StoryEditor

Kozák prezradil, prečo skončil. V otvorenej spovedi kritizoval pomery v slovenskom futbale

18.10.2018, 10:42
Autor:
TASRTASRredred
Bývalý kouč národného tímu na mimoriadnej štvrtkovej tlačovej konferencii uviedol, že sedem hráčov porušilo štatút reprezentanta a životosprávu.

Ján Kozák sa rozhodol abdikovať na post šéftrénera slovenskej futbalovej reprezentácie na základe udalostí, ktoré nasledovali po sobotňajšej prehre 1:2 s Českom v B-divízii Ligy národov. Bývalý kouč národného tímu na mimoriadnej štvrtkovej tlačovej konferencii uviedol, že sedem hráčov porušilo štatút reprezentanta a životosprávu.

Siedmi hráči porušili životosprávu

Ide o brankárov Martina Dúbravku, Michala Šullu, obrancov Ľubomíra Šatku, Norberta Gyömbéra a Milana Škriniara a stredopoliarov Stanislava Lobotku a Vladimíra Weissa.

Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik v reakcii na kauzu uviedol, že previnilci nedostanú v nasledujúcom kvalifikačnom cykle reprezentačné odmeny v prípade, že budú nominovaní. Financie budú presunuté na Nadáciu SFZ a Nadáciu internacionálov.

K povinnostiam reprezentanta patria o. i. aj dodržiavať pokyny trénerov a členov realizačného tímu, časový harmonogram stanovený hlavným trénerom, zásady správnej výživy a životosprávy ako aj stanovené procedúry s cieľom regenerácie a rehabilitácie.

Kozák svoje rozhodnutie skončiť pri kormidle oznámil v nedeľu prezidentovi Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jánovi Kováčikovi. V utorňajšom prípravnom zápase vo Švédsku (1:1) viedol mužstvo jeho asistent Štefan Tarkovič.

Škrtel s Hamšíkom boli prekvapení

Kozák najskôr nechcel situáciu komentovať s tým, aby nenarušil prípravu mužstva na duel v Štokholme. Údajne sa však "niečo stalo" a nesúviselo to priamo so športovou prehrou na trávniku. S odstupom niekoľkých dní sa rozhodol prehovoriť o kauze, ktorá otriasla futbalovým dianím na Slovensku.

"Nechcel som narušiť prípravu na zápas vo Švédsku, ale potom som sa s prezidentom zväzu pánom Kováčikom dohodol na tejto tlačovej konferencii. Považoval som za potrebné, aby všetci okolo slovenského futbalu vrátane fanúšikov vedeli o tom, čo sa stalo. Večer som si pozrel dvakrát zápas s Českom a zrazu zisťujem, ako hráči prichádzajú zvonku. Strašne ma to bolelo, bolo to, ako keby ma niekto opľul alebo dal facku. Chcel som, aby sa títo hráči priznali. Tréning na druhý deň bol o desiatej, stretol som sa pred ním s Martinom Škrtelom a Marekom Hamšíkom, obaja boli prekvapení," povedal Kozák.

"Chcel som vedieť, či sa priznajú"

Tréner pokračoval slovami, že chcel či sa títo hráči zachovajú ako chlapi a priznajú sa.

Zhodnotil som zápas a povedal som pred kabínou, že sedem hráčov bolo vonku a je to problém. Pozrel som sa každému do očí. Dúbravka mi povedal, že má ťažké obdobie v Newcastli a išiel sa odreagovať. Weiss povedal, že nevie, prečo bol vonku. Lobotka povedal, že vo Vigu mal nahustený program a nemal čas sa odreagovať. Čudný pohľad na vec, keď hral zápasy sobota-sobota," pokračoval Kozák.

Náhradu chcú nájsť budúci týždeň

Prezident SFZ Ján Kováčik sa poďakoval odchádzajúcemu trénerovi za odvedenú prácu: "S pánom Kozákom sme spolu prežili viac ako päť rokov. Zostavil mužstvo, ktoré postúpilo na ME, a naučil som sa od neho veľa ako od človeka. Prežili sme obdobie dobré, horšie, zlé i krízové a vždy sme z neho dokázali vyjsť ako ľudia. Ďakujem pánovi Kozákovi za všetko, čo urobil pre slovenský futbal a chcem sa mu tiež poďakovať za osobné priateľstvo. V prípade, že hráči spomenutí trénerom Kozákom, budú v budúcnosti nominovaní, nedostanú odmeny. Financie budú presunuté na Nadáciu SFZ a Nadáciu internacionálov."

Tieto záležitosti už budú závisieť od nového šéfa realizačného tímu, ktorý by podľa Kováčika mal byť známy na budúci týždeň.

Ján Kozák nastúpil na post reprezentačného trénera v júli 2013, keď vo funkcii vystriedal dvojicu koučov Stanislava Grigu a Michala Hippa. Pôvodný kontrakt mu platil do novembra 2015. Keďže sa mu podarilo s mužstvom okolo kapitána Martina Škrtela postúpiť na EURO 2016 do Francúzska, prišlo k predĺženiu spolupráce.

Postupom na európsky šampionát sa zaradil k najúspešnejším slovenským kormidelníkom. Slováci na ceste do Francúzska dokázali zdolať aj úradujúcich majstrov Európy Španielov (2:1 v Žiline) a zo skupiny postúpili priamo z druhého miesta, keď predstihli tretiu Ukrajinu. Na veľké podujatie sa so Slovákmi pred ním kvalifikoval len Vladimír Weiss, ktorý priviedol SR na MS 2010 do JAR, tam až do osemfinále.

Najdlhšie pôsobiaci tréner

Kozák následne vo februári 2016 predĺžil zmluvu až do konca kvalifikácie MS 2018 do Rusku. Vo Francúzsku na EURO postúpil s tímom do osemfinále, kde Slovákov vyradili majstri sveta Nemci. V júni 2017 vedenie zväzu s Kozákom i jeho asistentom Štefanom Tarkovičom predĺžilo opäť zmluvy až do roku 2020.

Premiéru na slovenskej reprezentačnej lavičke absolvoval Kozák 14. augusta 2013 v prípravnom dueli proti Rumunsku v Bukurešti, v ktorom sa zrodila remíza 1:1.

Šesťdesiatštyriročný Kozák bol najdlhšie pôsobiacim trénerom pri slovenskom národnom tíme. Možnosť nastúpiť premiérovo v národnom tíme dostalo od neho až 32 hráčov. Kozák priviedol reprezentáciu prvýkrát v histórii Slovenska na záverečný turnaj ME. Tam jeho zverenci postupne prehrali s Walesom 1:2, zdolali Rusko 2:1, remizovali s Anglickom 0:0 a v osemfinále podľahli Nemecku 0:3.

V kvalifikácii na majstrovstvá sveta 2018 slovenským futbalistom len tesne utiekol postup do baráže, keď v tabuľke mužstiev na druhých priečkach skončili na 9. mieste, do baráže postúpilo osem tímov.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 11:05