StoryEditor

Drámu ukončila rana do kamery

16.05.2005, 00:00
Hrdinom sobotňajšieho večerného semifinálového stretnutia medzi Českom a Švédskom (3:2 po predĺžení) bol útočník Českých Budějovíc Radek Dvořák, ktorý strelou v 5. minúte predĺženia posunul do včerajšieho finálového zápasu našich západných susedov.

Hrdinom sobotňajšieho večerného semifinálového stretnutia medzi Českom a Švédskom (3:2 po predĺžení) bol útočník Českých Budějovíc Radek Dvořák, ktorý strelou v 5. minúte predĺženia posunul do včerajšieho finálového zápasu našich západných susedov. Svojou nenápadnou strelou švihom spoza obrancu trafil kameru umiestnenú pod hornou žŕdkou Lundqvistovej bránky, pričom puk sa okamžite vrátil späť do hry. Hlavný rozhodca Američan Rick Looker išiel situáciu konfrontovať s videorozhodcom, no českí hokejisti medzitým už oslavovali postup. "Bol som si stopercentne istý, že ten puk bol v bránke. Keby sa odrazil od brvna, malo by to úplne iný zvuk i rýchlejší odraz. Neobával som sa, že by môj gól rozhodca neuznal, aj keď, samozrejme, malé napätie tam bolo," priznal po zápase šťastný strelec. Dvořák trafil vôbec po prvý raz na turnaji, o to bola jeho radosť z gólu väčšia. "Je úplne jedno, kto z nás rozhodne zápas. Najdôležitejšie je, keď sa vyhrá. Gól mohol dať hocikto, no ja som bol v tomto okamihu najšťastnejší." Tréner Vladimír Růžička po zápase žiaril šťastím a nešetril superlatívmi na výkony svojich zverencov. "Keď vidíte, ako sa hráči s miliónovými kontraktmi v prestížnej NHL hádžu do striel, lezú po kolenách a hlavou dopredu skáču po puku, ako tréner si nemôžete priať nič viac. Jednoducho dali do zápasu celé svoje srdce, to je to najdôležitejšie," cituje českého kormidelníka ČTK.
Stretnutie prinieslo očakávaný vyrovnaný priebeh. Obe mužstvá sa sústredili na obranu a snažili sa využiť každú ponúknutú príležitosť. Dôležitý prvý gól strelil po polovici zápasu Höglund, no Čajánek a Straka otočili skóre v prospech českého tímu. Predĺženie si tri korunky vynútili sedem minút pred koncom po ukážkovej spoluprácu dvojičiek Henrika a Daniela Sedinovcov. V predĺžení mali prvú veľkú príležitosť Švédi, ale jeden z najlepších hráčov zápasu Henrik Zetterberg svoju krásnu individuálnu akciu nedotiahol do víťazného konca. Rozhodujúce slovo tak patrilo Dvořákovi, ktorý poslal súpera do bojov o bronzové medaily.
Po troch menej úspešných šampionátoch v Göteborgu 2002 (5. miesto), Helsinkách 2003 (4. miesto) a minuloročných domácich majstrovstvách (5. miesto) si tak naši bývalí federálni partneri napravili chuť z posledných rokov a domov sa budú vracať opäť s cenným kovom.

Švédsko - Česko 2:3 po predĺžení (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)

Góly: 32. Höglund (Norström), 53. D. Sedin (H. Sedin) - 36. Čajánek (Sýkora), 46. Straka (Prospal), 65. Dvořák (Židlický). Rozhodoval: Looker (USA), vylúčení: 6:7, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 34:31, 7 791 divákov.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 12:21