StoryEditor

Asasín s detskou tvárou, písali o Saganovi. Dnes sa jazdí tak, ako chce on

12.07.2018, 12:31
Peter Sagan dosiahol v Quimperi na ďalšiu významnú métu kariéry.

Keď prechádzal cieľom s rukami nad hlavou, roztiahol na nich všetky prsty. Bolo ich toľko, koľko je jeho víťazstiev v etapách Tour. Desať. Peter Sagan dosiahol v Quimperi na ďalšiu významnú métu kariéry. Hneď na to vyhlásil: "Neviem, či tu mám najlepšiu formu. V tímovej časovke to tak nevyzeralo."

Vo veku 28 rokov je mocnou a vytrvalo žiariacou, obletovanou hviezdou.

Zato pred šiestimi rokmi ... Ako dávno sa zdá byť ten triumf s poradovým číslom jeden.

Kalendár ukazoval 1. júla 2012. Mladučký slovenský debutant na Tour vyrazil 200 metrov pred cieľom v Seraingu zo zákrytu za Fabianom Cancellarom, mužom v žltom trikote lídra pretekov, a na jeho likvidačné zrýchlenie nedokázal ani fenomenálny Švajčiar odpovedať.

„Tlak? Aký tlak?"

Vtedy sa dvadsaťdvaročný žilinský rodák Peter Sagan v tričku slovenského majstra a stajne Liquigas hnal za svojím prvým víťazstvom na najslávnejších cyklistických pretekoch.

Pamätný záver prvej víťaznej Saganovej etapy si pozrite vo videu:

"Je kométou tejto sezóny," napísal vtedy denník Neue Zürcher Zeitung.

V Seraingu sa stal najmladším jazdcom od Lancea Armstronga vo Verdune 1993, ktorý vyhral na Tour etapu. Snáď aj preto, krátko pred veľkým odhalením Armstrongových podvodov, denník The Guardian usúdil: „Sagan má v pretekoch podobný zabijacký inštinkt ako Lance Armstrong."

​The Daily Telegraph po jeho premiérovom triumfe na Tour pre zmenu zvestoval: "Sagan je budúca športová superstar, typický asasín s detskou tvárou a s Merckxovým apetítom po víťazstvách, ktorý dokáže s úmyslami dravca pretekať v akomkoľvek teréne s výnimkou vysokých hôr."

Vtedy jeho prvenstvo, pri ktorom sa vysporiadal s konkurentmi Cancellarom a aj Boasson Hagenom, nazval denník Guardian "hrou mačky s myšou" a Cancellara mu na diaľku s úsmevom odkázal: "Mal by si mi poslať fľašu dobrého talianskeho vína za to, ako som ti perfektne rozbehol šprint."

Sagana sa potom reportéri spýtali: "Cítite tlak z toho, že ste na svojej prvej Tour?" Odpovedal svojím typickým spôsobom: "Tlak? Aký tlak? Veď sú to len preteky na bicykloch."

O šesť rokov, dva tímy a desiatky etáp neskôr sa v stredu chystal v Quimperi k útoku na svoje jubilejné desiate etapové víťazstvo na Tour. Súperi vedeli: Práve on bude v tejto klasikárskej etape favoritom číslo 1.

Koniec koncov vypovedá o tom aj konverzácia, ku ktorej došlo medzi Saganom a Talianom Sonnym Colbrellim z tímu Bahrain Merida, druhým v druhej etape, ktorú slovenský cyklista neskôr reportérom prerozprával.

Rozhovor s Colbrellim

Sagan na trati hovorí Colbrellimu: "Nie, aby si ma prekvapil."

Colbrelli: "Ale no tak, Peter, nechaj ma raz vyhrať."

Sagan: "Nie, už som tu bol príliš často druhý. Ale skúšaj to každý deň a to víťazstvo niekedy príde."

Dojazd piatej etapy boli vlastne preteky dva v jednom: o etapu aj o žltý dres. To mal na mysli aj Greg van Avermaet, muž v žltom tričku určeného pre lídra pretekov. Keď 750 metrov pred cieľom vypálil vpred Philippe Gilbert z Quick-Stepu, vyrazil za ním.

"Hovoril som si: Možno ostatných dlhým nástupom prekvapím," vysvetlil Gilbert, v minulosti kráľ mnohých klasik.

Hoci išlo o veľmi skorý útok, van Avermaetovi hneď blyslo hlavou: "Phil je schopný ísť až na pásku, celkovo je tesne za tebou, musíš po ňom ísť." Dotiahol sa na krajana, spolu s ním aj ďalší, vrátane Sagana.

"Potom už som nemohol spomaliť, musel som rozbehnúť šprint sám," popisoval van Avermaet.

Ešte jedna zákruta ostávala, za ňou rovinka až na cieľovú métu.

Neskôr van Avermaet priznal: "Prekalkuloval som to. Čakal som, že cieľ bude 250 metrov za zákrutou, ale tých metrov bolo 350. Pritom keď sme dojazd pred etapou merali na GPX (GPS Exchange Format), ukázalo nám zo zákruty 250 metrov do cieľa."

Podľa Saganových pravidiel

Šťastie? Portál cyclingnews.com usúdil: "Zase si Sagan na posledných dvoch kilometroch pohral s ostatnými ako mačka s myšou." Rovnako ako pred šiestimi rokmi v Seraingu predviedol dokonalé načasovanie v špurte. Na posledných metroch potom mal viac sily aj odolnosti proti bolesti.

"Išlo sa podľa Saganových pravidiel," tvrdili webové stránky belgickej televíznej spoločnosti Sporza.

"Nedotknuteľný Sagan," oznamoval v titulku odborný portál cyclingweekly.com. Zase na jeho hlavu dopadalo toľko pochvál a slov obdivu. Aj od lídra Tour.

"Peter je supersilný jazdec," povedal van Avermaet. "Zbaviť sa ho? Na to by ste potrebovali tímovú časovku. Neviem, čo sa tam s ním dialo. Ale v takých etapách, akou bola tá dnešná, sa ho nezbavím. Nie je majstrom sveta len tak pre nič za nič. Tak som ho skúsil v špurte jednoducho poraziť. Niekoľkokrát v minulosti to fungovalo. Dnes nie."

So svojimi vrcharskými prémiami 3. a 4. kategórie bola táto etapa vedená ako stredne kopcovitá, na víťaza teda čakalo v cieli "len" 30 bodov do bodovacej súťaže a nie 50 ako pri etapách šprintérskych.

"Lepšie niečo ako nič," zasmial sa Sagan. Aj tak navýšil náskok pred odpadlíkom Fernandom Gaviriom v súťaži o zelený dres na 33 bodov.

Zároveň po 90-krát v kariére obliekol po etape na Tour zelený dres, čím prekonal rekord Erika Zabela. Nemec to v rozmedzí 1996 až 2007 dokázal 89-krát. Sagan potreboval na 90 zápisov sedem rokov.

Jeho bilancia v hromadných etapách tohtoročnej Tour teraz znie 2. - 1. - 2. - 1. miesto.

Sagan má opäť najvyššie ciele

Podľa tejto postupnosti by dnes na Mur de Bretagne mal skončiť druhý, už 21-krát vo svojej kariére na Tour.

Lenže on chce aj túto etapu vyhrať.

"Snáď sa budem zlepšovať," pousmial sa.

Pôjde opäť o klasikársku, napriek tomu úplne inú etapu ako v stredu. Na jej konci čnie obávaná bretónska "stena". Hneď dvakrát sa na ňu v závere etapy vydajú.

Dva kilometre stúpania so 6,9 percentami.

"Bude to koncovka určená viac naozajstným vrchárom, ale aj ja sa chcem vpredu motať," povedal van Avermaet. Najväčší súper? Tentoraz nepovie meno Sagan, ale: "Alaphilippe."

Traja muži Quick-Stepu sú v celkovom poradí Tour do 9 sekúnd za van Avermaetom: Gilbert, Alaphilippe a aj Bob Jungels.

"Budú mi chcieť zobrať žltý dres," vie Belgičan. "Každý v ňom chce raz v živote jazdiť. Zlou vecou na ňom je, že si v ňom musíte oveľa viac strážiť preteky a míňate tak viac energie. Našťastie Quickstep jej už tiež spálil veľmi veľa. My a Quick-Step sme zatiaľ kontrolovali túto Tour. Sky zatiaľ nič nerobilo. Lenže Sky čaká na ďalšie dva týždne."

Kto vie, možno Sky čaká už na dnešok.

Geraint Thomas, zaostávajúci o päť sekúnd, sa netají žltými chúťkami.

A Chris Froome si prinajmenšom pochvaľuje: "Bude to zábavnejší deň než rovinaté etapy."

Čaká nás veľmi zaujímavý súboj na vrcholku "steny". vrchári pre celkové poradie versus klasikári, pomýšľajúci na žltý dres aspoň v prvom týždni.

A verzus zelený Peter Sagan, pochopiteľne.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 17:35