TASR/AP
StoryEditor

Nejazdi za Froomom, je to nebezpečné, hovorili Nibalimu. Teraz chce žalovať Tour

26.07.2018, 10:15
Zábery divákov ukazujú na to, že za Nibaliho pád môžu práve fanúšikovia, ktorí boli až príliš blízko.

Pokojne mohol tohtoročnú Tour vyhrať. Mnohými expertmi bol pred štartom pasovaný za čierneho koňa. Na muža, ktorý môže zaskočiť letku Sky, Toma Dumoulina aj všetkých ostatných.

Možno by to aj zvládol, veď v treťom týždni Vincenzo Nibali zvrátil predvlaňajšie Giro. Tú šancu však po kolízii s motorkou na Alpe d'Huez nedostal, a tak teraz zvažuje žalobu.

"Nejazdite za Chrisom Froomom." Veta, ktorú svojim cyklistom Brent Copeland, športový riaditeľ Bahrain-Meridy, neustále počas Tour opakoval.

Na Frooma aj celý tím Sky tento rok pri takmer každej etape fanúšikovia bučali. Pri výjazde na Alpe d'Huez však ich agresivita ešte zosilnela. Jeden z prizerajúcich sa dokonca snažil Frooma dostať z bicykla, za čo bol okamžite zatknutý.

Práve preto vedenie Bahrainu svojich cyklistov nabádalo, aby nejazdili tak blízko mužov v bielo-čiernych dresoch.

"V minulosti sme chalanom hovorili: Buďte vpredu, minimalizujte riziko. Teraz hovoríme: Nezostávajte za Froomom, je to nebezpečné," vysvetľuje Copeland.

"Je to trochu groteskná situácia hovoriť, nech nezostávajú za jedným cyklistom, že môže byť cieľom. Ale pravdou je, že Froome tomu riziku čelí každý deň. Sám mi to povedal, keď sme sa spolu bavili. Na Alpe d'Huez bol Vincenzo bohužiaľ za Froomom, keď na neho zaútočili. Chrisovi sa podarilo vyhnúť motorkám a všetkému a Vincenzo padol."

Talianov pád nezachytili ani televízne kamery.

Na vine bol fanúšik

Aj preto spočiatku panovalo podozrenie, že Nibaliho k zemi zrazila motorka. Až zábery fanúšikov preukázali, že skôr ako motorka, mohol za incident nepozorný fanúšik, ktorý svojím opaskom od fotoaparátu zahákol za Talianove riadidlá a strhol ich na stranu.

Amatérske zábery zachytávajúce Nibaliho pád:

Bol z toho zlomený stavec, 15 dní bez bicykla. Nibali sa stále môže pripraviť na španielsku Vueltu a kopcovité majstrovstvá sveta v Innsbrucku, ktorých trať si bol tento rok na jar prejsť.

O možnosť bojovať o titul na Tour však prišiel.

Stačí ospravedlnenie?

Do ambulancie musel Nibali z cieľa v Alpe d'Huez prejsť sanitkou ďalších 50 kilometrov do Grenoblu. Letecká doprava nebola na vrchole kopca zaistená.

Keď sa potom po jedenástej večer vracal späť do hotela MMV Les Bergers, kde bol ubytovaný zvyšok tímu, pred dverami na neho čakal šéf Tour Christian Prudhomme.

"Veľmi si ťa vážim a je mi to vážne veľmi veľmi ľúto," súkal zo seba Francúz, keď vošiel do sanitky a vzal Nibaliho za ruku. "Vďaka za všetko, čo si pre cyklistiku urobil. Mrzí ma, že to skončilo takto. "

Keď potom tridsaťtriročný taliansky cyklista vyliezol zo sanitky, stále mal na sebe roztrhaný dres svojho tímu. Na Prudhommea sa len usmial: "Takéto veci sa stávajú, je to len cyklistika. Moja dcéra bude rada, že sa vrátim domov a zas toľko som si neublížil. "

S ospravedlnením Nibalimu aj celému tímu pribehol aj prezident Medzinárodnej cyklistickej únie UCI David Lappartient.

"Od Vincenza sa toho môžeme veľa naučiť. Je obdivuhodné, ako zvláda tieto situácie s pokojom. Predtým, než čokoľvek povie, dobre si to premyslí, to urobil aj teraz. Vedel, čo sa stalo, ale nerobil z toho drámu," tešilo Gorazda Štangelja, ďalšieho zo športových riaditeľov stajne.

Ospravedlnenie nestačí

Stačí však samotné ospravedlnenie dvoch najmocnejších mužov súčasnej cestnej cyklistiky? Má tým celý prípad skončiť?

Prudhomme síce vyzval fanúšikov, aby cyklistov rešpektovali a neplietli sa im do cesty. Nemal by ale robiť viac?

Podľa Bahrajnu áno, aj preto tím zvažuje právne kroky proti organizátorom Tour.

"Hovoril som ako s Prudhommem, tak s Lappartientom. Obaja sa mi ospravedlnili a uistili ma, že pre bezpečnosť jazdcov v budúcnosti urobia viac. Ale to nám nestačí. Ako tím sme veľa utrpeli, preto naši právnici skúmajú možnosť súdnej žaloby," hovorí Copeland.

Už pred štartom Tour vyjadrilo združenie cyklistov AIGCP v liste adresovanom Lappartientovi obavy nad bezpečnosťou pretekárov. Báli sa, že nepriateľstvo smerom ku Chrisovi Froomovi by mohlo vyvolať určitú reakciu publika počas samotného závodu.

Zlyhala polícia

To sa aj stalo, okrem spomínaného incidentu na Alpe d'Huez, jeden z fanúšikov štvornásobnému šampiónovi Tour chrstol do tváre akúsi tekutinu. Aj preto sa zdá, že UCI zatiaľ na podnety AIGCP nijako nereaguje.

"Na mieste, kde spadol Vincenzo, boli bariéry, lenže fanúšikovia sa cez ne dostali. Žandári jednoducho neurobili svoju prácu," rozčuľoval sa Copeland.

"Neurobili tiež nič proti svetliciam. Chápem, že nie je jednoduché kontrolovať 600-tisíc fanúšikov na jednom kopci, ale keď organizácia funguje na takej úrovni, na akej pri Tour funguje, toto by sa stávať nemalo. ASO je proti týmto prípadom poistené, lenže sme to my, kto utrpel veľkú stratu."

Podľa Copelanda malo byť na mieste aspoň viac policajtov, ak nič iné.

"Očakávali sme viac. Niekto teraz musí niečo urobiť. Nemôže to skončiť tým, že sa Vincenzovi ospravedlnia a hotovo. Cítil sa v skvelej forme, toto mu ospravedlnenie nevynahradí. Investujeme do cyklistov milióny, mesiace ich na najväčšiu akciu pripravujeme a potom vám to všetko zoberie jeden fanúšik. Boli by sme radi, aby na stúpanie nemohli opití ľudia a aby sa zakázalo okolo cyklistov behať," vymenováva Copeland.

Čo sa z vyššie spomínaného podarí presadiť, je v tejto chvíli nejasné. Rovnako tak aj to, či má žaloba proti organizátorom Tour nejaký zmysel.

Nibaliho tak či tak nič z toho do závodu nevráti.

"Ale sezóna nekončí, Vuelta aj majstrovstvá sveta boli v pláne aj predtým, a to sa nemení. Keď nebudú žiadne komplikácie s hojením, bude na štarte," uzatvára jeho tréner Paolo Slongo.

01 - Modified: 2023-07-23 18:14:12 - Feat.: - Title: Sagan zhodnotil poslednú Tour: Som šťastný, ale už mám toho dosť. Je koniec, život však ide ďalej 02 - Modified: 2023-07-23 17:49:44 - Feat.: - Title: Vingegaard spečatil obhajobu triumfu na Tour de France. Sagan skončil v Paríži jedenásty 03 - Modified: 2023-07-22 15:28:55 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard si v nedeľu príde po druhý žltý dres z Tour de France v kariére 04 - Modified: 2023-07-18 16:34:48 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard triumfoval v časovke na Tour de France. Zvýšil náskok na čele 05 - Modified: 2023-07-15 16:54:47 - Feat.: - Title: Náročná a s ostrým stúpaním. 14. etapa Tour de France patrí víťazovi Rodriguezovi
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 17:46