StoryEditor

Je to oficiálne. Slovenskí hokejisti budú hrať v Košiciach

22.05.2018, 11:06
Autor:
TASRTASR
Súpermi domáceho celku budú Kanada, USA, Fínsko, Nemecko, Dánsko, Francúzsko a Veľká Británia. 

Slovenská hokejová reprezentácia bude na domácich MS 2019 hrať v základnej skupine v Košiciach. Jej súperi sú Kanada, USA, Fínsko, Nemecko, Dánsko, Francúzsko a Veľká Británia. V prípade postupu do štvrťfinále sa predstaví už v hlavnom meste bez ohľadu na umiestnenie v skupine. Oficiálna informácia odznela na utorkovej tlačovej konferencii Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a organizátorov vrcholného podujatia.

Svetový šampionát sa bude konať od 10. do 26. mája 2019, pôvodný termín mal byť o týždeň skôr. Takisto nastala zmena oproti kľúču rozdelenia skupín, ktorý sa odvodzuje z rebríčka Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Využila sa možnosť jednej úpravy, organizátori v prospech marketingových a fanúšikovských priorít domácu reprezentáciu vymenili s Nórskom. Očakáva sa, že Slováci zaplnia halu v Košiciach a Česi s Rakúšanmi v Bratislave, to by mali byť najväčšie fanúšikovské enklávy.

"Chceme, aby majstrovstvá boli aj z hľadiska záujmu ľudí úspešné. Očakávame, že príde viac ako 450-tisíc divákov. Preto sme pri tvorbe základných skupín pristúpili k jednej zmene. Vymenili sme Slovensko s Nórskom, aby domáci hrali v Košiciach. Chceme, aby to boli MS viacerých krajín. Do Bratislavy to budú mať blízko Rakúšania, Česi a vďaka letisku aj Rusi, v Košiciach zase naplnia štadión domáci fanúšikovia. Veríme, že Slováci sa predstavia vo štvrťfinále a to by hrali už v Bratislave," zdôraznil Martin Kohút, šéf SZĽH.

Organizátori sa rozhodli presunúť národný tím do Košíc aj vďaka skúsenostiam z tohtoročného šampionátu v Dánsku. Tamojší národný výber hral svoje skupinové zápasy v Herningu a nie v hlavnom meste Kodani. Kohút uviedol, že rozhodnutie vzniklo aj na základe ekonomických analýz. "Pracujeme na tom už niekoľko mesiacov, mali sme tieto prepočty pripravené, ale v praxi to ukážu až MS. Toto rozhodnutie však bolo hlavne hodnotové," dodal.

Prenosy sa budú vysielať do 166 krajín

S presunom súhlasil aj realizačný tím reprezentácie. "Prešli sme si s Mirom Šatanom i Craigom Ramsaym celé Košice, hotel, kde budú ubytovaní, všetko vedia a súhlasia s touto alternatívou. Miro za ňu ako člen VV aj hlasoval. Tam nevidím žiadny problém. Navyše, či už je to Ladislav Nagy, Tomáš Jurčo, či Christián Jaroš, všetci sa narodili práve tam, kde budú hrať základnú skupinu, tam kde vyrástli," pokračoval šéf zväzu. Ten však zatiaľ nepotvrdil informáciu o tom, či Šatan podpíše opciu a zostane na pozícii GM aj v nasledujúcej sezóne. "Mali sme rozhovor a urobili sme všetko pre to, aby sme pokračovali v rovnakom zložení. No zmluva ešte nie je podpísaná."

Organizačný výbor majstrovstiev sveta má v súčasnosti 26 ľudí, predsedom OV v Bratislave je Roman Štamberský, v Košiciach Aneta Büdiová. "Počas šampionátu sa rozšíri na približne 150 ľudí a k dispozícii bude aj viac ako 500 dobrovoľníkov v oboch mestách. Televízne prenosy sa budú vysielať do 166 krajín a očakávame, že ich uvidí viac ako 1,3 miliardy divákov," pokračoval Kohút.

Neodmysliteľnou súčasťou MS bude aj fanzóna. "Tú sme otvorili aj v Bratislave počas MS v Dánsku. Máme s tým skúsenosti, aj v Bratislave aj v Košiciach otvoríme fanzóny, ale myslíme aj na fanúšikov v ostatných častiach Slovenska. Chceme, aby aj tam mohli diváci nasať atmosféru. Máme odvážne plány a verím, že sa podarí splniť náš cieľ. MS budú mať prívlastok zelené, teda čo najekologickejšie. Máme vypracovaný projekt, verím, že nájdeme podporu na túto myšlienku," uviedol šéf marketingu SZĽH Vladimír Janček, ktorý informoval aj o predaji vstupeniek: "Ten sa začne v septembri, ako prvé prídu permanentky a denné balíky, od februára sa začne predaj vstupeniek na jednotlivé zápasy. Ceny zverejníme v auguste."

Vymenia maskota

Slovenský šampionát bude mať aj nového maskota. Na verejnosti totiž zarezonovala informácia, že tvárou MS 2019 bude vĺčik Gooly, ktorý bol maskot už v roku 2011. "Môžem povedať, že maskota Goolyho vymeníme. Vĺčika asi nahradí medveď," dodal Janček.

Celkový rozpočet by sa mal vyšplhať na 20 miliónov eur, Kohút očakáva, že priamy zisk z MS by sa mal dostať nad úroveň predošlého šampionátu na Slovensku, ktorý bol približne 3,5 milióna eur. "Budeme sa snažiť, aby sme efektívne využili všetky tieto prostriedky a aby sme získali aj zdroje pre ďalší rozvoj slovenského hokeja. Chceli by sme dosiahnuť lepší výsledok ako na MS 2011, chcem viac divákov, vyššie čísla a aj inú úroveň, čo sa týka emócií."

Prezident SZĽH dodal, že IIHF nedáva organizátorom žiadny príspevok a naopak, oni im museli zaplatiť za licenciu na organizovanie. Počas šampionátu sa tradične uskutočnia aj sprievodné akcie - Kongres IIHF a trénerské sympózium.

Nesrovnala to škrelo

Primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala trochu škrelo, že v bratislavskej skupine sa nepredstaví domáci výber, no verí, že sa tak stane vo štvrťfinále. "Rozumiem, prečo sa SZĽH takto rozhodol. Slovenskí reprezentanti však na tohtoročných MS ukázali progres a preto verím, že si v Bratislave zahrajú štvrťfinále. Fanúšikovia v hlavnom meste si ale prídu na svoje, blízko to majú Rakúšania aj Česi, chceme pre nich pripraviť čo najlepší zážitok. Renovujeme Trnavské mýto, chceme skvalitniť dopravu a pripraviť ďalšie veci, ktoré im uľahčia pobyt," uviedol.

Aj štadión Ondreja Nepelu čaká modernizácia, momentálne už prebiehajú práce na vylepšení chladiaceho systému, plánuje sa nákup rolby a prerábka mantinelov, keďže MS sa hrajú na ploche 60x30 m. Magistrát mesta spolupracuje aj s predstaviteľmi OV v Kodani.

Košice taktiež čakajú úpravy na štadióne i infraštruktúry. Hľadanie pomocnej sily by mal uľahčiť fakt, že Košice získali titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019.

"V procese príprav sme už od novembra minulého roku, intenzívne rokujeme so Steel Arénou, mestom i regiónom. Dostali sme nejaké technologické požiadavky od IIHF na zmenu oproti MS 2011. V lete prebehnú čiastočné úpravy mantinelov, plexiskiel atď. Zvyšok prebehne na budúci rok pred MS. Myslím si, že samotná Steel Aréna je pripravená na takéto podujatie a sme veľmi radi, že v Košiciach privítame Slovensko ako domáce mužstvo," povedala šéfka OV Košice Aneta Büdiová.

Základná fáza MS 2019 (10.-21. mája):

A-skupina (Košice): Kanada, USA, Fínsko, Nemecko, SLOVENSKO, Dánsko, Francúzsko, V. Británia

B-skupina (Bratislava): Švédsko, Rusko, Česko, Švajčiarsko, Nórsko, Lotyšsko, Rakúsko, Taliansko

Vyraďovacia fáza (štyri najúspešnejšie tímy v tabuľkách oboch skupín - krížovým spôsobom):

23. mája: štvrťfinále (dva zápasy v Bratislave, 2 zápasy v Košiciach, v prípade postupu by Slovensko hralo v hlavnom meste)
25. mája: semifinále (2 zápasy v Bratislave)
26. mája: o 3. miesto, finále (Bratislava)

01 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí 02 - Modified: 2024-04-22 13:25:38 - Feat.: - Title: Nehoda v Košiciach. Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom sa zranilo niekoľko ľudí 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 04 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 05 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 18:18