StoryEditor

Uplynulý školský rok sa skončil s miliónovými dlhmi

V schválenom rozpočte na rok 2003 je pre regionálne školstvo vyčlenených 5,8 mld. Sk, napriek tomu je finančne poddimenzované. Školy vyslovujú obavy, že nebudú schopné na jeseň otvoriť nový školský rok. V júni štrajkovali pracovníci škôl s požiadavkou na viac peňazí do rezortu. Ešte v čase štrajku minister školstva Martin Fronc informoval, že jeho rezort v spolupráci s ministerstvom financií hľadá prostriedky na dofinancovanie školstva. Odhadovaný deficit je viac ako miliarda. Začiatok budúceho školského roka nie je podľa ministra ohrozený a riešenie problémov vidí v realizácii reformy regionálneho školstva. "Potom zostane minimálne taký veľký balík peňazí ako teraz na podstatne menší počet škôl a pedagógov," tvrdí Fronc. Ministerstvo školstva vypracovalo materiál o rizikách štátneho rozpočtu pre oblasť výchovy a vzdelávania s požiadavkou o zvýšenie rozpočtu o túto sumu. Návrh na dofinancovanie prevádzkových nákladov regionálneho školstva v roku 2003 je zaradený na najbližšie rokovanie vlády. Ako HN informovala riaditeľka kancelárie ministra školstva Mária Blahová, ministerstvo žiada o zvýšenie rozpočtu pre regionálne školstvo o 756 mil. Sk. Materiál bol prerokovaný s ministerstvom financií, preto predpokladá, že v stredu bude schválený. "Členovia vlády určite dobre poznajú situáciu v oblasti financovania regionálneho školstva a všetkým záleží na tom, aby školy v septembri otvorili brány," poznamenala Blahová.

Západ
Tohtoročný rozpočet Nitrianskeho samosprávneho kraja je poddimenzovaný oproti reálnym potrebám o viac ako 30 mil. Sk. Podľa vedúcej odboru školstva Heleny Psotovej už absolvovali rokovania s vedením MŠ SR, no napriek prísľubom nijaké zvýšenie prostriedkov na prevádzkové náklady nedostali. Samosprávny kraj zatiaľ má za prvý štvrťrok vyčíslené záväzky škôl a školských zariadení vo výške 8 mil. Sk. Problémy s neuhradenými faktúrami by vedenie VÚC chcelo aspoň čiastočne vyriešiť do konca augusta.

Stred
S dlhom viac ako 80 mil. Sk skončil školský rok v 136 stredných školách a školských zariadeniach, ktoré prešli pod riadenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Podľa vedúcej odboru školstva a kultúry BBSK Zuzany Klasovej, posledné tri mesiace nerobili nič iné, iba na rokovaniach hlavne s dodávateľmi energií zachraňovali situáciu. Dodávatelia školy neodpájali od elektriny a vody, ale tento problém budú mať kompetentní opäť na stole so začiatkom nového školského roka.
"Žilinský samosprávny kraj žiadal v rozpočte na rok 2003 pre školy a školské zariadenia 441 mil. Sk, v rozpočte bolo vykrytých 277 mil. Sk, chýba 164 miliónov. "Situácia začína byť mimoriadne kritická," vraví vedúci odboru školstva ŽSK Ľubomír Jaňák.

Východ
Najväčší objem záväzkov škôl a školských zariadení v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) tvoria záväzky za energie a nájmy budov školských zariadení. Celkové záväzky ku koncu mája 2003 dosiahli 18,5 mil. Sk. Podľa informácie vedúcej odboru financií a správy majetku Úradu PSK Márie Holíkovej Úrad PSK je klientom štátnej pokladnice. Zákon im ukladá čerpať výdavky v objeme jednej dvanástiny z ročného rozpočtu, čo dodávatelia energií nerešpektujú.
V Košiciach uzavrelo 135 materských a základných škôl a školských zariadení pod pôsobnosťou mestskej samosprávy prvý polrok s dlhom vyše 42 mil. Sk. Košická radnica ho chce riešiť dvoma spôsobmi. "Opätovne žiadame ministerstvá financií a školstva, aby zvýšili plnenie zo štátneho rozpočtu nad súčasných 70 %. Rezervy vidíme aj v racionalizácii siete škôl a školských zariadení," povedala pre HN hovorkyňa košického magistrátu Zuzana Bobríková. Poslanci košického parlamentu na júnovom zasadnutí sa rozhodli vyradiť zo siete od 1. septembra 2003 niekoľko základných škôl.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 08:23