StoryEditor

Pre Černáka aj právo na Tehelné pole a pozemky

24.01.2005, 23:00
Predaj futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava v posledných dňoch nabral nečakane rýchle obrátky. Zaslúžil sa o to bývalý minister hospodárstva Ľudovít Černák, ktorého finančná skupina najprv získala športovú časť a včera aj prednostné právo na kúpu nehnuteľnosti najslávnejšieho slovenského mužstva.

Predaj futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava v posledných dňoch nabral nečakane rýchle obrátky. Zaslúžil sa o to bývalý minister hospodárstva Ľudovít Černák, ktorého finančná skupina najprv získala športovú časť a včera aj prednostné právo na kúpu nehnuteľnosti najslávnejšieho slovenského mužstva. Bývalý minister hospodárstva potvrdil vážny záujem o bratislavský klub už v sobotu, keď podpísal so spoločnosťou Športfin - zastupujúcou záujmy "belasých" - zmluvu o kúpe akciovej spoločnosti ŠK Slovan Bratislava. Po získaní športovej časti nadobudol Černák právo aj na štadión a priľahlé pozemky. Včera totiž podpísal zmluvu o budúcej zmluve na kúpu občianskeho združenia. "Slovan sa zmietal v smrteľnom kŕči, takže ten gordický uzol bolo treba niekde preťať a my sme ho preťali tým, že sme kúpili športový klub. Máme zmluvu o budúcej zmluve, ktorá nám dáva istú pozíciu aj pri rokovaní o nehnuteľnostiach, ale tam treba dohodu minimálne štyroch - piatich subjektov - klubu, zväzu, mesta a potenciálnych investorov," povedal včera pre TA3 Černák, ktorý by sa mal stať prezidentom Slovana.
Zväz je spokojný
Nečakaný posun v súvislosti s predajom klubu potešil aj predstaviteľov Slovenského futbalového zväzu. "Z nového subjektu máme dobrý dojem a sme radi, že ide o čitateľnú a podľa nášho názoru aj silnú spoločnosť. Potešilo ma aj to, že prvé kroky nového majiteľa belasých mierili na zväz, kde sa prišiel predstaviť vo svojej novej pozícii. Ľudovít Černák nám tlmočil svoje základné krátkodobé i dlhodobé predstavy. Nás najmä zaujímalo riešenie zablokovania prestupov Slovana a potvrdenie pripravenosti štadióna Tehelné pole na kvalifikačný duel s Portugalskom, to nám nový šéf Slovana garantoval," povedal pre HN prezident SFZ František Laurinec, ktorý nevylúčil ani budúcu spoluprácu na výstavbe národného štadióna. "My sme deklarovali, že keď sa usporiadajú vzťahy v Slovane, sme ochotní znovu otvoriť rokovania, takže predpokladám, že o týchto veciach budeme hovoriť," dodal Laurinec.
Pomôže aj mesto
Spolupráci pri výstavbe Národného futbalového štadióna sa nebráni ani samotné mesto. "Určite vylučujem, že by sa mesto podieľalo na chode ŠK Slovan, či výstavbe nového futbalového stánku finančnými prostriedkami z rozpočtu mesta. To je viac ako nereálne, na to mestský rozpočet žiadneho mesta na Slovensku po fiškálnej decentralizácii jednoducho nemá prostriedky," uviedol hovorca bratislavského magistrátu Milan Vajda a pokračoval: "Naša podpora môže byť iná. Napríklad vo forme zrýchleného územného a stavebného konania, čo je pomerne výrazná pomoc. Ukázalo sa to aj pri výstavbe pražskej Sazka Arény, kde tieto veci dosť viazli a aj z tohto dôvodu sa výstavba spomalila o niekoľko mesiacov. Českí organizátori preto museli presunúť majstrovstvá sveta o rok neskôr. V hre sú aj rokovania o využití pozemkov, ktoré majú nižšiu športovú bonitu a sú na listine vlastníctva mesta."
Nekonečná cesta
Finančná skupina okolo Černáka bola v priebehu dvoch rokov už niekoľkým vážnym adeptom na kúpu Slovana. Prvýkrát mal bratislavský klub zmeniť majiteľa ešte v polovičke roka 2003, keď mal o belasých eminentný záujem švajčiarsky ekonomický subjekt VOG Groups. Napriek tomu, že si táto spoločnosť dosadila do Slovana aj svojho trénera Ukrajinca Olega Tarana, predaj sa nakoniec skončil krachom. Podobným fiaskom dopadol aj ďalší vážny kandidát na kúpu najslávnejšieho slovenského klubu, nemecký podnikateľ Daniel Jammer. Ten dokonca oficiálne predstavil nové vedenie Slovana aj s novým trénerom Jozefom Chovancom, pre nedoriešenie detailov okolo štadióna na Tehelnom poli sa však predaj nakoniec neuskutočnil. O získanie nehnuteľnosti bratislavského klubu vrátane štadióna sa ešte nedávno pokúšala neúspešne aj kazašská akciová spoločnosť A. V. Maximus či kanadsko-maďarská spoločnosť Tri-Gránit.

01 - Modified: 2002-12-19 21:41:17 - Feat.: 0 - Title: Vianočné rituály sa občas končia rodinným harakiri
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 08:48