Reuters
StoryEditor

Keď v útoku stojí prezident. Weah opäť reprezentoval Libériu

13.09.2018, 10:23
Legendárny futbalista sa ako 52-ročný vrátil do reprezentácie.

Pred dvadsiatimi dvoma rokmi pretancoval celým ihriskom a strelil Verone nádherný gól, na ktorý sa dodnes spomína. To mal George Weah 29, hral za AC Miláno a mohol sa pýšiť Zlatou loptou pre najlepšieho futbalistu Európy.

Strih do septembra 2018: Weahovi ťahá na 52, od decembra je libérijským prezidentom ... A nastupuje v príprave proti Nigérii v základnej zostave futbalovej reprezentácie.

Na trávniku bol takmer celý zápas

Verte neverte, toto nie je bláznivá fikcia, ale bizarná africká realita. K nej pripočítajte, že Weah, hoci ukončil kariéru už v roku 2003, nebol na ihrisku len na symbolických pár sekúnd - striedal až v 79. minúte. A o osem tisíc kilometrov ďalej medzitým jeho talentovaný osemnásťročný syn Timothy odkopal 89 minút za áčko Spojených štátov proti Mexiku.

Weah senior takmer celý zápas, ktorý Libéria sa silným súperom prehrala 1: 2, odchodil. Zaguľatená postava mu už nedovolila šprinty, ktorými trápil obrancov v časoch, keď behal v útoku Milána, Monaka, Paris Saint-Germain alebo Chelsea.

Ale o rešpekt neprišiel - spoluhráči ho pustili aj k priamemu kopu, a keď odchádzal z ihriska a odovzdával kapitánsku pásku, obkolesili ho a búchali po ramenách.

Lúčili sa so štrnástkou

Aby nie - keď nastúpite po boku prezidenta krajiny, je slušné správanie tak nejako na mieste.

Prečo vlastne celá tá show? Libéria zápas oficiálne poňala ako lúčenie s Weahovým obľúbeným číslom: štrnástku, s ktorou nastupoval, sa rozhodla raz a navždy vyradiť.

On sám si rád naposledy kopol do lopty na vrcholnej úrovni a možno k tomu ľahko využil funkciu, vďaka ktorej si môže dovoliť prakticky čokoľvek.

Kto by čakal veľkolepý slávnostný ceremoniál, mýlil by sa: pri postrannej čiare štadióna v Monrovii usporiadatelia zapichli do trávnika dlhú tyč, na ňu zavesili zväčšený dres s Weahovou menovkou a hotovo. Hlavná odmena ležala na ihrisku, kde si Weah vychutnal takmer celý zápas.

Spasiteľ krajiny

Raz sa márne pokúsil o sólo, potom vybojoval rohový kop a prestrčil prestrčil loptu do uličky rozbehnutému spoluhráčovi. Inak sa s loptou veľmi nestretol, napriek tomu mu na konci tlieskal celý štadión a fanúšikovia sa natlačili ku vchodu do kabín, aby prezidenta futbalistu mohli pozdraviť.

Weaha si Libéria váži a veľká časť ľudí v ňom vidí spasiteľa, ktorý krajinu, zbedačenú občianskymi vojnami, pozdvihne. Vyrástol v monrovijskom slume na brehu močiara a vypracoval sa na svetovú hviezdu - silný príbeh mu pomohol aj v prezidentskej voľbe.

Ale aj odporcovia sa občas ozvú: naposledy, keď udelil najvyššie štátne vyznamenanie svojmu obľúbenému trénerovi Arsèneovi Wengerovi. "Prezident by nemal rozdávať ocenenie ľuďom, ktorí pomohli jemu, ale tým, ktorí niečo vykonali pre celú krajinu," prskal kritici.

V utorok večer ich námietky zase raz prehlušil aplauz.

01 - Modified: 2024-01-22 15:44:03 - Feat.: - Title: Nový 79-ročný prezident Libérie nedokončil svoj inauguračný prejav, začal odpadávať 02 - Modified: 2023-12-28 08:09:37 - Feat.: - Title: Výbuch cisterny s benzínom v Libérii si mohol vyžiadať už vyše 40 obetí 03 - Modified: 2023-12-15 12:59:09 - Feat.: - Title: Raketa vypálená z územia Jemenu zasiahla už druhú nákladnú loď v Červenom mori 04 - Modified: 2023-12-15 11:10:04 - Feat.: - Title: Nákladná loď v plameňoch. Plavidlo pod vlajkou Libérie zasiahol v Červenom mori projektil 05 - Modified: 2023-11-21 06:39:48 - Feat.: - Title: Tragická dohra prezidentských volieb v Libérii. Auto vrazilo do davu priaznivcov víťaza
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 12:09