reprofoto Moto GP
StoryEditor

V rýchlosti cez 200 kilometrov za hodinu stlačil súperovi brzdu. Motorkár Fenati po skrate ukončil kariéru

11.09.2018, 12:37
Autor:
klkl
V rýchlosti 230 kilometrov za hodinu sa nechal vyprovokovať až tak, že súperovi Stefanovi Manzimu siahol na riadidlá a stlačil brzdu.

Skrat. Inak sa nedá nazvať konanie motocyklového jazdca Romana Fenatiho počas nedeľnej Veľkej ceny San Marína. V rýchlosti 230 kilometrov za hodinu sa nechal vyprovokovať až tak, že súperovi Stefanovi Manzimu siahol na riadidlá a stlačil brzdu.

Manzi to v prvom momente síce ustál, neskôr však stratil koordináciu a havaroval. Preteky však nedokončil ani Fenati, ktorý za skutok uvidel čierne vlajky. 

Za tento skutok si vyslúžil nielen vlnu kritiky, ale aj koniec kariéry. 

"Na motorke už by nikdy nemal pretekať. Mal by sa vrátiť do boxu, z ktorého by ho jeho tím mal okamžite vykopnúť. Inému pretekárovi toto nemôžete urobiť, už tak dosť riskujeme naše životy," povedal Cal Crutchlow, jazdec MotoGP.

Tím ho prepustil

"Konanie pri ktorom sa súper svojho rivala vo viac než dvojstovke pokúsi stlačením brzdovej páky zabiť, je neodpustiteľné," povedal po incidente Manzi.

Tím Marinelli Snipers, za ktorý Fenati jazdil, sa za incident sa ospravedlnil. "Ospravedlňujeme sa športovému svetu za zlý príklad, sponzorom za zlú reklamu a fanúšikom za sklamanie." Následne však Taliana prepustili. 

"Náš tím s okamžitou platnosťou končí kontrakt s jazdcom Romanom Fenatim za jeho nešportové a nebezpečné správanie. S nesmiernou ľútosťou musíme poznamenať, že tento nezodpovedný čin ohrozil život iného pretekára a nedá sa ničím ospravedlniť," uviedli v stanovisku.

Ukončil kariéru

Samotný jazdec sa za svoje konanie ospravedlnil. "Nesprával som sa ako muž! Muž by dokončil preteky a potom sa išiel sťažovať na riaditeľstve pretekov a snažil sa domôcť spravodlivosti za predchádzajúci incident. Nemal som sa nechať vyprovokovať. Čelím oprávnenej kritike a ospravedlňujem sa všetkým, ktorí vo mňa verili a ktorí sa cítia mojim činom poškodení."

Neskôr sa však rozhodol oznámiť koniec svojej kariéry. "Teraz budem nejakú chvíľu pracovať v obchode svojho deda, spoločne s mamou," povedal talianskemu denníku La Repubblica.

Fenati od tejto sezóny jazdil v kategórii Moto2, kde v 12 pretekoch získal 14 bodov. V minulej sezóne sa stal vicemajstrom sveta v Moto3. V tejto kategórii dokázal vyhrať desať veľkých cien, 23-krát stál na pódiu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 11:42