StoryEditor

V Turíne štvrtý pokus Slovákov o medailu

09.02.2006, 23:00
Sánkar Walter Marx v úlohe vlajkonosiča privedie dnes večer výpravu najlepších slovenských zimných športovcov na Olympijský štadión v Turíne, kde sa slávnostným ceremoniálom začnú jubilejné dvadsiate zimné olympijské hry. Na štadióne, ktorý ešte v roku 1933 nechal postaviť fašistický diktátor Benito Mussolini, slávnostné zapálenie olympijského ohňa na vlastné oči uvidí 35-tisíc divákov, ďalšie dve miliardy budú tento okamih sledovať pri televíznych obrazovkách.

Sánkar Walter Marx v úlohe vlajkonosiča privedie dnes večer výpravu najlepších slovenských zimných športovcov na Olympijský štadión v Turíne, kde sa slávnostným ceremoniálom začnú jubilejné dvadsiate zimné olympijské hry. Na štadióne, ktorý ešte v roku 1933 nechal postaviť fašistický diktátor Benito Mussolini, slávnostné zapálenie olympijského ohňa na vlastné oči uvidí 35-tisíc divákov, ďalšie dve miliardy budú tento okamih sledovať pri televíznych obrazovkách.

Obhajujú Nóri
Zimné olympijské hry sa po päťdesiatich rokoch vracajú do Talianska. Po Cortine d´Ampezzo bude Turín, centrum regiónu Piemont, oddnes hostiť viac ako dva týždne najlepších svetových športovcov v zimných športoch. Prezident Medzinárodného olympijského výboru Jacques Rogge už dva dni pred slávnostným otvorením hier oznámil, že v Turíne sa predstaví približne 2 500 športovcov z rekordného počtu 82 krajín, čo je o päť viac ako v Salt Lake City 2002. V Turíne sa bude bojovať celkovo o 84 medailových kompletov, čo je o šesť viac ako pred štyrmi rokmi v americkom Salt Lake City. Do programu ZOH pribudli v biatlone preteky s hromadným štartom mužov a žien, v behu na lyžiach tímový šprint v oboch kategóriách a snoubordkros mužov a žien. O titul najúspešnejšej krajiny budú zrejme opäť bojovať tradičné zimné veľmoci -- Nórsko, Nemecko, USA, Kanada či Rusko. Práve v takomto poradí skončili v roku 2002, pričom najviac zlatých medailí získali Nóri (13), ale najvyšší počet cenných kovov (36) nazbierali Američania.

Štvrtá olympiáda
Po rozdelení Česko-Slovenska sa Slovensko predstaví už na svojej štvrtej zimnej olympiáde, pričom v Turíne bude našu krajinu reprezentovať rekordný počet 59 športovcov. Na rozdiel od letných olympiád však na zisk cenného kovu stále čaká. Najbližšie k umiestneniu na stupňoch víťazov mala biatlonistka Soňa Mihoková, ktorá v Nagane obsadila štvrté miesto v individuálnych pretekoch a na rovnakom mieste doviedla do cieľa aj štafetu. Výsledky slovenských športovcov v olympijskej sezóne nedávajú veľké šance myslieť na premiérovú medailu. Každé umiestnenie v trojke najlepších by bolo obrovským úspechom. Najväčšie nádeje sa vkladajú do hokejovej reprezentácie, pre ktorú je postup medzi osmičku najlepších povinnosťou. Vzhľadom na vyrovnanosť tímov je nadstavbová časť čiastočne lotériou. Slovenský olympijský výbor ohodnotil zlatú medailu slovenského športovca na 1 milión korún, za striebro je prémia 600-tisíc, za bronz 400-tisíc, odmenu dostanú aj športovci na 4. až 6. mieste (200-tisíc, 150-tisíc a 100-tisíc Sk). Hokejisti si v prípade zisku zlata rozdelia 10 miliónov Sk, ďalšie priečky sú ohodnotené sumami 6, 4, 3, 2 a 1,5 milióna korún.

Dopingoví hriešnici za mreže?
Pred turínskymi hrami sa veľmi dlho diskutovalo o hrozbe policajných razií v olympijských dedinách v súvislosti s prísnymi talianskymi zákonmi. Hrozilo totiž, že športovci sa za užitie dopingových prostriedkov môžu ocitnúť vo väzení a polícia bude vykonávať prehliadky aj v olympijskej dedine. Podľa pravidiel MOV je však športovec za užitie nedovoleného prostriedku sankcionovaný len zákazom činnosti a nevedie sa voči nemu trestné stíhanie. Napokon sa rokovania medzi talianskou vládou, MOV a Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA) o dopingových kontrolách na ZOH v Turíne skončili kompromisom. Taliansky minister športu a člen MOV Mario Pescante potvrdil, že polícia nebude vykonávať v olympijských dedinách v Turíne, Sestriere a Bardonecchii razie. "To sa určite nestane," zdôraznil, avšak upozornil, že športovec, ktorý bude mať pozitívny dopingový test a je jedno, z akej je krajiny, riskuje vzhľadom na taliansky právny systém pobyt vo väzení. Hovorkyňa MOV Giselle Daviesová oznámila, že v porovnaní s minulosťou vzrastie v Turíne počet dopingových testov o 71 percent. Ich celkový počet bude 1 200, z toho 838 bude analyzovať moč a 362 krvné vzorky.

Bodované umiestnenia Slovákov na ZOH
4. miesto
Mihoková biatlon šprint Nagano 1998
4. miesto družstvo žien biatlon štafeta na 4 x 7,5 km Nagano 1998
5. miesto družstvo žien biatlon štafeta na 4 x 7,5 km Salt Lake City 2002
6. miesto Jašicová biatlon vytrvalostné preteky Lillehammer 1994
6. miesto reprezentácia SR hokej Lillehammer 1994

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 19:24