Reuters
StoryEditor

"Nie je nič lepšie ako byť Chorvátom," odkázala po finálovej prehre jedna z hviezd reprezentácie

16.07.2018, 10:55
Autor:
vpvp
Chorvátsko síce prehralo vo finále majstrovstiev sveta s Francúzskom 2:4, dosiahlo však najväčší futbalový úspech v histórii.

Bezprostredne po zápase im do smiechu pochopiteľne nebolo.

Chorváti popadali na trávnik.

Najlepšiemu hráči turnaja Lukovi Modričovi utierala slzy samotná prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovićová.

Plač a smútok však časom vystriedala nesmierna hrdosť.

"Hlavy hore, pre nás ste majstri! Toto striebro má príchuť zlata! Stvorili ste históriu, sme na vás pyšní." To je len zlomok zo odkazov, ktoré zaplavili profil chorvátskej reprezentácie na sociálnych sieťach.

Chorvátsko, štvormiliónová krajiny z juhu Európy, sa raduje zo senzačného striebra.

"Brácho, ani nevieš ako som na teba pyšný!" Napísal na Twitteri k fotke s Modričom a Zlatou loptou ďalší stredopoliar Rakitič. To sa už obe chorvátske hviezdy usmievali. "Poďme oslavovať s rodinami a celou krajinou. Nie je nič lepšie ako byť Chorvátom."

Generácie skvelých futbalistov na vrchole síl prežila zaujímavé majstrovstvá. Tím, ktorý v minulosti nevedel držať spolu, nerozhodilo ani správanie Nikolu Kalinića, ktorý odmietol naskočiť na posledných päť minút proti Nigérii.

Trucujúceho útočníka poslal kouč Zlatko Dalič domov a Chorvátsko potom v skupine šokovalo troma gólmi do siete zúfalých Argentínčanov a s tromi výhrami postúpilo do vyraďovacej fázy.

A tam hneď trikrát za sebou podstúpilo 120-minútový maratón. Dvakrát s penaltovým rozuzlením.

Zo šampionátu vyradili zverenci trénera Zlatka Daliča postupne Dánov, domácich Rusov a Angličanov. Až Francúzsko bolo nad ich sily.

"Dostal som veľa správ, že ľudia náš tím obdivujú. Som neskutočne hrdý. Hráči trikrát absolvovali predĺženie, čo je vlastne jeden ďalší zápas navyše. Napriek tomu nikto nemôže tvrdiť, že by vo finále nenechali na ihrisku všetko," povedal Davor Šuker, predseda Chorvátskej futbalovej federácie a ústredná postava do včerajška najväčšieho futbalového úspechu svojej krajiny - bronzu z roku 1998.

Teraz privezú hráči na Jadran ešte krajšie medaily.

"Ak by nám niekto pred turnajom povedal, že budeme strieborní, odvetili by sme, že by to bolo skvelé," vyhlásil kouč Dalič.

"Sme teraz síce smutní, ale aj nesmierne pyšní."

Chorvátsky tréner, ktorý reprezentáciu začal viesť ešte len vlani v októbri pred rozhodujúcim zápasom kvalifikácie proti Ukrajine, si po finále zľahka rypol do výkonu rozhodcov.

"O rozhodcoch som sa nikdy nezmieňoval, ale vo finále majstrovstiev sveta sa taká penalta nepíska," uviedol k momentu zo záveru polčasu. Hlavný arbiter Nestor Pitana nariadil po konzultácii s videom pokutový kop za ruku Ivan Perišića. Antoine Griezmann premenil a Francúzsko viedlo 2:1.

"Nijako to neovplyvnilo víťazstvo Francúzov. Rozhodca sa len rozhodol, ako to videl. Paradoxne sme hrali možno najlepší zápas na turnaji, ale proti takému silnému súperovi nesmiete robiť chyby," dodal športovo Dalič.

01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 03 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 04 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje 05 - Modified: 2024-03-23 19:26:48 - Feat.: - Title: Asi tisícka ľudí demonštrovala v Záhrebe pred voľbami proti vládnej strane
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 08:36