StoryEditor

Sagan prehovoril o incidentoch na Tour: Niekto by mal o tom porozmýšľať

21.07.2018, 12:52
Potom, čo aj on v Alpách trpel, privítal Peter Sagan s nadšením návrat pelotónu do rovinatejšieho terénu. A oslávil ho tým najlepším možným spôsobom - etapovým triumfom vo Valence, svojím už tretím v tomto ročníku Tour de France.

Ako sa vám pozdával návrat z hôr?
Tá etapa pre nás bola kúskom zlata v porovnaní s Alpami. Bolo to fantastické. Na rovinách naraz každý trochu pookrial, každý bol šťastný, že je táto etapa viac uvoľnená. A keď ju nakoniec vyhráte, čo viac si priať.

Ako veľmi sa teraz zmenili šprintérske etapy, keď už tu nie sú Kittel, Cavendish, Groenewegen, Greipel a Gaviria?
Samozrejme, dosť sa zmenili, pretože zrazu je tu aj menej tímov, ktorí s vami chcú na trati spolupracovať, keď v etape dobiehate cyklistov v úniku. Predtým takých šprintérskych tímov bývalo až päť, alebo aspoň tri, teraz sú možno dva. Navyše sú tu zrazu aj iní jazdci, ktorí idú do špurtu (napríklad aj Van Avermaet z BMC). Takže to bolo dnes na konci celkom chaotické, veľa ľudí sa snažilo byť vpredu a do toho sa ešte motali vrchári. Ale to je O.K. Každý má teraz príležitosť, to je dobré, nie?

Vy ste ju dnes opäť využili a zavŕšili ste tak hetrik z tohtoročnej Tour. Napriek tomu, že ste v závere zostali dosť dlho vzadu.
Áno, pri vjazde do posledného kilometra som bol veľmi vzadu, možno na nejakej 25. pozícii. Bola to potom celkom "makačka" dostať sa dopredu, ešte na 600 metroch som pozíciu príliš dobrú nemal. Ale cesta trochu stúpala, toho som využil, dostal som sa za Kristoffovo koleso, zostal za ním a na konci ho aj predbehol.

Kristoffa teraz považujete za najväčšieho súpera pre záverečný prestížne spurt v Paríži?
Môže to tak byť. Tu každý deň pretekáte vo veľmi ťažkých podmienkach, máme v nohách naozaj tvrdé etapy. V minulých rokoch som nabral skúsenosti, že keď niektorí šprintéri nie sú v prvom alebo druhom týždeň v špičkovej forme, môžu sa do nej dostať v treťom týždni. Čo by mohlo platiť aj pre Kristoffa a Demara. V Paríži to môže byť šprint s úplne iným rozložením síl, než ako sme vídali v prvom týždni.

A aké to bude pre vás v ďalšej etape? Etapa do Mende vrcholí obtiažnym trojkilometrovým a desaťpercentným stúpaním. Nebude to pre vás príliš ťažké?
No, vidím to tak, že v niektorých etapách je dobré našetriť nejakú tú energiu pre tretí týždeň. Dúfam, že v ďalšej uspeje únik, a tým to bude vyriešené. Nemusím byť všade. Pre mňa sú to naozaj dosť tvrdé stúpania. Som veľmi rád za dnešok - a zajtra uvidíme, ako sa to všetko vyvinie.

Dnes sa po celý deň diskutovalo aj o štvrtkových incidentoch na Alpe d'Huez, keď bol zrazený na zem Nibali a jeden z fanúšikov zaútočil na Frooma. Malo by sa urobiť viac pre bezpečnosť jazdcov?
Lenže ako? My nepretekáme na štadiónoch alebo na dráhe, pri cestách je zložité kontrolovať každého, zvlášť v kopcoch. Tí fanúšikovia idú za nami stovky a tisíce kilometrov, sú potom nadšení a občas aj dosť emocionálni, neustrážite ich. Ale je každopádne smutné, že sa aj také incidenty dejú na Tour. Niekto by o tom mal porozmýšľať, aj keď tento rok už nič nevymyslí.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 10:20