slovensko futbalTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Ihriská amatérov vynovia za milióny

28.11.2017, 23:00
Futbalový zväz rozdelil do 162 miest a obcí takmer 2,8 milióna eur na podporu a rekonštrukciu infraštruktúry.

Pred piatimi rokmi odštartovala masívna podpora rekonštrukcie a výstavby „veľkých“ futbalových štadiónov, na ktoré štát vyčlenil 45 miliónov eur. Teraz sa krok od realizácie nachádza aj finančne menší projekt, ktorý však zasiahne stovky miest a obcí na Slovensku. Slovenský futbalový zväz tento týždeň odoslal prvé podpísané zmluvy v rámci projektu Podpora rekonštrukcie a výstavby futbalovej infraštruktúry. V jeho prvej fáze sa dotácie dočká presne 162 miest a obcí, ktoré získajú na pokrytie nákladov na vynovenie ihrísk spolu 2,79 milióna eur.

Ide o necelú polovicu zo sumy, ktorú na tento účel koncom júla tohto roku schválila vláda. Zvyšná časť bude využitá pri druhej fáze projektu. „Žiadosť o dotáciu mohol podať každý subjekt, ktorý je buď futbalovým klubom, alebo ktorý je mesto/obec a jeho infraštruktúru takýto klub využíva,“ povedal pre HN Peter Dedík, zástupca generálneho sekretára futbalového zväzu pre operatívne riadenie.

Kľúčová bola mládež

Najdôležitejším kritériom pri výbere žiadostí o dotáciu a jej výšku bol celkový počet mládežníckych družstiev. Futbalový zväz kládol dôraz aj na kvalitu predloženého projektu, regionálny princíp alebo budúce využitie infraštruktúry pre potreby mládeže. „Účelom použitia príspevku je výstavba tréningových ihrísk, plochy s prírodnou alebo umelou trávou, hlavné hracie plochy, rekonštrukcia a výstavba tribún, zázemia – šatní, sociálnych a regeneračných priestorov či posilňovní,“ vymenúva Dedík.

Podmienkou na získanie príspevku bola 25-percentná spoluúčasť mesta či samotného klubu na projekte, pričom minimálna výška dotácie predstavovala sumu 10-tisíc a maximálna 50-tisíc eur. Tú získali v rámci prvej fázy projektu tri kluby: TJ KOVO Beluša, mesto Nové Zámky a FK TEMPO Partizánske. „Tieto tri v rámci regiónu Západ naplnili najlepšie vyššie uvedené kritériá. Finančné prostriedky už máme k dispozícii a partneri projektu ich budú mať k dispozícii v čase jeho realizácie,“ uviedol zástupca generálneho sekretára. Prijímatelia príspevkov ich môžu čerpať dvoma spôsobmi: buď refundáciou, alebo úhradou neuhradených faktúr. „Už nepošleme klubom peniaze s tým, že budeme čakať, ako ich použijú. S týmto spôsobom nemáme z minulosti dobré skúsenosti,“ dodal Peter Dedík.

Nové svetlá aj záchody

V zozname miest a obcí je napríklad aj Chminianska Nová Ves, ktorá vychovala bývalého reprezentačného kanoniera a účastníka MS 2010 Martina Jakubka. V jednom z troch klubov s najvyššou dotáciou – Partizánskom – sme zisťovali, na čo presne použijú 50-tisíc eur. „Využijeme to na komplexné osvetlenie tréningového ihriska, aby sa tam mohli hrávať aj prípravné zápasy. Zároveň postavíme krytú tribúnu pre 80 až sto ľudí,“ skonštatoval Vladimír Karásek, riaditeľ FK TEMPO Partizánske.

V klube majú totiž spolu desať družstiev a okrem hlavnej plochy len jedno tréningové ihrisko. „Dlhodobo je u nás najväčší problém nájsť pre družstvá vhodný tréningový čas počas týždňa v období jesennom, zimnom a jarnom. Deti môžu po škole začať najskôr o tretej, no o pol piatej už je tma,“ vysvetľuje Karásek. Vybudovanie kvalitného osvetlenia im pomôže vyriešiť tento problém, navyše budú môcť tréningovú plochu ponúknuť aj klubom z okolitých dedín.

Projekt zasiahol všetky kúty Slovenska bez ohľadu na veľkosť obce. Dôkazom toho je aj Višňové pri Žiline, ktoré má necelých tritisíc obyvateľov. Zástupcovia tamojšej Telovýchovnej jednotky dostanú príspevok 20-tisíc eur. „Využijeme ich na výstavbu šatní a sociálnych zariadení pri našom ihrisku. No nebude to iba pre hráčov či rozhodcov. Súčasťou bude prístavba pre verejnosť, lebo takéto zariadenia teraz nemáme pre ľudí k dispozícii,“ povedal Ľubomír Furberger z TJ Višňové.

Projekt výstavby futbalovej infraštruktúry v skratke
– vláda na tento účel vyčlenila šesť miliónov eur, v prvej fáze sa rozdelilo 2,79 milióna
– príspevku sa dočká 162 klubov alebo miest a obcí, ktoré potvrdili 25-percentnú spoluúčasť na investícii
– peniaze môžu použiť na výstavbu tréningových ihrísk, rekonštrukciu či výstavbu tribún a zázemia
– prostriedky môžu kluby čerpať buď refundáciou, alebo priamo zväz preplatí neuhradené faktúry


01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 13:50