Futbal - Ilustračná snímkaReuters
StoryEditor

Česi riešia korupčný škandál v športe. A Slováci o ňom vedeli vyše štvrť roka

06.02.2018, 23:00
Pochybný čínsky investor, ktorý mal stáť za ovplyvňovaním zápasov tretej českej ligy, chcel pôsobiť aj u nás.

Anonymný zdroj, futbalista z nižšej českej súťaže, vyrozprával pre denník Mladá fronta príbeh o ovplyvňovaní zápasov. Za splnenie úloh mal prisľúbených 50-tisíc českých korún. Peniaze mal prevziať dokonca od ľudí zo Slovenska, ktorí mali celý biznis riadiť a byť napojení na Čínu. A práve o pochybnom čínskom investorovi - spoločnosti Anping, v treťoligovom klube z Mohelnice informoval denník zhruba dva týždne dozadu. HN zisťovali, či o týchto praktikách u našich západných susedov vie Slovenský futbalový zväz. „O týchto ľuďoch, ktorí sa pohybujú po Európe, vieme už asi rok. Celú situáciu v Mohelnici monitorujeme už od leta v spolupráci so zahraničnými partnermi,“ povedal Jakub Čavoj, asistent integrity futbalu na zväze.

Pod dohľadom UEFA
Vyšetrovanie voči podozrivým zápasom sa v celoeurópskom meradle deje pod dohľadom Európskej futbalovej únie (UEFA). „Pre UEFA túto činnosť vykonáva spoločnosť Sportradar, s ktorou sme v kontakte a vymieňame si informácie,“ konštatuje Čavoj. Práve spomínaný Sportradar dal nášmu futbalovému zväzu podnet na preverenie, či pochybní čínsky investori nesnažia investovať aj v niektorom zo slovenských klubov. „Mali sme informáciu, že tí investori mali ambícia sa usadiť aj na Slovensku. Kontaktovali sme konkrétny klub, ktorý vykazoval znaky, že sa tam môžu pohybovať. A varovali sme ho,“ priznáva asistent integrity futbalu. Následne o hrozbe informovali všetky kluby dvoch najvyšších slovenských súťaží. Názov klubu nechcel konkretizovať – malo ísť o mužstvo, do ktorého na skúšku začali zarazu prichádzať niekoľkí futbalisti z Číny. Samoný klub mal po niekoľkých rokovaniach vstup čínskeho kapitálu odmietnuť a odvtedy sa u nás s podobným pokusom nestretli. „Vždy sa snažíme zistiť čo najviac informácií o zahraničných majiteľoch aj hráčoch, ktorí prichádzajú na Slovensko. Existujú totiž futbalisti s pochybnou minulosťou, ktorí boli v minulosti kvôli ovplyvňovaniu zápasov vyšetrovaní,“ hovorí Čavoj. Európske futbalová únia disponuje rozsiahlou databázou takýchto podozrivých hráčov a akonáhle príde k ich pôsobeniu v niektorom klube je to pre národné futbalové zväzy varovným signálom.

Vyšetruje sa aj na Slovensku
Oddelenie Integrity futbalu vzniklo ešte v roku 2011, v posledných dvoch rokoch už vykonáva aj školenia a preventívnu činnosť pre kluby aj samotných futbalistov. Podnet na jej vznik dala samotná UEFA. „Ona sčasti financuje toto oddelenie, ktoré bojuje proti manipulácií zápasov. Zbierame dôkazy, vypočúvame hráčov a sme ako taká zväzová polícia,“ vysvetľuje Čavoj. Prezradil, že o pár týždňov sa na Disciplinárnu komisiu Slovenského futbalového zväzu môžu dostať niektoré prípady súvisiace s ovplyvňovaním zápasov. „Momentálne vyšetrujeme prípady mládežníckych zápasov, amatérskeho futbalu aj porušenia pravidiel v rámci profesionálneho futbalu v dvoch najvyšších súťažiach,“ hovorí Čavoj.

Za posledné dva roky sa pritom žiadny taký prípad na verejnosť nedostal, čo má súvisieť s niekedy až vyše roka trvajúcim procesom vyšetrovania. O každom svojom podozrení pritom informuje Slovenský futbalový zväz aj slovenskú políciu.

Zaostrené na malé kluby
Prečo sa vlastne stávkarské mafie sústredia na malé kluby z nižších súťaží, akým je príklad českehé tímu z Mohelníc? V týchto prípadoch totiž nie je dôležitá kvalita súťaže, jediným kritériom je či sa dajú zápasy tipovať na ázijských internetových portáloch. Investigatívny novinár Richard Cook v článku s názvom „Žiadny zápas nie je moc malý na zmanipulovanie" vysvetľuje, že ide o opakujúci sa vzorec pôsobenia takýchto skupín, pričom sa menia iba krajiny.

„Syndikáty oplvyvňujúce zápasy používajú nastrčené firmy k nákupu malých klubov v Európe už od roku 2013 a pravdepodobne aj skôr. Scénar je rovnaký: kúpia klub, obsadia ho svojimi ľudmi, privedú si vlastných hráčov a tlačia na trénera aby do zápasu nastúpili tí, ktorých potrebujú,“ cituje Javiera menu z International Centre for Sports Security - medzinárodnej spoločnosti, ktorá sa usiluje o zachovanie bezúhonnosti športu. Škandál nebývalých rozmerov sme zaznamenali na Slovensku aj pred piatimi rokmi, týkal sa futbalistov Dunajskej Stredy, ktorí predávali zápasy. Bývalý reprezentant Ivan Hodúr za toto konanie dostal podmienečný trest a zákaz akéhokoľvek pôsobenia vo futbale na 25 rokov.

01 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami 02 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 03 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 04 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 05 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 20:16