StoryEditor

Prehľad športových udalostí

29.12.2005, 23:00
Autor:
(hn)(hn)

JANUÁR
5. Majstrom sveta v hokeji hráčov do 20 rokov v Grand Forks sa stala domáca Kanada po finálovom víťazstve 6:1 nad Ruskom.
6. Fín Janne Ahonen vyhral 53. ročník Turnaja štyroch mostíkov, bol to už jeho tretí triumf na tomto prestížnom podujatí.
8. Tenisti Slovenska Daniela Hantuchová, Dominik Hrbatý vyhrali Hopmanov pohár miešaných tímov. Vo finále 17. ročníka zdolali v Perthe Argentínu 3:0.
9. Hokejisti Zvolena víťazmi 8. ročníka Kontinentálneho pohára, vo finále v maďarskom Székesfehérvári zdolali Dinamo Moskva 2:1.
16. Víťazom premiérového ročníka prestížneho hokejového turnaja Super Six v Petrohrade sa stal ruský Avangard Omsk, po finálovom triumfe nad Kärpätom Oulu 2:1 po predĺžení.
16. Francúz Cyril Despres sa stal prvý raz víťazom prestížnych pretekov Rely Dakar v triede motocyklov na stroji KTM, v kategórii automobilov sa víťazom 27. ročníka týchto púštnych pretekov stal jeho krajan Stéphane Peterhansel na Mitsubishi.
29. Na ME v krasokorčuľovaní v Turíne bolo najúspešnejšou krajinou Rusko (4-1-1), keď o všetky tituly sa podelili Irina Slucká, Jevgenij Pľuščenko, Tatiana Navková -- Roman Kostomarov (tance) a Tatiana Totmjaninová -- Maxim Marinin (športové dvojice).
30. Na úvodnom grandslamovom tenisovom turnaji roka v austrálskom Melbourne zvíťazili Rus Marat Safin a Američanka Serena Williamsová.
FEBRUÁR
6. Hádzanári Španielska sa stali v tuniskom Radése majstrami sveta, keď vo finále zdolali obhajcov titulu Chorvátsko 40:34.
27. Na MS v klasickom lyžovaní v nemeckom Obersdorfe bolo najúspešnejšou krajinou Nórsko (7-5-7), pred Nemeckom (2-5-0) a Ruskom (2-2-3). Slovák Martin Bajčičák obsadil 4. miesto v skiatlone.

MAREC
6. Na ME strelcov v Tallinne (vzduchové zbrane) bola najúspešnejšia reprezentácia Ruska so ziskom 26 medailí (12-8-6). Zoltán Baláž vyhral súťaž v streľbe zo vzduchovky 60 výstrelov a spolu s Jozefom Göncim a Petrom Buberníkom obsadili 3. miesto v súťaži družstiev. Jozef Gönci bol tretí v disciplíne vzduchová puška 60 výstrelov.
6. Na 28. halových ME v atletike v Madride v medailovom hodnotení krajín zvíťazilo Rusko s 9 zlatými medailami.
13. Veľké glóbusy v alpskom lyžovaní získali Američan Bode Miller a Švédka Anja Pärsonová. Slovenka Veronika Zuzulová obsadila v celkovom poradí slalomu historické 9. miesto.
13. Na MS v biatlone v rakúskom Hochfilzene bolo najúspešnejšou krajinou Nórsko (5-0-1), pred Nemeckom (3-4-2) a Ruskom (1-3-2). Štafeta žien SR v zostave Anna Murínová, Martina Halinárová, Marcela Paukovčeková a Soňa Mihoková obsadila 6. miesto.
20. Na krasokorčuliarskych MS v Moskve potvrdili svoju dominanciu reprezentanti Ruska (3-1-0). V hodnotení krajín bolo druhé Švajčiarsko (1-0-0) a tretie USA (0-2-1).

MÁJ
15. Na 69. svetovom hokejovom šampionáte vo Viedni triumf českej reprezentácie, ktorá vo finále zdolala Kanadu 3:0. Mužstvo Slovenska obsadilo 5. miesto.
18. Vo finále Pohára UEFA vo futbale v Lisabone triumf CSKA Moskva nad domácim Sportingom v pomere 3:1.
25. Víťazom futbalovej Ligy majstrov v Istanbule sa stal anglický FC Liverpool po finálovom triumfe nad AC Miláno až na strely zo značky pokutového kopu v pomere 3:2, keď v riadnom hracom čase i po predĺžení sa zápas skončil 3:3.

JÚN
5. Víťazmi druhého grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži boli Španiel Rafael Nadal a Belgičanka Justine Heninová-Hardennová, v miešanej štvorhre dominovala slovensko-francúzska dvojica Daniela Hantuchová, Fabrice Santoro.
29. Víťazom 5. ročníka futbalového Pohára konfederácií FIFA sa vo Frankfurte stala Brazília, ktorá v juhoamerickom finále zdolala Argentínu 4:1.

JÚL
3. Víťazmi tretieho grandslamového tenisového turnaja vo Wimbledone sa stali Američan Andy Roddick a jeho krajanka Venus Williamsová.
24. V 92. ročníku najprestížnejších cyklistických pretekov Tour de France už siedmy triumf fenomenálneho Američana Lanca Armstronga.

AUGUST
14. Najúspešnejšou výpravou na 10. MS v atletike sa v Helsinkách stali reprezentanti USA (14-8-3), pred Ruskom (7-8-5) a Etiópiou (3-4-2).

SEPTEMBER
10. Ruská skokanka o žrdi Jelena Isinbajevová a etiópsky vytrvalec Kenesisa Bekele sa stali podľa IAAF atlétmi roka 2005. Obaja obhájili pozície z roku 2004.
11. Na tenisových majstrovstvách USA v New Yorku (štvrtý grandslam) sa víťazmi stali Švajčiar Roger Federer a Belgičanka Kim Clijstersová, v miešanej štvorhre dominoval pár Daniela Hantuchová, Mahesh Bhupáthi (SR/India).
18. Tenistky Ruska v Paríži obhájili svoje prvenstvo v Pohári federácie, keď vo finále vyhrali nad Francúzskom 3:2.

OKTÓBER
3. V celkovom medailovom súčte na MS vo vodnom slalome a austrálskom Penrithe bolo najlepšie Nemecko a Francúzsko 2-2-1 pred Slovenskom 1-1-2. Titul majsterky sveta v disciplíne K1 žien vybojovala Elena Kaliská, striebornú medailu získali Milan Kubáň a Marián Olejník v súťaži C2 a o dve bronzové medaily sa zaslúžili Peter Cibák v súťaži K1 muži a Michal Martikán v disciplíne C1.

NOVEMBER
13. Francúzska tenistka Amélie Mauresmová zvíťazila vo finále prestížneho Turnaja majsteriek WTA v Los Angeles nad krajankou Mary Pierceovou po tuhom boji 5:7, 7:6 (3), 6:4.
20. Argentínsky tenista David Nalbandian sa stal víťazom prestížneho Turnaja majstrov v Šanghaji, keď vo finále zdolal Švajčiara Rogera Federera 6:7 (4), 6:7 (11), 6:2, 6:1 a 7:6 (3).

DECEMBER
2. Analýza B-vzorky cyklistického pretekára Roberta Herasa potvrdila, že tridsaťjedenročný Španiel užil na tohtoročnej Vuelte zakázanú podpornú látku EPO. Španiel tak prišiel o svoj štvrtý titul na známej Vuelte a víťazstvo pripísali Rusovi Denisovi Menčovovi.
4. Dvanástym víťazom Davisovho pohára tenistov sa v Bratislave stalo Chorvátsko, po finálovom víťazstve 3:2 nad Slovenskom.
11. Na 9. ME v plávaní v krátkom bazéne v Terste najviac medailí získalo Nemecko 15 (5-4-6). Slovenka Martina Moravcová vyhrala disciplínu 100 m motýlik.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 09:13