Reuters
StoryEditor

Jeden z najväčších favoritov prepustil trénera dva dni pred futbalovým šampionátom

13.06.2018, 13:57
Autor:
TASRTASR
Tréner španielskych futbalistov Julen Lopetegui bol nútený skončiť pri reprezentácii tesne pred začiatkom Majstrovstiev sveta v Rusku.

Kráľovská španielska futbalová federácia (RFEF) v stredu oznámila, že s reprezentačným trénerom Julenom Lopeteguim s okamžitou platnosťou ukončila zmluvu. Rozhodla sa len dva dni pred úvodným duelom Španielska v B-skupine MS 2018 proti Portugalsku.

Na stredajšej tlačovej konferencii to oznámil prezident RFEF Luis Rubiales. Päťdesiatjedenročný Lopetegui sa iba v utorok dohodol na zmluve s Realom Madrid. Po šampionáte má s novým zamestnávateľom podpísať zmluvu na tri roky.

"Ďakujeme Julenovi za všetko, čo urobil, pretože má veľkú zásluhu na tom, že sme v Rusku. Sme však nútení ho prepustiť. Musíme vyslať jasný signál všetkým zamestnancom španielskej federácie, že existujú nejaké normy, ktorých sa treba držať," povedal Rubiales.

V stredu v Krasnodare, kde sa "La Furia Roja" pripravuje na duel proti úradujúcim majstrom Európy (Soči, piatok 15. júna, 20.00 h SELČ) panovala chaotická situácia.

Od utorka avizovanú tlačovú konferenciu niekoľkokrát odložili. To podnietilo španielskych žurnalistov k špekuláciám, že tréner skončí s okamžitou platnosťou. Pred médiá sa mali pôvodne postaviť len Rubiales a Lopetegui, potom sa objavili informácie, že prídu aj reprezentanti Sergio Ramos a Andres Iniesta. Nakoniec sa pred médiá postavil len sám prezident.

Ako na sociálnych sieťach v on-line prenosoch z tlačovky uviedli španielske médiá, trénerovi nepomohli ani hráči, ktorí sa snažili zasiahnuť v jeho prospech. Ani oni nepresvedčili šéfa RFEF, aby s koučom okamžite neukončil zmluvu. Rubiales sa totiž "cítil zradený" nečakanou akciou Realu, ktorý uplatnil výkupnú klauzulu v trénerovej zmluve.

Podľa španielskych médií správa o strate trénera zastihla federáciu úplne nepripravenú, pretože ten iba pred 21 dňami predĺžil kontrakt do roku 2020.

Lopetegui v Madride nahradí Francúza Zinedinea Zidanea. Ten skončil po tom, ako v uplynulej sezóne priviedol klub k tretiemu titulu v Lige majstrov za sebou. Lopetegui zasadol na lavičku Španielska pred dvoma rokmi po EURO 2016, keď vystriedal Vicenteho del Bosqueho, a jeho zverenci neprehrali ani v jednom z 20 zápasov. Predtým trénoval FC Porto, juniorské španielske výbery, Rayo Vallecano či B-tím Realu Madrid.

01 - Modified: 2022-05-05 19:57:02 - Feat.: - Title: Železný vojvoda Fernando Álvarez de Toledo: Krajinu čistil od kacírov tak, že si sám vyslúžil povesť diabla 02 - Modified: 2022-05-05 11:23:52 - Feat.: - Title: Šéfka katalánskej diplomacie pre HN: Od Madridu žiadame dôsledné vyšetrenie špionážnej kauzy 03 - Modified: 2022-05-02 09:56:19 - Feat.: - Title: Pomocou špionážneho softvéru Pegasus sledovali mobily španielskeho premiéra a ministerky obrany 04 - Modified: 2022-05-02 09:14:35 - Feat.: - Title: Britom žijúcim v Španielsku kvôli brexitu neplatia vodičské preukazy 05 - Modified: 2022-04-29 08:19:38 - Feat.: - Title: Dievčatá s autíčkami, chlapci s bábikami. Konečne aspoň jedna krajina mení reklamy na hračky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 09:28