StoryEditor

Vystúpenie slovenských olympionikov pod lupou

31.08.2004, 00:00
Slovenská športová výprava má za sebou najúspešnejšie vystúpenie pod piatimi kruhmi, keď v Aténach ziskom dvoch zlatých, dvoch strieborných a dvoch bronzových medailí obsadila spolu s Iránom 29. miesto. Zásluhou väčšieho počtu najcennejších kovov dokonca Slováci po prvý raz prekonali aj bývalých federálnych partnerov z Česka (1 - 3 - 4). Na druhej strane treba priznať, že medailové priečky atakovala len úzka špička, čo potvrdzuje aj menší počet bodovaných miest. Najúspešnejším odvetným bol tradične vodný slalom, ktorý získal dve zlaté a jednu striebornú medailu.

ATLETIKA (13 športovcov)
Absolutórium si zaslúžia kladivár Libor Charfreitag (7. miesto) a guliar Mikuláš Konopka (10.), ktorí posunuli slovenské atletické maximum v histórii OH. Pochvalu si však zaslúži chodec Peter Korčok (14.) a kladivár Miloslav Konopka (14.), ktorého od postupu do finále delilo 53 centimetrov. V sľubnej forme sa ukázala talentovaná trojica Miloš Bátovský (18.), Lucia Klocová (19.) a Zuzana Malíková (20.), ktorí by mali svoje skúsenosti zúročiť v Pekingu. Tieňom atletickej výpravy bolo dopingové odhalenie Milana Haboráka a zlyhania vrhačov Bokora (32.), Žitňanského (35.) a maratónca Matanina (81.). Chodci Matej Tóth (32.) a Kazimír Verkin (36.) podali priemerné výkony.

CYKLISTIKA (9 športovcov)
Výrazným sklamaním bolo vystúpenie dráhových cyklistov, keď trojica Peter Bazálik, Jaroslav Jeřábek, Jan Lepka (12.) neobhájila v šprinte družstiev výborné šieste miesto zo Sydney. Dráhari sa nepresadili ani v keirine a šprinte a za očakávaniami skončili aj Jozef Žabka, Martin Liška (15.) v madisone. V cestnej cyklistike sa nepresadili Matej Jurčo (36. v časovke) a Milan Riška (71. v etapových pretekoch), Jurčo však v pretekoch jednotlivcov doplatil na defekt. Smolu mala aj Janka Števková, ktorá pre závadu bicykla nedokončila súťaž v cross country. Posledný zástupca horský cyklista Ľuboš Kondis zajazdil svoj štandard, na lepšie ako 34. miesto to však nestačilo.

DŽUDO (2 športovci)
Zásluhou Jozefa Krnáča získalo slovenské džudo vôbec prvú olympijskú medailu vo svojej histórii. Rodák z Bratislavy na európskych šampionátoch v rokoch 2001 (3. miesto) a 2002 (2. miesto) síce potvrdil svoj talent, ale po rôznych zdravotných problémoch sa od neho takýto obrovský úspech rozhodne nečakal. V hmotnostnej kategórii do 66 kg v piatich stretnutiach našiel len jedného premožiteľa a získal striebornú medailu. Menej sa darilo Zoltánovi Palkovacsovi, ktorý absolvoval len jedno neúspešné stretnutie so silným Francúzom Ghislainom Lemairom a z prvého kola nepostúpil.

GYMNASTIKA (2 športovkyne)
Sympatický výkon Kataríny Prokešovej na trampolíne (10. miesto) na finálovú osmičku nestačil, ale už postup medzi šestnástku olympioničiek bol pre ňu úspechom. Zuzana Sekerová (47. miesto vo viacboji) sa v konkurencii 90 pretekárok úplne nestratila a oproti Sydney (59.) zaznamenala progres.

PLÁVANIE (4 športovci)
Napriek tomu, že sa od Martiny Moravcovej očakával útok na medailu, nie je jej vystúpenie sklamaním. V náročnej konkurencii potvrdila svoju výkonnosť dvoma finálovými umiestneniami (6. a 7. priečka). Svoj tieň neprekročil znakár Ľuboš Križko, ktorý na stovke 27. výkonom skončil v rozplavbách. Pre synchronizované plavkyne Veroniku Feriancovú a Katarínu Havlíkovú (22.) bola úspechom už samotná účasť v Aténach.

ŠPORTOVÁ STREĽBA (3 športovci)
Skvelú výkonnosť v náročných klimatických podmienkach potvrdil Jozef Gönci, ktorý skončil tretí vo vzduchovej puške a od ďalšej bronzovej medaily v ľubovoľnej malikalibrovke ho delilo 1,1 bodu. Najlepší slovenský strelec atakoval finálové umiestnenie aj v jeho obľúbenej ĽM 3x40, kde za postupom medzi najlepších osem zaostal o dva body. Skvelý výkon podal aj druhý slovenský strelec Matej Meszáros, ktorý skončil medzi vzduchovkármi na deviatom mieste. Naopak, po Sydney opäť sklamala skeetarka Andrea Stranovská (12.), ktorá takisto ako pred štyrmi rokmi obsadila posledné miesto.

TENIS (7 športovcov)
Sedmička tenistov zvíťazila iba vo dvoch z jedenástich zápasov a do druhého kola dokázali postúpiť iba Dominik Hrbatý a Daniela Hantuchová. Sklamaním už bola samotná príprava, keď niektoré hráčky uprednostnili antukový turnaj ako prípravu na tvrdý povrch.

RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA (10 športovcov)
Kanoisti nám pripravili jedno menšie sklamanie a dve príjemné prekvapenia. Od "nezdolateľného" štvorkajaku Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlček, Juraj Bača sme čakali viac, ale aj bronzové medaily sú vzhľadom na silnú konkurenciu vynikajúcim výsledkom. Príjemne prekvapili Marcela Erbanová (5. miesto v K1 na 500) a Marián Ostrčil (7. miesto v C1 na 1 000 m). Ostatní na postup do finále nemali.

VESLOVANIE (2 športovci)
Od novozloženého dvojskifu ľahkých váh Lukáš Babač - Ľuboš Podstupka sa prienik medzi svetovou špičku rozhodne nedal očakávať. Konečné jedenáste miesto je reálnym odzrkadlením ich možností.

VODNÝ SLALOM (6 športovcov)
Najúspešnejší slovenský olympijský šport opäť potvrdil, že na divokej vode patríme medzi absolútnu svetovú špičku. Elena Kaliská (K1), bratia Peter a Pavol Hochschornerovci (C2) a Michal Martikán (C1) nenašli v areáli Helliniko premožiteľa, žiaľ, Michal Martikán ho našiel medzi rozhodcami. Vymyslený "ťuk" na siedmej bránke pripravil zlatého medailistu z Atlanty o zisk druhého najcennejšieho kovu a priniesol mu "len" druhé striebro po OH v Sydney.

VZPIERANIE (3 športovci)
Slovenská trojica v Aténach sklamala, keď najlepšie umiestnenie dosiahol Rudolf Lukáč na 15. mieste. Dvojica Martin Tešovič a Miroslav Janíček nezdvihla ani základnú hmotnosť a tak obaja skončili medzi neklasifikovanými. Tento výsledok mrzí najmä u trojnásobného majstra sveta Tešoviča, ktorý plánoval útočiť na stupeň víťazov.

ZÁPASENIE (3 športovci)
Najvyššie ambície z trojčlennej výpravy zápasníkov mal bronzový medailista z minuloročných MS Attila Bátky, ale ten svoj medailový sen dosníval už v základnej skupine. Desiate miesto borca jeho kvalít je určite skôr sklamaním. Ani Štefan Fernyák nebude na Atény spomínať v dobrom, keďže prehral v oboch zápasoch. Smoliarom je Peter Pecha, ktorého o postup do štvrťfinále pripravili nepresní rozhodcovia.

01 - Modified: 2002-12-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Devízové rezervy SR mierne stúpli 02 - Modified: 2002-12-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NBS podpísala s ÚFT dohodu o dohľade nad finančným trhom 03 - Modified: 2002-12-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súčasné podmienky aj v budúcom roku 04 - Modified: 2002-12-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dohoda platí
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 04:01