Minister obrany Jaroslav Naď. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Naď: NATO vyšle Rusku jasný signál. Nepredpokladám, že Poľsko požiada o aktiváciu článku 5

15.11.2022, 21:23
Autor:
TASRTASR

Šéf rezortu bezodkladne po prijatí správy o udalostiach v Poľsku informoval o situácii najvyšších ústavných činiteľov, ktorí sú v intenzívnom kontakte, a tiež ministra zahraničných vecí..

Dopad pravdepodobne ruských rakiet na územie Poľskej republiky si dnes vyžiadal obete. Slovensko bude v reakcii na túto udalosť stáť pri našich poľských spojencoch, uviedol v reakcii minister obrany Jaroslav Naď.

NATO prijme kroky pre posilnenie obrany svojich členov a vyšle Ruskej federácii jasný signál, že prípadné pokračovanie bude mať následky. Naď nateraz nepredpokladá aktiváciu článku 5 Washingtonskej zmluvy (kolektívna obrana).

Šéf rezortu bezodkladne po prijatí správy o udalostiach v Poľsku informoval o situácii najvyšších ústavných činiteľov, ktorí sú v intenzívnom kontakte, a tiež ministra zahraničných vecí..

„Nateraz predpokladáme, že Poľsko požiada v zmysle čl. 4 Washingtonskej zmluvy konzultácie medzi spojencami, ale nepredpokladáme, že bude požadovať reakciu v zmysle článku 5. Logickým krokom by bola požiadavka na ďalšie posilnenie ochrany spojeneckých krajín na východnom krídle NATO. Slovenská republika bude určite stáť pri našich poľských spojencoch a bude požadovať adekvátne konanie aj zo strany Ruskej federácie tak, aby sa takéto niečo už nikdy neopakovalo,“ uviedol J. Naď.

Zároveň avizoval posilnenie bezpečnosti slovenských hraníc a vzdušného priestoru, pričom zdôraznil dôležitosť členstva v Severoatlantickej aliancii.

V súvislosti s udalosťami v Poľsku vyzval verejnosť na zachovanie pokoja. „Samozrejme, Poľsko musí reagovať na fakt, že došlo k usmrteniu jeho občanov, na druhej strane si však všetci uvedomujeme citlivosť celej situácie. Chcem preto ukľudniť verejnosť. Spojenci naprieč Alianciou sú v nepretržitom kontakte a robíme maximum pre ochranu našich obyvateľov,“ uviedol minister.

 

01 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 02 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:55