TASR /AP
StoryEditor

Magdaléne Rybárikovej sa darí. Na Australian Open si premiérovo zahrá osemfinále

19.01.2018, 07:29
Autor:
TASRTASR
Slovenská tenistka zdolala Ukrajinku Katerinu Bondarenkovú.

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková sa prvýkrát v kariére prebojovala do osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

V treťom kole si ako nasadená devätnástka poradila s Ukrajinkou Katerynou Bondarenkovou za 2:04 h 7:5, 3:6, 6:1. V úvodnom dejstve otočila z 2:5, v deviatom geme odvrátila tri setbaly. V dueli o postup do štvrťfinále nastúpi v noci na nedeľu proti víťazke súboja medzi druhou nasadenou Dánkou Caroline Wozniackou a Holanďankou Kiki Bertensovou.

V prvom sete otáčala

Úvod zápasu vyšiel lepšie Bondarenkovej, ktorá vo štvrtom geme po víťaznom forhende prelomila podanie Rybárikovej a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 4:1. Ukrajinka sa dokázala lepšie vyrovnať s extrémnou horúčavou a za stavu 5:3 mala pri vlastnom podaní tri setbaly.

Vedenie 40:0 však nevyužila, čo ju vyviedlo z miery. Začala kopiť nevynútené chyby, stratila úderovú istotu. Rybáriková vďaka zisku piatich fiftínov v rade znížila na 4:5, následne získala aj ďalšie tri gemy a prvý set sa stal jej korisťou.

Druhý set pre Ukrajinku

Bondarenková sa rýchlo otriasla a na začiatku druhého dejstva si vďaka brejku v druhom geme vybudovala náskok 3:0. Rybáriková vzápätí požiadala o lekárske ošetrenie a v sprievode fyzioterapeutky zamierila do šatne.

Ukrajinka po krátkej pauze pokračovala v zlepšenom výkone a aj vďaka plejáde víťazných bekhendových longlajnov dotiahla druhý set do úspešného konca. V rozhodujúcom dejstve však ťahala za kratší koniec, postupne jej odchádzali fyzické sily.

Premenila prvý mečbal

Rybáriková rýchlo odskočila Ukrajinke na 3:0, v šiestom geme jej opäť zobrala servis a šancu na postup medzi elitnú šestnástku už z rúk nepustila.

Za stavu 5:2 premenila prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Bondarenkovou na 3:2.    

Ťažký zápas

Rybáriková mala z víťazstva veľkú radosť. "Bol to veľmi ťažký a vyrovnaný zápas. V prvom sete hrala Bondarenková výborne a mala som veľké šťastie, že sa mi podarilo otočiť z 2:5 na 7:5. V druhom dejstve bola súperka jasne lepšia najmä od základnej čiary. V treťom sete som sa však oveľa zlepšila.

Pomohlo mi, že zapadlo slniečko a začala som hrať svoj najlepší tenis, podržalo ma podanie. Snáď takúto hru zopakujem aj v osemfinále. Dnes bolo veľké teplo. Chcela by som sa poďakovať všetkým fanúšikom, ktorí prišli a fandili mi, atmosféra v hľadisku bola skvelá," povedala zverenka trénera Petra Hubera v prvom pozápasovom interview.

Svetová 18-ka

Vlaňajšia semifinalistka Wimbledonu má v Melbourne už istú prémiu 240 500 austrálskych dolárov pred zdanením a 240 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho online vydaní figuruje na 18. mieste - najvyššie v kariére.

Rybáriková mala na Australian Open po prvých piatich štartoch skóre 0:5, potom tri razy postúpila do 2. kola. Vlani u "protinožcov" neštartovala pre zdravotné problémy. V rámci podujatí veľkej štvorky postúpila do osemfinále singla po druhý raz. Tohtoročný Australian Open je pre 29-ročnú piešťanskú rodáčku 38. grandslamovým turnajom. 



01 - Modified: 2024-01-28 13:02:40 - Feat.: - Title: Dokonalý obrat aj historický triumf pre taliansky tenis. Sinner je novým kráľom Melbourne Parku 02 - Modified: 2024-01-27 10:25:04 - Feat.: - Title: Bieloruská tenistka Sobolenková suverénne obhájila titul na Australian Open 03 - Modified: 2024-01-27 10:30:55 - Feat.: - Title: Jamrichová určite má šancu preraziť. Je dravá, vysoká a dobre aj podáva, pripomína mi Kvitovú, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-01-27 07:11:45 - Feat.: - Title: VIDEO Fantastická správa z Austrálie. Slovenka Renáta Jamrichová vyhrala juniorský Australian Open 05 - Modified: 2024-01-22 09:21:40 - Feat.: - Title: Zápas na Australian Open museli prerušiť. Muž s maskou začal hádzať na kurt protivojnové plagáty
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 13:31