StoryEditor

Martina Moravcová: Piešťany ma zavrhli

05.06.2007, 00:00
Úspechy, sláva a ani zvučné meno nepomohli. Slovenská plavkyňa Martina Moravcová urobila pre rodné Piešťany maximum. Teraz od nich žiada jediné. Postaviť národný plavecký štadión, aby sa mohli vychovávať nové talenty.

Lenže mesto jej zatiaľ nevyšlo v ústrety a projekt zamietlo. "Začali mi robiť negatívnu publicistiku, že ja si chcem pre seba postaviť bazén," tvrdí v rozhovore pre HN.

Kedy ste prišli s nápadom, aby sa v Piešťanoch vybudovalo Národné plavecké centrum?
- Najväčšie tlaky boli po olympiáde v Sydney v roku 2000. Ale už šesť rokov sa o tom len hovorí, sľubuje a plánuje. Pokiaľ skutočne nezačnú kopať základy, ja tomu nebudem veriť.

Ako na tento návrh vtedy zareagovalo mesto?
- Začali mi robiť negatívnu publicistiku, že ja si chcem pre seba postaviť bazén. Oni môj nápad zavrhli.

Vy už však pomaly končíte s kariérou. Vlastný bazén predsa nepotrebujete?
- Máte pravdu. Ja ten bazén už potrebovať nebudem, mňa, bohužiaľ, nezastihne, ale je mi ľúto detí a športovej verejnosti, že si nebudú mať kde zašportovať.

V meste však je bazén na kúpalisku Eva.
- Áno, ale ten budú rekonštruovať. Nie je tu ani malý školský bazén, kde by sa mohli vyučovať základné školské plavecké výcviky. Nuž, asi sa teda budeme chodiť všetci opaľovať na nový futbalový trávnik....

To znamená, že piešťanskému plávaniu hrozí zánik?
- Áno, alebo pôjdeme plávať do Váhu. Ja tiež nebudem mať kde trénovať. Dúfam, že kúpalisko Eva sa ešte dožije môjho konca kariéry. Tá tradícia, ktorá tu je, stroskotá na tom, že nie je ochota, vôľa a miesto, kde postavia bazén.

Čo robia poslanci pre to, aby k tomu neprišlo?
- Nerobia nič. Mesto urobilo minulý rok štúdiu pozemkov za pol milióna, ale poslanci to vždy zamietli. Nemajú o to záujem.

Čiže nezáleží na tom, aby pre Slovensko vznikla nová Martina Moravcová?
- Podľa toho, ako mesto reaguje, asi nie. Ja meno môžem mať, ale keď ani občania nebudú vyvíjať nátlak, plávanie u nás môže zaniknúť.

Ale veď pre občanov je prioritou práve plavecký bazén. Aspoň to vyplýva s ankety, ktorú robilo mesto pred niekoľkými rokmi?
- Áno, vypisovali sa rôzne petície, ale nič sa pre to neurobilo. V konečnom dôsledku s tým ľudia veľa urobiť nemôžu. Každý, kto sa v Piešťanoch dostane k moci, má vo volebnom programe ako prioritu národný areál. Doteraz sa však nič nespravilo.

Snažíte sa pomôcť mládeži. Vy nemôžete postaviť bazén tak, ako napríklad postavil hokejista Marián Gáborík zimný štadión?
- Už som počula aj také reči. Jeden poslanec povedal mojej mame, že by som si mala postaviť sama štadión. Lenže ja nemám také príjmy s toľkými nulami ako Gáborík a nikdy, bohužiaľ, mať nebudem.

Primátor Piešťan Remo Cicutto však hovorí, že do troch rokov budete mať plavecké centrum.
- Dva roky už uplynuli. Teraz má na to len rok. A on pre to tiež nemôže veľa urobiť. O všetkom aj tak musia rozhodnúť poslanci. Tí však od tohto projektu dávajú zatiaľ ruky preč.

Akú úlohu zohráva plavecký zväz?
- Zväz podporil projekt, ale nemá do toho čo povedať, nemajú s tým nič spoločné.

A čo na to Slovenský olympijský výbor? Ten tvrdí, že nedostal žiadny konkrétny projekt.
- Samozrejme, že nedostal žiadny návrh projektu. Veď žiadny návrh ani nie je. Mesto urobilo štúdiu pozemkov za pol milióna, ale poslanci to vždy zamietli.

01 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: George Soros 02 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcionári Slovnaftu zasadli na celý deň 03 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Allianz bez nemeckej nátury 04 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Desať rokov po
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 01:52