StoryEditor

V CSKA Moskva by prijal aj tvrdšiu ruku

16.02.2005, 23:00

Ruský hokej je vám dôverne známy z čias, keď ste počas dvoch sezón hrali v Jaroslavli. Teraz ste už niekoľko mesiacov hráčom CSKA Moskva, aké sú vaše dojmy?
-- Odvtedy, čo som pôsobil v superlige, je to oveľa kvalitnejšia a vyrovnanejšia súťaž. Hrá sa na úrovni, i keď nie všetky zápasy spĺňajú kritériá najvyššej hodnoty. Favoritov je však mnoho a vlastne outsiderom takmer nikto.
Povestný je ruský tlak na hokejistu. Znášate ho ľahšie než v Lokomotive?
-- Určite, lebo nehráme o špičku, kým v Jaroslavli sme útočili najprv na titul a potom ho zase obhajovali. U nás je skôr uvoľnenejšia atmosféra. Je to i zásluha trénera Bykova. Ten nie je despotický a nepôsobí ako vojenský veliteľ. Naopak, pripúšťa demokratické princípy, otvorenú debatu. Je prístupný a o nekomunikatívnosti sa nedá hovoriť. Necítim taký tlak ako v predošlom klube.
Nezneužívajú to niektoré osobnosti?
-- Otvorene nie, ale z hľadiska herného systému nám to nejde tak, ako by sme chceli. A to aj preto, že daktorí spoluhráči sú nedisciplinovaní v zápasoch. Týka sa to hlavne bránenia. Hviezdy z NHL akoby si v určitých momentoch nerobili veľkú hlavu z taktiky a hrajú na vlastné tričko. Doplácame na to okienkami v obrannej činnosti, a preto sme postrácali dosť bodov.
Je ešte nádej na postup do play-off?
-- Pravdaže, veď do konca základnej časti zostáva niekoľko kôl. No nesmieme byť už takí veľkodušní a púšťať body.
Čo ak to nevyjde?
-- Bude to sklamanie, lebo klub z hlavného mesta má vždy vysoké ambície. No ukazuje sa, že ani zvučné mená neznamenajú spásu, prvoradý je kolektív.
Stretávate sa aj s Viktorom Tichonovom, ktorého ste práve na letnom výcvikovom tábore zažili?
-- Pôsobí v inej funkcii, nemá priamo dosah na nás hráčov, hoci s trénermi pravidelne diskutuje. No, možno by sa jeho tvrdá ruka aj zišla...
Ročník v zámorí je pochovaný, rátali ste s tým?
-- Naťahovalo sa to dlho a bolo tam viac nevysvetliteľných skutočností obostretých čudnými záhadami. Hráči boli v neistote, nevedeli, čo majú robiť. Kocky hádzali iní a my sme im nevideli na prsty...
Aspoň bude jednoduchšia vaša cesta na MS?
-- Najprv si to musím hrou vyslúžiť. Ale, pravdaže, rád sa zapojím do prípravy národnom mužstve.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 11:27