StoryEditor

Ficov Smer iniciuje mimoriadnu schôdzu k zdravotníctvu, odvolávať chce aj Mikulca

08.11.2022, 10:20
Autor:
redred

Návrh s potrebnými podpismi podali v pondelok. Mimoriadne rokovanie by sa mohlo podľa jeho slov začať hneď po skončení aktuálnej 75. schôdze.

Opozičný Smer podal návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady k situácii v zdravotníctve. Predložil uznesenie s konkrétnymi požiadavkami lekárov a zdravotníckych pracovníkov aj so záväzkom pre vládu prijať spoločné memorandum, ktoré má prispieť k upokojeniu situácie.

Informoval o tom predseda Smeru Robert Fico. Návrh s potrebnými podpismi podali v pondelok. Mimoriadne rokovanie by sa mohlo podľa jeho slov začať hneď po skončení aktuálnej 75. schôdze.

"Ľudia majú ústavné práva pokiaľ ide o zdravotnú starostlivosť," zdôraznil Fico. Poukázal na množstvo podaných výpovedí lekárov. Upozornil, že nemocnice hlásia odklad operačných zákrokov, pretože ich nebude mať kto vykonať.

Pýta sa, čo robí vláda. Ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽANO) vyčíta, že hovorí o memorande s lekármi, ktoré ešte nikto nevidel, ako aj rokovania, ktoré nemajú výsledky. Podčiarkol, že vláda musí rokovať o vážnych požiadavkách lekárov.

Šéf Smeru uviedol, že sa dohodli s odborármi a zdravotníckymi pracovníkmi, že preberú ich požiadavky a prenesú ich do uznesenia parlamentu.

Ozrejmil, že požiadavky sa netýkajú len platov lekárov a zdravotníkov či platieb poistného, ale aj systematických riešení v otázke vzdelávania. Doplnil, že v predloženom uznesení jednotlivé požiadavky pomenúvajú a kladú k nim aj termíny riešenia.

"Žiadame vládu, aby urobila všetko pre podpísanie memoranda medzi zdravotníckymi pracovníkmi, lekármi, odbormi a vládou, ktoré upokojí situáciu," doplnil.

Okrem toho avizoval, že v utorok podá Smer-SD aj návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) v súvislosti s nelegálnou migráciou.

"Ak tam bude taký neschopný baran ako minister vnútra, ktorý si len eurá ráta a nič nerobí, tak sa z tohto malého problému, ako ho vnímame, môže stať oveľa väčší," povedal Fico.

Vyčíta mu situáciu na hraniciach s Českou republikou, ktorá obnovila kontroly. Mikulca, policajného prezidenta Štefana Hamrana i šéfa migračného úradu Jána Orlovského kritizoval za ich nekonanie. Upozornil na závažnosť situácie. ČR podľa jeho slov robí to, čo má, teda chráni vlastné hranice. Odmieta preto Hamranove vyjadrenia na adresu českej polície.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 05 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:23