MAFRA
StoryEditor

Škandál s predávaním zápasov v Česku. Stopy organizovanej skupiny vedú na Slovensko

05.02.2018, 19:24
Futbalista novinárom rozpovedal, ako sa v Česku kupovali zápasy.

Dostal návrh, ktorý mal odmietnuť. Teraz to už veľmi dobre vie. Lenže vtedy bolo pokušenie skrátka silnejšie.

MF DNES a iDNES.cz majú k dispozícii ďalšiu informáciu poodhaľujúcu podozrivé machinácie s výsledkami v nižších futbalových súťažiach: výpoveď hráča, ktorý prijal ponuku, aby na jeseň ovplyvnil stretnutie tretej ligy.

Rozpráva pod podmienkou anonymity, redakcia jeho meno pozná.

Rýchle prachy

"Spoluhráč sa ma v týždni pred zápasom opýtal, či by som si nechcel zarobiť. Spýtal som sa, ako to myslí," opisuje.

"Za dobré prachy predáš zápas. Dostaneš päťdesiat tisíc, povedal mi. Rozprával, že to určite vyjde, že v tom ide rozhodca, aj obaja gólmani a ďalší traja hráči na oboch stranách. A ešte vraj vyhráme, len musia v prvom polčase padnúť aspoň dva góly. "

Zmeny na poslednú chvíľu

Lenže okolnosti sa nakoniec trochu zmenili: tesne pred výkopom prišli nové inštrukcie.

"Desať minút pred zápasom mi ten istý kamoš povedal, že musím zaviniť penaltu, a ešte sa zmenili podmienky. Vyhrať má súper, rovno o dva góly. A ak to nevyjde, budem musieť päťdesiat tisíc zaplatiť ja. Rozklepal som sa. Bol som naivný, nerozvážny a zaplatil za to."

Bežné praktiky v nižších súťažiach

Dianie posledných dní napovedá, že podobné príbehy v nižších súťažiach, kde na podozrivé výsledky nie je tak vidieť, nie sú výnimočné.

Už počas januára MF DNES poukazovala na ruch v treťoligovej Mohelnici, kde pochybnosti priniesli udalosti nasledujúce po vstupe čínskeho investora - spoločnosti Anping, ktorú v Európe sprevádza veľmi pošramotená povesť.

Stopa môže viesť na Slovensko

Nová výpoveď prináša ešte jedno odhalenie: pokyny k ovplyvňovaniu zápasov tečú zo zahraničia cez spojku na Slovensku.

"Pôvodná dohoda znela tak, že dva dni po zápase dostanem peniaze v obálke od borcov zo Slovenska, ktorí to riadia a sú napojení na Čínu," prezradil futbalista.

Toto už tu raz bolo, spomínate? Pred piatimi rokmi sa podarilo odhaliť čachre ázijského stávkového gangu, ktorý ovplyvňoval zápasy v Česku i na Slovensku. Vtedy sa do aféry zaplietlo aj niekoľko hráčov s prvoligovým skúsenosťami.

Tvrdý trest

Zatiaľ čo v Česku sa vyšetrovanie ťahá a väčšina hráčov je zatiaľ bez trestu, bývalý slovenský reprezentant Ivan Hodúr, známy napríklad z pôsobenia v Liberci, vyfasoval zákaz akéhokoľvek pôsobenia vo futbale na dlhých 25 rokov.

Priznal sa, že ovplyvnil niekoľko zápasov Dunajskej Stredy podľa inštrukcií gangstrov, ktorí vsádzali na presný počet inkasovaných gólov.

Mohelnice pod drobnohľadom

Aktuálna kauza sa zatiaľ oficiálne dotýka len Mohelnice: futbalová asociácia v piatok podala podnet Národnej centrále proti organizovanému zločinu, aby vyšetrila, či čínsky partner neovplyvňuje výsledky a nie je napojený na stávkarský gang.

"Ale nikto nás zatiaľ nekontaktoval, všetky informácie mám len z článkov v MF DNES," hovoril v nedeľu predseda klubu Igor Machálek.

Zronení hráči

Ten cez víkend na diaľku sledoval, ako Mohelnice v priateľskom zápase prehrala s druholigovými Pardubicami 0:8. Stretnutie mali v ponuke desiatky stávkových kancelárií z celého sveta a divoký výsledok mohol opäť nahrať pochybovačom.

"Ako chlapci sedeli po zápase v kabíne, som ešte nevidel," tvrdil tréner Dušan Žmolík. "V očiach im išlo čítať, že vedia, ako výsledok zase nahrá všetkému, čo sa okolo nich deje. Myslím, že nemali ďaleko k slzám."

Mohelnice je teraz pod drobnohľadom a hráči sa musia pripraviť na posmešky, narážky, rýpanie. Futbalisti, na ktorých na jeseň padlo podozrenie, už v klube nie sú, ale čínska spoločnosť, ktorú z ovplyvňovania výsledkov podozrievali už v Írsku či Portugalsku, ďalej budí pochybnosti.

Trpí celé mesto

"Vedeli sme, že ideme do určitého rizika," priznáva Machálek. "Preto tiež naša spolupráca zatiaľ funguje len v testovacom režime. Až marcové valné zhromaždenie rozhodne o tom, či bude pokračovať, alebo ju ukončíme."

Zatiaľ Mohelnici priniesla hlavne nevítanú publicitu, čo šéfa klubu mrzí: "Sme sklamaní, že sme takto na tapete. Radi poskytneme vyšetrovateľom všetky informácie, kauza vrhá zlé svetlo na celé mesto."

Nielen to: trpí jej aj celý český futbal.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 03:45