StoryEditor

Sánkari po problémoch v plnej sile

02.02.2006, 23:00
Slovenskému sánkovaniu ešte koncom minulého roka hrozilo, že na olympiádu do Turína pocestuje bez hlavných tromfov. Jaroslav Slávik sa nečakane rozhodol ukončiť prípravu na ZOH a dvojica Ľubomír Mick/Walter Marx ml. mala na predolympijskom teste v Turíne vážnu haváriu.

Slovenskému sánkovaniu ešte koncom minulého roka hrozilo, že na olympiádu do Turína pocestuje bez hlavných tromfov. Jaroslav Slávik sa nečakane rozhodol ukončiť prípravu na ZOH a dvojica Ľubomír Mick/Walter Marx ml. mala na predolympijskom teste v Turíne vážnu haváriu. V nasledujúcich dňoch sa však karta obrátila a sánkarská trojica s najväčšími ambíciami sa napokon pod piatimi kruhmi predstaví.
Slávik minulý rok obsadil na majstrovstvách sveta v Park City desiate miesto a v celkovom hodnotení Svetového pohára mu patrila deviata priečka. Dvadsaťdeväťročný učiteľ telesnej výchovy z Popradu však štyri mesiace pred začiatkom olympiády šokoval sánkarskú verejnosť, keď nečakane ukončil olympijskú prípravu a oznámil odchod z vrcholového športu argumentujúc finančnými a osobnými dôvodmi. Po dlhých rozhovoroch s vedením Slovenského zväzu sánkarov, na čele s jeho predsedom Martinom Findurom, sa Slávik napokon rozhodol vrátiť do súťažného kolotoča s cieľom vyjazdiť si body potrebné na účasť v Turíne. To sa aj podarilo, navyše na európskom šampionáte vo Winterbergu obsadil solídne ôsme miesto.
Dramaticky sa vyvíjala olympijská kvalifikácia dvojice Ľubomír Mick/Walter Marx ml. Siedma dvojica zo svetového šampionátu mala na predolympijskom teste v Turíne nepríjemnú haváriu. Dvadsaťsedemročný rodák z Popradu Mick si po vyletení z dráhy nalomil pravú lopatku a utrpel ťažký otras mozgu. Pre haváriu nemohla slovenská dvojica nazbierať dostatok bodov a splniť tak nominačné kritériá. Medzinárodná sánkarská federácia jej však udelila voľnú kartu. Pri svojom návrate do ľadového tobogánu obsadili na januárových pretekoch Svetového pohára 10. miesto v lotyšskej Sigulde, 13. miesto v Iglse a na ME vo Winterbergu skončili na desiatom mieste. "Keď zoberieme do úvahy všetky ich tohtosezónne problémy i to, že teraz majú k dispozícii iné sane, sme s vystúpením Micka s Marxom na ME spokojní," povedala pre agentúru SITA generálna sekretárka Slovenského zväzu sánkarov a bývalá olympionička Mária Jasenčáková. Na podujatiach SP splnili kritériá na štart v Turíne aj Jozef Ninis, Veronika Sabolová a Jana Šišajová.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 12:14