Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou ŠubrtovouTASR/AP
StoryEditor

Medailová žatva pre Slovensko. Na paralympiáde sme získali dve zlaté

11.03.2018, 06:21
Autor:
TASRTASR
Najcennejší kov získal aj Jakub Krako s navádzačom Branislavom Brozmanom v super-G mužov so zrakovým postihnutí, Miroslav Haraus si spolu s navádzačom Marošom Hudíkom vyjazdili bronz.

Slovenská výprava získala v druhý deň zimných paralympijských hier v Pjongčangu ďalšie tri medaily v alpskom lyžovaní. V super-G potvrdila úlohu favoritky Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou, ktoré vybojovali zlato v kategórii zrakovo postihnutých žien.

Najcennejší kov získal aj Jakub Krako s navádzačom Branislavom Brozmanom v super-G mužov so zrakovým postihnutí, Miroslav Haraus si spolu s navádzačom Marošom Hudíkom vyjazdili bronz.

Farkašová vybojovala v Pjongčangu už druhé zlato, v 1. deň XII. ZPH triumfovala v zjazde. Najúspešnejšia slovenská paralympijská lyžiarka zvíťazila pred dvojicou britských pretekárok a v Pjongčangu tak zatiaľ plní svoj zámer - vyhrať päť zlatých medailí.

"Na trati som sa dnes cítila veľmi dobre, aj keď bola horšia ako včera. V niektorých pasážach bola mäkšia, boli tam ryhy. Ale inak som si ju užívala a myslím si, že som odviedla dobrú prácu, aj keď tam boli nejaké drobnejšie zaváhania. Celkovo hodnotím jazdu pozitívne a teším sa z výsledku," povedala pre spv.sk už sedemnásobná paralympijská víťazka.

Farkašová sa vrátila aj k jednotlivým časovým úsekom svojej jazdy: "Ja zvyknem mať väčšinou také pomalšie štarty, pár brán, kým sa do toho dostanem, takže tie prvé medzičasy bývajú pomalšie. Dnes to bolo tiež tak a potom som to doháňala vo zvyšnej časti trate. A v tej spodnej časti to bola taká technickejšia pasáž a tam mám navrch oproti súperkám. To sú časti trate, kde ich môžem poraziť."

Vo Vancouveri 2010 Farkašová super-G vyhrala, pred štyrmi rokmi v Soči skončila v tejto disciplíne bez medaily. "Ani som sa nad tým nejako nezamýšľala, že som v Soči v tejto disciplíne spadla. Snažila som sa len zájsť skvelú jazdu, takú akú viem, lebo rýchlostné disciplíny mám rada. Práve v tejto sezóne sme si ich veľmi neužili, tak som si povedala, že musím naplno využiť tieto skvelé podmienky, ktoré tu sú a som rada, že sa to aj podarilo," dodala. Jediná slovenská zástupkyňa v súťaži telesne znevýhodnených stojacich žien Petra Smaržová preteky nedokončila.

Super-G zrakovo znevýhodnených mužov sa stal takmer dokonalou záležitosťou Slovákov. Jakub Krako s Branislavom Brozmanom získali po striebre v zjazde tentoraz zlato a Miroslav Haraus vybojoval spolu s Marošom Hudíkom bronz. Slovenskú galašou "pokazil" iba Talian Bertagnolli, ktorý sa fantastickým finišom vklinil medzi slovenskú dvojicu.

Skvele sa držal aj jediný slovenský nevidiaci pretekár Marek Kubačka, ktorý spolu Máriou Zaťovičovou skončil na 7. priečke. Šieste miesto vybojoval v najpočetnejšie obsadenej skupine telesne znevýhodnených stojacich mužov Martin France.

Slovensko tak má po dvoch súťažných dňoch ZPH 2018 na konte už päť medailí (3-1-1).

alpské lyžovanie - super-G
muži
zrakovo znevýhodnení: 1. Jakub Krako, n. Branislav Brozman (SR) 1:26,11 min, 2. Giacomo Bertagnolli, n. Fabrizio Casal (Tal.) +0,18, 3. Miroslav Haraus, n. Maroš Hudík (SR) +0,55, ..., 7. Marek Kubačka, n. Mária Zaťovičová (SR) +5,86
telesne znevýhodnení stojaci: 1. Theo Gmur (Švaj.) 1:24,83 min, ..., 6. Martin France (SR) +3,83

ženy
zrakovo znevýhodnené: 1. Henrieta Farkašová, n. Natália Šubrtová (SR) 1:30,17 min, 2. Millie Knightová, n. Brett Wildová (V.Brit.) +3,59, 3. Menna Fitzpatricková, n. Jennifer Kehoevá (V.Brit.) +4,37
telesne znevýhodnené stojace: 1. Marie Bochetová (Fr.) 1:32,83 min, ..., Petra Smaržová (SR) nedokončila

01 - Modified: 2022-03-28 08:11:47 - Feat.: - Title: Navádzačka zrakovo znevýhodnených: Nedostávame žiaden plat, pri práci s hendikepovanými si veľa uvedomíte 02 - Modified: 2022-03-03 12:39:30 - Feat.: - Title: Kvôli Putinovi trpia už aj paralympionici 03 - Modified: 2021-09-05 06:54:22 - Feat.: - Title: Ďalšie zlato pre Slovensko. Najcennejší kov vystrieľala Vadovičová 04 - Modified: 2021-09-05 05:38:29 - Feat.: - Title: Ďalšia zlatá pre Slovensko. Najcennejší kov vystrieľala Vadovičová 05 - Modified: 2021-09-04 07:38:23 - Feat.: - Title: Slovensko má ďalšie zlato z Tokia. Slovenskí boccisti ovládli súťaž párov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 21:39