preberte," doplnil ho napokon Mečiar, ktorý výzvu adresoval moderátorke.

01 - Modified: 2022-06-24 22:05:00 - Feat.: 0 - Title: Keď Česko-Slovensko upadlo do kómy. Rozpad štátu spečatili volebné víťazstvá Klausa a Mečiara
01 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 02 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 03 - Modified: 2024-03-11 12:48:53 - Feat.: - Title: Fico sa stretol v Bratislave s Klausom. Český exprezident súhlasil so slovenským premiérom 04 - Modified: 2024-02-15 15:13:35 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia za milióny eur. Hala, ktorú obľuboval aj Mečiar, má nový šat. Správny impulz pre náš basketbal? 05 - Modified: 2024-01-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Hádzanie špiny na rivalov, spravodajské hry zo zahraničia i počasie. Ktoré premenné vstupujú do volieb?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:57