Roger FedererReuters
StoryEditor

36 rokov a stále kraľuje. Federer ovládol Australian Open

28.01.2018, 11:39
Autor:
redred
Švajčiarsky tenista Roger Federer získal svoj 20. grandslamový titul v kariére.

Švajčiarsky tenista Roger Federer sa stal šiestykrát v kariére víťazom dvojhry na Australian Open a získal jubilejný 20. grandslamový titul. Obhajca prvenstva si vo finále ako nasadená dvojka poradil so šestkou "pavúka" Chorvátom Marinom Čiličom po päťsetovej bite 6:2, 6:7 (5), 6:3, 3:6, 6:1. Počtom cenných trofejí z Melbourne sa vyrovnal Austrálčanovi Royovi Emersonovi a Srbovi Novakovi Djokovičovi.

Tridsaťšesťročný Federer si v historických tabuľkách upevnil pozíciu grandslamového rekordéra a vzdialil sa Španielovi Rafaelovi Nadalovi, ktorý má na svojom konte 16 titulov. V priebehu turnaja stratil iba dva sety a aj to až vo finále. Federer navyše vyrovnal zápis austrálskej legendy Roda Lavera, ktorý po dovŕšení tridsiatky dokázal vyhrať štyri grandslamové turnaje. Švajčiar obhájil 2000 bodov z vlaňajška a z Melbourne Parku si odnáša prémiu štyri milióny austrálskych dolárov.

Čilič nevyužil šancu na zisk druhej grandslamovej trofeje a nestal sa prvým chorvátskym šampiónom Australlan Open. Životný úspech dosiahol v roku 2014 na US Open, kde v semifinále doposiaľ jedinýkrát zdolal Federera a vo finále si poradil s Japoncom Keiom Nišikorim. Napriek nedeĺnajšej finálovej prehre bude v pondelok figurovať na treťom mieste svetového rebríčka ATP Entry - najvyššie v kariére.

Rýchly štart

Federer mal v dueli s Čiličom raketový nástup, keď dvakrát prelomil podanie Chorváta a vybudoval si náskok 4:0. Rovnako ako počas celého turnaja výborne podával, pri svojom servise ľahko získaval fifitíny, hral rýchlo a agresívne. Čilič robil pri dlhších výmenách priveľa nevynútených chýb. Po výmene rakety postupne našiel úderovú istotu, začalo mu vychádzať prvé podanie no Federer získal úvodný set za 24 minút jasne 6:2.

Na začiatku druhého dejstva Čilič zlepšil returny, začal sa Federerovi viac tlačiť do bekhendu a v druhom geme sa dostal k dvom brejkbalom. Švajčiar ich však s prehľadom odvrátil a vyrovnal na 1:1. Za stavu 5:4 mal Čilič po dvojchybe súpera k dispozícii setbal, no bekhend z jeho rakety skončil v sieti. Chorvát však napokon slávil úspech v tajbrejku, ktorý zakončil úspešným smečom. Ako prvý hráč na tohtoročnom Australian Open tak Federerovi zobral set.

Švajčiar sa rýchlo otriasol a v treťom dejstve bol na centri v aréne Roda Lavera lepší hráč. V šiestom geme dokonale využil, že Čiličovi odišlo prvé podanie, Chorváta brejkol a potom mu stačilo držať si servis. Na začiatku štvrtého dejstva sa po rýchlom brejku ujal vedenia 3:1. Čilič však nezložil zbrane, vyrovnal na 3:3 a v koncovke setu mal navrch. V ôsmom geme zobral Federerovi podanie a následne zaznamenal čistú hru.

Hneď na začiatku rozhodujúceho dejstva sa prepracoval k dvom brejkbalom, Federer ich však odvrátil, v ďalšom geme prelomil Čiličovo podanie a šancu na zisk jubilejného 20. titulu v 30. grandslamovom finále už z rúk nepustil. Za stavu 5:1 premenil pri vlastnom podaní vďaka esu hneď prvý mečbal a nadviazal na triumf nad Čiličom z vlaňajšieho finále Wimbledonu. Vo vzájomnej bilancii vedie už 9:1.

Rozprávka pokračuje

Federer neskrýval emócie a v závere slávnostného príhovoru pri mohutnom aplauze publika sa v jeho očiach ligotali slzy. "Som šťastný, získať 20. grandslamový titul je niečo neuveriteľné. Bol to dlhý deň, museli sme čakať na finále. Je jednoduchšie, keď sa hrá poobede. Som rád, že je to za nami. Rozprávka pokračuje. po úžasnom roku 2017 som dosiahol ďalší skvelý úspech. Chcem pogratulovať Marinovi, odohral si úžasný turnaj. Verím, že sa dostaneš ešte do viacerých grandslamových finále. V Austrálii sme si to s celou rodinou užili, či už na Hopmanovom pohári miešaných družstiev v Perthe alebo tu v Melbourne. Je to krásna krajina s výnimočnými ľuďmi. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa podieľajú na organizácii turnaja. V Austrálii sú asi najlepší dobrovoľníci na svete, o čom som sa presvedčil už počas OH 2000 v Sydney. Je pre mňa obrovská česť, že mi cennú trofej odovzdal Ahsley Cooper a v hľadisku sedel Rod Laver. Veľká vďaka patrí fanúšikom. Kvôli vám som nervózny, kvôli vám trénujem. Bez vás by to nebolo ono. Ďakujem aj celému svojmu tímu, mám vás rád."

Čilič vo svojej reči uviedol. "Veľká gratulácia Rogerovi a jeho tímu. Je neuveriteľné, čo robíte. V roku 2018 vám želám iba to najlepšie. Bola to pre mňa úžasná cesta. Mohli to byť životné dva týždne, no Roger odohral fantastický piaty set. Ďakujem môjmu tímu, máme za sebou úžasných 14 dní. Začali sme nový rok výborne. Dúfam, že sa dostanem ešte do grandslamového finále a vyhrám raz Australian Open. Ďakujem riaditeľovi turnaja Craigovi Tileymu i všetkým, ktorí ho pripravujú. Chcem sa poďakovať skvelým austrálskym priaznivcom i mojim fanúšikom v Chorvátsku."



muži - dvojhra - finále:
Roger Federer (2-Švajč.) - Marin Čilič (6-Chor.) 6:2, 6:7 (5), 6:3, 3:6, 6:1naji.

01 - Modified: 2024-01-28 13:02:40 - Feat.: - Title: Dokonalý obrat aj historický triumf pre taliansky tenis. Sinner je novým kráľom Melbourne Parku 02 - Modified: 2024-01-27 10:25:04 - Feat.: - Title: Bieloruská tenistka Sobolenková suverénne obhájila titul na Australian Open 03 - Modified: 2024-01-27 10:30:55 - Feat.: - Title: Jamrichová určite má šancu preraziť. Je dravá, vysoká a dobre aj podáva, pripomína mi Kvitovú, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-01-27 07:11:45 - Feat.: - Title: VIDEO Fantastická správa z Austrálie. Slovenka Renáta Jamrichová vyhrala juniorský Australian Open 05 - Modified: 2024-01-22 09:21:40 - Feat.: - Title: Zápas na Australian Open museli prerušiť. Muž s maskou začal hádzať na kurt protivojnové plagáty
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 13:07