StoryEditor

Mužský tenis začína odznova

26.09.2006, 00:00
Slovenský tenis čaká ťažké obdobie. Po minulom úspešnom roku, keď sa naši reprezentanti dostali až do finále Davis Cupu, teraz vypadli do euro-africkej zóny.

Slovenský tenis čaká ťažké obdobie. Po minulom úspešnom roku, keď sa naši reprezentanti dostali až do finále Davis Cupu, teraz vypadli do euro-africkej zóny. Navyše po odchode Karola Kučeru a dištancovanom Karolovi Beckovi vzniklo v mužskom tenise vákuum. Mladé talenty, ktoré trénujú v Národnom tenisovom centre, nedosahujú úroveň svetovej špičky.

Nádeje sa vkladajú do Lacka
Po vypadnutí do euro-africkej zóny sa mužský tenis postupnými krokmi musí opäť dostať tam, kde bol pred rokom. Nahradiť naše najväčšie tenisové hviezdy však bude veľmi ťažké. Ľudia zo slovenského tenisu však vidia perspektívu v mladých hráčoch. Ich nevýhodou je však fakt, že sa nezúčastňujú turnajov na okruhu ATP. Na Slovensku sa koná len challengerový turnaj v Bratislave, kde slovenskí juniori dostanú voľné karty a môžu sa konfrontovať s hráčmi prvej svetovej stovky. Najperspektívnejším hráčom, ktorý by mohol prevziať úlohu lídra, je podľa tenisového zväzu 18-ročný Lukáš Lacko, ktorý v poslednom súboji s Belgickom zdolal 95. hráča sveta Dicka Normana.
"Lukáš je okolo 200. miesta vo svetovom rebríčku. My sme s ním veľmi spokojní a jeho progres je nadpriemerný, aj keď nie je taký talent ako napríklad Nadal. Podobne sme boli spokojní aj s Kamilom Čapkovičom minulý rok. Jeho však zabrzdili zdravotné problémy, kvôli ktorým nehral pol roka. Pred dvomi rokmi sme si mysleli, že bude vo svetovom rebríčku vyššie ako doteraz," povedal pre HN ústredný tréner Národného tenisového centra Vladimír Habas. Lacko sa však ani zďaleka nepribližuje hráčom v jeho veku, ktorí sú v prvej stovke svetového rebríčka.

Mladí hráči potrebujú čas
Národné tenisové centrum funguje v optimálnych podmienkach od roku 2003. Títo mladí hráči sú prvou generáciou, ktorí tu dostali šancu. Toto centrum nám závidia aj svetoví odborníci. "My ponúkame šancu pôsobiť v našom centre najlepším slovenským hráčom. Nájdu sa však výnimky, ktoré majú svoju vlastnú predstavu. Niektorí hráči si volia vlastnú individuálnu cestu. Naším cieľom je, aby sme mali v každej fáze vývoja troch-štyroch hráčov na úrovni svetovej stovky," skonštatoval ústredný tréner Habas.
Podľa generálneho sekretára tenisového zväzu Igora Mošku nie je tragédiou, že slovenský tenis zostúpil zo svetovej skupiny. "Je ťažké nahradiť Kučeru a Becka okamžite. Potrvá to nejaký čas, kým mladí hráči dozrejú a nahradia skúsených. Výsledky z juniorských turnajov nám však ukázali, že sa o kvalitných hráčov v budúcnosti báť nemusíme."

Beck má dvere do tímu otvorené
Kvôli dopingu suspendovaný slovenský tenista Karol Beck nedávno rozvíril hladinu, keď povedal, že doping mu podstrčil niekto z blízkosti slovenského tenisu. "Osobne vôbec neverím, že by Karol z vlastnej vôle obvinil niekoho z blízkosti daviscupového tímu," povedal Dominik Hrbatý. "Čo sa mňa týka - on má dvere naspäť otvorené, hoci by to asi pre nikoho nebolo jednoduché." Nehrajúci kapitán Miloš Mečíř k tomu dodal: "Karola Becka mladšieho sme akceptovali a mali v tíme radi. Karol Beck starší nikdy členom tohto tímu nebol a mladší by podľa mňa sám nepovedal to, čo jeho otec. Nevyslovil by podozrenie, že doping mu mohol podstrčiť niekto z nás." Prípad Beck neobišiel ani generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška: "Karol Beck mladší podľa mňa nie je nositeľom publikovaných obviňujúcich názorov a určite mu dáme príležitosť, aby sa mohol v prípade záujmu vrátiť."

Slováci v rebríčku ATP
27. Dominik Hrbatý 1 055 bodov
198. Ivo Klec 202
207. Lukáš Lacko 195
288. Michal Mertiňák 128
333. Pavol Červeňák 105
374. Kamil Čapkovič 88
407. Viktor Bruthans 77
538. Matej Bocko 46
621. Igor Zelenay 33
628. Marek Semjan 33

01 - Modified: 2003-04-04 12:21:17 - Feat.: 0 - Title: Kuvajt desí spomienka na august roku 1990 02 - Modified: 2003-04-04 12:25:10 - Feat.: 0 - Title: Ekonómovia počítajú s celosvetovou recesiou
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 04:12