StoryEditor

Sestry Fialkové môžu reprezentovať Slovensko. Podpísali zmluvu so zväzom

28.11.2018, 20:42
Autor:
TASRTASR
​Spor medzi sestrami Fialkovými a SZB vznikol ohľadom Zmluvy o štátnej športovej reprezentácii, ktorú majú podpísať všetci reprezentanti.

Sestry Paulína a Ivona Fialkové podpísali so Slovenským zväzom biatlonu (SZB) zmluvu o štátnej športovej reprezentácii a budú sa môcť zúčastniť na úvodnom podujatí Svetového pohára v slovinskej Pokljuke. K podpisu prišlo po mediačnom stretnutí na pôde Slovenského olympijského výboru (SOV). Pre TASR to potvrdil riaditeľ mediálnej komunikácie SOV Ľubomír Souček.

Rokovania trvali 11 hodín

Mediačné konanie trvalo od desiatej ráno s dlhšou obedňajšou prestávkou až do štvrť na desať večer. Náročné rokovanie napriek skeptickým predpokladom niektorých aktérov napokon viedlo k dohode a k nájdeniu kompromisu pri formuláciách v zmluve reprezentantiek so zväzom.

Na záver rokovania sestry Fialkové aj prezident zväzu Tomáš Fusko podpísali zmluvu, ktorá obom biatlonistkám umožní reprezentovať Slovensko v nadchádzajúcej súťažnej sezóne. Ani jedna zmluvná strana nechcela špecifikovať, o aký kompromis išlo.

Z poverenia prezidenta SOV Antona Siekela, ktorý je momentálne na valnom zhromaždení Asociácie národných olympijských výborov v Tokiu, viedol mediačné rokovanie viceprezident SOV Jozef Gönci. Do jeho portfólia zodpovednosti v tejto funkcii patrí starostlivosť o olympionikov a športovcov.

Za SOV sa na rokovaní podieľal aj viceprezident pre športy Peter Korčok. SZB zastupoval prezident Tomáš Fusko, viceprezident a zároveň šéf komisie športovcov SZB Pavol Hurajt, generálna sekretárka Silvia Šarköziová, člen disciplinárnej komisie Pavel Melichar a právny zástupca Tomáš Suchý.

Za sestry Fialkové boli prítomní aj ich otec Peter Fialka a právny zástupca Peter Handiak. Na rokovaní sa zúčastnili aj hlavná kontrolórka športu v SR Alica Fisterová a Roman Benčík, veliteľ VŠC Dukla Banská Bystrica – zamestnávateľa oboch biatlonových reprezentantiek.

"Sedeli sme spolu jedenásť hodín, ale tomuto rokovaniu predchádzali stovky hodín debát. Snažili sme sa ochrániť česť slovenského športu. Dnešok bol pre nás veľmi dôležitý z pohľadu zastavenia demolácie verejnej mienky voči slovenskému športu a biatlonu. Za SOV môžem deklarovať, že sme nikdy neprestali veriť, že túto zmluvu sa dnes podarí podpísať. Urobili sme pre to všetko. Športu sa môžeme pozrieť pokojne do očí a všetky pochybnosti, že šport si nevie upratať vo vlastnej kuchyni, sme týmto maratónom diskusií vyvrátili," povedal hlavný mediátor Jozef Gönci.

"Nemám pocit šťastia a mrzí ma, že vôbec muselo dôjsť k takejto krajnosti, keď sme čestne a zodpovedne nastavovali systém fungovania nášho športu a že sme museli takto zložito hájiť naše práva a dopracovať sa k zmluve. Ale úprimne ma teší, že sa to podarilo a že zajtra môžeme ísť na športovisko bez toho, že by sme sa museli opierať o právnikov a hľadať texty v zmluve. Dnes máme korektnú zmluvu, ktorá v prvom rade háji záujmy športovcov, ale samozrejme aj záujmy nášho zväzu," uviedol pre oficiálnu webstránku SOV prezident SZB Fusko. Právny zástupca sestier Fialkových Peter Handiak doplnil: "Aj pre nás je to výborná správa. Dnes sme sa dozvedeli, že sestry Fialkové nie sú pod disciplinárnou sankciou. To bol veľmi významný faktor pre stredajšie rokovanie o zmluve.

Výrazné testovanie verejného záujmu

Druhá dôležitá vec je, že došlo k výraznému testovaniu verejného záujmu a práve tento verejný záujem jednoznačne deklaruje, že v tento deň sme boli odsúdení sa dohodnúť. A treťou veľkou vecou z pohľadu Zákona o športe je, že šport ako taký v zastúpení Slovenského biatlonového zväzu uniesol svoju autonómiu. Je to veľmi dôležité pre to, aby si zväzy spravovali svoje veci. Je to veľmi dobrá správa pre ostatné zväzy, ktoré si z tohto procesu môžu brať príklad."

Spor medzi sestrami Fialkovými a SZB vznikol ohľadom Zmluvy o štátnej športovej reprezentácii, ktorú majú podpísať všetci reprezentanti. Obe reprezentantky ju odmietli s tým, že nesúhlasia s viacerými jej bodmi najmä ohľadom prevodu osobnostných práv na zväz. Na pomoc si najali advokátsku kanceláriu GARANT PARTNER legal s.r.o., ktorá tvrdila, že im dala za pravdu aj hlavná kontrolórka športu na Slovensku.

SZB reagoval na nepodpísanie zmluvy tak, že jeho disciplinárna komisia 16. novembra zakázala sestrám štart na súťažiach spojených s reprezentáciou Slovenskej republiky a až doteraz trval na svojom stanovisku.

V stredu sa do prípadu vložili aj minister obrany SR Peter Gajdoš a ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová, ktorí vyzvali vedenie SZB, aby zrušil zákaz reprezentovať sestrám Fialkovým. Podľa Lubyovej išlo v prípade ich účasti na úvodnom podujatí SP v Pokljuke o verejný záujem a ak by im nebolo umožnené ho naplniť, hrozili zväzu zo strany ministerstva sankcie.

01 - Modified: 2018-11-26 15:06:04 - Feat.: 0 - Title: Som tu a som pripravená pretekať za Slovensko, odkazuje Fialková. Nevie, či ju zväz pustí na Svetový pohár
01 - Modified: 2024-02-25 14:13:11 - Feat.: - Title: Slovenská biatlonistka Kapustová získala na juniorských majstrovstvách striebro: "Postrážila som si streľbu" 02 - Modified: 2024-02-11 15:17:54 - Feat.: - Title: Francúzska biatlonistka Simonová má po troch štartoch tretie zlato: "Je to ako sen" 03 - Modified: 2024-01-26 09:30:00 - Feat.: - Title: Legenda sa vracia. Nasťa Kuzminová už dnes nastúpi na majstrovstvách Európy, môže sa postarať o biatlonový zázrak 04 - Modified: 2024-01-24 15:26:45 - Feat.: - Title: Prvý medailový zásah. Mladá Slovenka získala bronz na biatlonovom šampionáte 05 - Modified: 2023-10-10 10:11:01 - Feat.: - Title: Šampiónka je späť. Kuzminová ohlásila návrat, bude štartovať na majstrovstvách Európy v Osrblí
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 17:52