TASR/AP
StoryEditor

Pusťte nás do Kórey, pán prezident! Pobúrení ruskí hokejisti píšu Putinovi

06.12.2017, 13:50
Autor:
Karel KnapKarel Knap
Medzi ruskými hokejistami vrie rozhorčenie z utorkového rozhodnutia MOV. Označujú ho za čisto politické. Legendárny Boris Majorov hovorí o nehoráznosti.

Kanonier Iľja Kovaľčuk tvrdí: "Vzali nám vlajku a hymnu, ale nemohli nám zobrať česť a svedomie." Napriek tomu chcú borci s korčuľami a hokejkami na olympiáde v Pchjongčchang nastúpiť.

Hokejová reprezentácia podľa reportéra serveru Sport-Express poslala prezidentovi Vladimirovi Putinovi list so žiadosťou, aby jej dovolil hrať v Kórei pod olympijskou vlajkou. Putin v minulosti vyhlasoval, že takýto variant je pre neho neprípustný.

Každý bude vedieť, že sú to Rusi

Vitalij Prochorov, majiteľ zlatej medaily z hier v Albertville 1992, ktorú získal s tímom Spoločenstva nezávislých štátov, povedal pre Sport-Express: "Aj keď náš tím pôjde do Kórey bez vlajky a hymny, každý bude vedieť, že je to Rusko."

Sovietskij Sport citoval Iľju Kovaľčuka, znamenitého strelca SKA Petrohrad: "Musíme ísť na olympiádu. Všetci čistí športovci sa musia zúčastniť. Odmietnuť znamená vzdať sa. My športovci sme mimo politiky. Pre niektorých z nás je to posledná šanca v živote. Lásku k vlasti máme v srdci. Nemusíme nosiť znak na hrudi. A ak dá boh a budeme úspešní, samozrejme si zaspievame hymnu."

Podobne sa na sociálnych sieťach vyjadril ďalší útočník Danis Zaripov, ktorému mimochodom v novembri vypršal skrátený trest za doping: "Cieľom je náš triumf. Čo máme v srdciach, nás poženie vpred! Našu vlajku neuvidia na našich prsiach. Bude však v našich srdciach, rukách i vo víťazstve, ktoré bude blčať nad našimi hlavami."

Bojkot nič nevyrieši

Obranca Anton Belov takisto verí, že "Zbórnaja Kamanda", hlavný favorit na zlato, sa v Kórei nakoniec predstaví. "Môžu nám zakázať hymnu a vlajku, ale nemôžu nám zakázať hovoriť našou rečou a reprezentovať tých, na ktorých nám záleží," povedal.

Dvojnásobný olympijský víťaz zo 60. rokov Boris Majorov sa rozčuľoval nad krivdou, ktorá bola Medzinárodným olympijským výborom spáchaná.

"Je to nehoráznosť. Ale bojkotom olympiády by sme zahodili niekoľko rokov. Šport je tu a teraz, nie včera a zajtra. Keby sme odmietli štartovať, museli by sme dlho doháňať, čo sme stratili. A nikto nevie, či by sa nám to podarilo. "

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 04:04