StoryEditor

Biatlonistky nenapodobnili Matiaška

13.02.2006, 23:00
Slovenské biatlonistky nedokázali vo svojej úvodnej olympijskej disciplíne pripraviť fanúšikom také prekvapenie, ako Marek Matiaško svojím sobotňajším piatym miestom, keď po vytrvalostných pretekoch na 15 km figurovala najvyššie Marcela Pavkovčeková až na 23. mieste.

Slovenské biatlonistky nedokázali vo svojej úvodnej olympijskej disciplíne pripraviť fanúšikom také prekvapenie, ako Marek Matiaško svojím sobotňajším piatym miestom, keď po vytrvalostných pretekoch na 15 km figurovala najvyššie Marcela Pavkovčeková až na 23. mieste. Ďalšie tri reprezentantky sa nedostali ani do bodovanej tridsiatky. Olympijské zlato v stredisku Cesana San Sicario suverénne získala Ruska Svetlana Išmuratovová s náskokom 45,5 sekundy pred svojou krajankou Oľgou Pylevovou, bronz si vybojovala nemecká reprezentantka Martina Glagowová (+1:10,8). Triumf ruských biatlonistiek zvýraznila ešte štvrtým miestom Albina Achatovová.
Išmuratovová sa po Anfise Rezcovovej (1992 -- šprint), Galine Kuklevovej (1998 -- šprint) a Oľge Pylevovej (2002 -- stíhacie preteky) stala štvrtou individuálnou biatlonovou olympijskou víťazkou z Ruska. Išmuratovová doposiaľ nevyhrala nijaké významné individuálne preteky, jej najväčším úspechom boli medaily z MS 2003, striebro v pretekoch s hromadným štartom a bronz v stíhačke. Vojačka z Novosibirska doposiaľ vyhrala len jedny preteky SP v kariére: vlani v decembri v Osrblí preteky na 15 km.
Zo Sloveniek si do polovice pretekov výborne počínala Marcela Pavkovčeková. Na medzičase po druhej zo štyroch streleckých položiek svietilo meno 28-ročnej rodáčky z Liptovského Mikuláša na skvelom 6. mieste. Potom však prišiel nepresný výstrel v ľahu a v závere ešte dva v stoji a zosuv na konečné 23. miesto. Pre zverenkyňu trénera Juraja Sanitru to však je najlepšie umiestnenie na ZOH v kariére (doteraz 33. v roku 2002 na 15 km) a aj zisk ďalších bodov do hodnotenia Svetového pohára 2005/2006. "Škoda tej poslednej streleckej položky, kde som netrafila dva terče. Veľmi som chcela, a prišiel blok. Zbytočne som nad tým rozmýšľala, na nástrele pred pretekmi som sa cítila veľmi dobre, trafila som presný stred a v pretekoch mi to úplne uletelo. Veľmi som sa na preteky tešila, teraz som sklamaná. Na juniorských MS sa nám s Marekom Matiaškom darilo rovnako. Tak som v kútiku duše verila, že po Marekovi dosiahnem dobrý výsledok aj ja," povedala po pretekoch Pavkovčeková. Ďalšie tri slovenské biatlonistky doplatili najmä na nepresnú streľbu -- Martina Halinárová obsadila 35. miesto (4 tr. minúty), Soňa Mihoková 48. (5 tr. minút) a Janka Gereková bola v olympijskej premiére 60. (5 tr. minút) spomedzi 82 štartujúcich. Viac sa čakalo najmä od skúsenej Martiny Halinárovej, ktorá štartuje už na svojej štvrtej olympiáde. "Som dosť sklamaná, pretože viem, že som v príprave urobila všetko, aby som uspela. Beh som zvládla úplne super, ale už prvá streľba v ľahu bola hrozná. Po takom začiatku príde psychický zlom, uberie to sily. Verím, že v šprinte si zlepšíme náladu, zlý začiatok môže znamenať dobrý koniec." Tréner ženskej reprezentácie Juraj Sanitra bol s výkonom svojich zvereniek celkom spokojný. "Dievčatá predviedli solídny výkon, povzbudivý do ďalších pretekov, hlavne s bežeckým výkonom som veľmi spokojný. Škoda, že nám nevyšla streľba, lebo dnes sa dal spraviť veľmi dobrý výsledok. Je to povzbudenie do ďalších súťaží, dievčatá sa presvedčili, že sú schopné konkurovať najlepším."
VÝSLEDKY
Biatlon -- vytrvalostné preteky žien (15 km):
1. Išmuratovová (Rus.) 49:24,1 min. (1 tr. minúta), 2. Pylevová (obe Rus.) +45,5 s (1), 3. Glagowová (Nem.) +1:10,8 (2),... 23. PAVKOVČEKOVÁ +4:28,7 (3), 35. HALINÁROVÁ +5:53,6 (4), 48. MIHOKOVÁ +7:05,4 (5), 60. GEREKOVÁ (všetky SR) +9:13,1 (5).

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 09:41