StoryEditor

Strieborný Židek do slovenskej histórie

16.02.2006, 23:00

Snoubordista Radoslav Židek sa ako prvý Slovák od vzniku samostatnej republiky postavil na zimnej olympiáde na stupne víťazov, keď v dramatickom finále snoubordkrosu obsadil striebornú pozíciu. Žilinský rodák triumfoval v osemfinálovej, štvrťfinálovej i semifinálovej jazde a vo finále mu najcennejší kov ušiel len o vlások. Olympijským víťazom sa stal Američan Seth Wescott.
Dvadsaťštyriročný Židek patril pred olympiádou do malého okruhu najväčších slovenských medailových nádejí, ale napriek tomu je jeho umiestnenie senzáciou. Po nevydarenej sezóne nezačal dobre ani preteky v Turíne, keď v úvodnej kvalifikačnej jazde takmer spadol a obsadil priebežnú poslednú nepostupovú priečku. Našťastie, v druhej kvalifikačnej jazde potvrdil svoje kvality a deviatym najlepším časom postúpil medzi 32-ku najlepších. Potom už nasledovali vyraďovacie súboje, v ktorých sa vždy predstavili štyria pretekári. Židek sa v osemfinálovej, štvrťfinálovej i semifinálovej jazde mohol zakaždým spoľahnúť na vynikajúci štart, ktorým si urobil náskok pred svojimi súpermi. V druhej polovici trate už len kontroloval svoju postupovú pozíciu. V boji o postup do finále vyradil dokonca druhého v priebežnom poradí Svetového pohára z aktuálnej sezóny a trojnásobného majstra sveta v slalomoch Jaseyho Jaya Andersona z Kanady. Vo finále mal opäť vynikajúci štart a v polovičke pretekov to vyzeralo na senzačné zlato. Američan Seth Wescott však odvážnym manévrom využil drobné zaváhanie Žideka a v záverečnej časti trate sa dostal na čelo. Záverečné pokusy Slováka o návrat na prvú pozíciu už Wescott odrazil a tešil sa zo zlatej medaily. Bronz si vybojoval francúzsky reprezentant Paul-Henri Delerue, ktorý je víťazom minulého ročníka Svetového pohára a lídrom v aktuálnej sezóne.
Strieborná medaila je pochopiteľne najlepším umiestnením Žideka v jeho kariére. Zverenec slovenskej snoubordovej priekopníčky Jany Šeďovej dosiaľ na vrcholných podujatiach na stupňoch víťazov nestál. Na minuloročných majstrovstvách sveta obsadil jedenáste miesto a na niekoľkých pretekoch Svetového pohára sa dokázal prebojovať do elitnej desiatky.

Najlepšie umiestnenia Slovákov na ZOH
2. miesto
Židek snoubordkros Turín 2006
4. miesto Mihoková biatlon šprint Nagano 1998
4. miesto družstvo žien biatlon štafeta na 4 x 7,5 km Nagano 1998
5. miesto družstvo žien biatlon štafeta na 4 x 7,5 km Salt Lake City 2002
5. miesto Mar. Matiaško biatlon vytrvalostné preteky Turín 2006
6. miesto Jašicová biatlon vytrvalostné preteky Lillehammer 1994
6. miesto reprezentácia SR hokej Lillehammer 1994

Židekova cesta za striebrom
Kvalifikácia 9. miesto (1:21,19)
Osemfinále 1. ŽIDEK, 2. Font (Šp.), 3. Blomberg (Švéd.), 4. Duclos (Fr.)
Štvrťfinále 1. ŽIDEK, 2. Font, 3. Johansson (Švéd.), 4. Unterrainer (Rak.)
Semifinále 1. ŽIDEK, 2. Font, 3. Anderson (Kan.), 4. Hayler (Austr.)
Finále 1. Wescott (USA), 2. ŽIDEK, 3. Delerue (Fr.), 4. Font

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 14:37