StoryEditor

Veľká cena Maďarska je ohrozená

14.03.2005, 23:00
Veľká cena Maďarska automobilov F1 na známom okruhu Hungaroring pri Budapešti je v tomto roku vážne ohrozená. Maďarské ministerstvo zdravotníctva totiž v tomto roku odmieta udeliť organizátorom Veľkej ceny výnimku zo zákazu reklamy tabakových výrobkov.

Veľká cena Maďarska automobilov F1 na známom okruhu Hungaroring pri Budapešti je v tomto roku vážne ohrozená. Maďarské ministerstvo zdravotníctva totiž v tomto roku odmieta udeliť organizátorom Veľkej ceny výnimku zo zákazu reklamy tabakových výrobkov.
Ako informuje internetový portál Origo, hlavným sponzorom GP Maďarska je Marlboro a maďarskí organizátori v Medzinárodnej automobilovej federácii (FIA) vybavili presunutie pretekov z obvyklého termínu v polovici augusta na koniec júla. Od prvého augusta totiž vstúpi do platnosti jednotný zákaz reklamy tabakových výrobkov v celej Európskej únii. "Zákaz platí od začiatku augusta, ale my chceme dosiahnuť rozšírenie zákazu reklamy tabakových výrobkov už na termín konania veľkej ceny," vyhlásila Éva Péterfiová z ministerstva zdravotníctva.
Zákaz sponzoringu tabakových výrobcov pri športových podujatiach platí v Maďarsku už niekoľko rokov. Ministerstvo hospodárstva však vždy dokázalo vybaviť pre podujatie F1 výnimku. Minister zdravotníctva Janő Rácz chce v tomto roku za každú cenu zabrániť, aby Marlboro sponzorovala tohtoročnú veľkú cenu na Hungaroringu. "Ročne zomrie v Maďarsku 28-tisíc ľudí na choroby zapríčinené fajčením. V počte vyfajčených cigariet je už dnes Maďarsko na šiestom mieste na svete. Túto situáciu musíme zmeniť," hovorí odhodlane minister.
Organizátor veľkej ceny spoločnosť Hungaroring Sport Rt. nevylučuje, že v prípade odstúpenia Marlboro od sponzoringu bude podujatie vážne ohrozené. Šéf spoločnosti László Palik si veľkú cenu bez peňazí od Marlbora tiež nevie predstaviť. Dúfa, že dostane aj tento rok výnimku a preteky sa uskutočnia v plánovanom termíne.
Maďarsko sa stalo prvou krajinou bývalého východného bloku, ktorá zorganizovala preteky najrýchlejších automobilov sveta a v kalendári pretekov F1 figuruje nepretržite od roku 1986. Naši južní susedia v tom čase mali len minimálne skúsenosti s organizovaním automobilových pretekov. Pri obci Mogyoród však v rekordne krátkom čase postavili okruh Hungaroring a preteky sa mohli konať. Pre slovenských fanúšikov bola Veľká cena Maďarska pár rokov jedinou možnosťou vidieť na vlastné oči monoposty F1.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 00:27