StoryEditor

Sagan opísal, čo sa mu stalo. Snáď neskončím pár dní pred cieľom, odkázal fanúšikom

25.07.2018, 15:15
Autor:
TASRTASRlmlm
Podľa hovorcu Bora-Hansgrohe Ralpha Scherzera sa o štarte Sagana tím definitívne rozhodne vo štvrtok ráno

Slovenský cyklista Peter Sagan utrpel v stredajšej 17. etape pretekov Tour de France nepríjemný pád. Jazdec stajne Bora-Hansgrohe spadol 38 kilometrov po štarte počas klesania v horskej etape, ktorá viedla z Bagnéres-Luchon do Saint Lary Soulan (65 km). Absolvoval vyšetrenia, ktoré vylúčili zlomeninu.

"Našťastie, kamery nezachytili pád. Vyletel som z cesty, dopadol som na zadok na kameň. Pokračujem, trošku so zraneniami, ale môže byť aj horšie. Nemám nič zlomené, mám narazeninu a problém ohýbať nohu, no snáď to o deň, dva, rozhýbem. Snáď neskončím pár dní pred cieľom," povedal Sagan pre RTVS.

"Havaroval som v zákrute, urobil som chybu. Vyzeralo to ako rýchla zákruta, dostal som sa však príliš doprava, brzdil som, no už to nestačilo. Preletel som pomedzi stromy a narazil som na kameň," dodal Sagan pre portál cyclingnews.com.

Do cieľa dorazil s roztrhnutým dresom, odreninami pravej časti tela a mankom 26:29 minúty, čím splnil limit. Sagan po dojazde podstúpil vyšetrenia, ešte predtým sa však zúčastnil na ceremónii, kde si prevzal zelený dres pre lídra bodovacej súťaže. Vzápätí si vyslúžil veľký potlesk. "Mal pád, ale jeho cieľ je prísť do Paríža. Zostaň silný Peter Sagan!" znel príspevok na sociálnej sieti Twitter, ktorý uverejnili organizátori Tour.

Večer po 20.00 h slovenský cyklista informoval na svojom facebookovom profile, že vyšetrenia vylúčili vážnejšie zranenie: "Našťastie nemám nič zlomené. Ďakujem všetkým za podporu, bol to ťažký pád, ale pred poslednými štyrmi etapami sa cítim odhodlane."

Agentúra DPA však následne citovala hovorcu Bora-Hansgrohe Ralpha Scherzera, podľa ktorého o štarte Sagana tím definitívne rozhodne vo štvrtok ráno: "Neutrpel zlomeniny, ale modriny a otvorené odreniny na pravej strane tela."

Rozhodnutie je na tíme, 28-ročný Slovák je však odhodlaný pokračovať. Na zisk šiesteho zeleného dresu potrebuje už iba dôjsť do cieľa v Paríži: "Bolo by ľahké ísť domov, ale nie pár dní pred Parížom. Mohlo to dopadnúť horšie. Uvidíme, ako sa budem cítiť vo štvrtok. V záverečnom stúpaní som si išiel vlastným tempom a došiel som v poriadku."

Najkratšia etapa na TdF za uplynulých tridsať rokov vzbudzovala vysoké očakávania. Na pretekárov čakal netradičný štart, zoradili sa do skupín podľa umiestnenia v celkovej klasifikácii. V líderskej skupine sa nachádzalo prvých dvadsať jazdcov.

Na pretekárov čakali tri ťažké kopce, prvý Montée de Peyragudes mal dĺžku 14,9 km a sklon 6,7 percenta. Pred prvým stúpaním sa hneď po štarte dostali do úniku Tanel Kangert (Astana) a Nicolas Edet (Cofidis), za nich sa však zavesila silná početná skupina v ktorej nechýbal víťaz utorňajšej etapy a líder vrchárskej súťaže Julian Alaphilippe z tímu Quick-Step Floors a Saganov tímový kolega Rafal Majka.

Na kopci bol prvý Kangert, na ktorého vzápätí čakal 12,5-kilometrový zjazd zakončený šprintérskou prémiou. Sagan na nej body nezískal, v pelotóne šetril sily na náročný záver etapy.

Zranenie Petra Sagana Zranenie Petra Sagana Reuters

Pred druhým 7,4 km dlhým stúpaním na Col de Val Louron-Azet so sklonom 8,3 percenta sa na Kangerta dotiahli Alaphilippe a Kristijan Durasek (SAE Team Emirates), v tej chvíli už zaostával Edet. V zjazde postupne odpadol aj Durasek, vedúca dvojica mala náskok dvoch minút na pelotón. V ňom sa o tempo staral tím Sky, v pokoji v ňom jazdil aj Sagan. Práve v následnom zjazde slovenský jazdec utrpel pád, ale vzápätí pokračoval v etape.

Pred záverečným stúpaním na Saint-Lary-Soulan, ktoré bolo dlhé 16 km a malo sklon 8,7 percenta, Alaphilippe opustil Kangerta, estónsky jazdec sa ocitol na čele sám.

V tej chvíli sa prebudil aj pelotón, kde sa chceli odpútať Primož Roglič (Lotto NL Jumbo) a Chris Froome (Sky), ale ich snaha bola márna. Pred hlavným balíkom však zostávala skupina z úvodu, ktorá sa postupne trhala, Kangerta stíhala trojica Majka, Nairo Quintana a Alejandro Valverde (obaja Movistar).

Dopredu sa postupne dostal Quintana, Kangert s Valverdem sa prepadli až do pelotónu. Záver ešte priniesol atak Rogliča a Thomasa v žltom drese, ale na etapovom vavríne pre Quintanu sa nič nezmenilo.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 04 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 05 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 18:33