StoryEditor

Slovenskí florbalisti nezvládli kľúčový zápas na svetovom šampionáte

05.12.2018, 09:24
Autor:
TASRTASR
Slováci nenaplnili výsledkový cieľ, ktorým bolo prebojovať sa do štvrťfinále.

Slovenským florbalovým reprezentantom nevyšiel kľúčový zápas na MS v Prahe. V stredajšom súboji o postup do štvrťfinále prehrali v O2 Aréne s Lotyšskom 1:6 a na šampionáte budú hrať iba o 9.-12. miesto. Najbližšie vo štvrtok o 15.30 h narazia na zdolaného zo súboja Nórsko - Austrália. Lotyši sa v piatok o 15.10 h stretnú s vicemajstrami sveta Švédmi.

Zverencom trénera Petra Koutného sa v kľúčovom zápase na MS vydaril štart, keď od 3. minúty viedli po góle Lukáša Mráza. Súper však potom herne zapol a ešte v prvej tretine otočil skóre. Slováci sa nevedeli dostať do tempa, nedarilo sa im v koncovke, naopak v tretej časti poistil náskok Lotyšov svojím druhým gólom v zápase Edžus Cerinš. Veľkú šancu potom zahodil Michal Dudovič, ktorý v 49. minúte nepremenil trestné strieľanie. V závere pri slovenskej hre vabank pridal tím z pobaltskej krajiny ešte dva góly do prázdnej bránky a vyhral 6:1.

Slováci tak nenaplnili výsledkový cieľ, ktorým bolo prebojovať sa do štvrťfinále. Na treťom šampionáte po sebe zostali mimo najlepšej osmičky, do štvrťfinále zatiaľ prenikli iba raz pri svojej premiére na MS v roku 2012 vo Švajčiarsku.

MS v Prahe - kvalifikácia play off /O2 Aréna/
Lotyšsko - SLOVENSKO 6:1 (2:1, 0:0, 4:0)
Góly: 9. Cerinš (Raitums), 13. Jansons (Blinds), 45. Cerinš (J. Rajeckis), 55. Jansons, 58. Trekše (A. Rajeckis), 60. Kovalevskis (Raitums) - 3. Mráz (Kubovič). Rozhodovali: Söderman, Boström (obaja Švéd.), vylúčení: 3:3, presilovky a oslabenia 0:0, 7069 divákov.
/do štvrťfinále postúpilo Lotyšsko/

Lotyšsko: Salcevičs – J. Rajeckis, Gribusts, Jurševskis, Krumins, Kostusevs, Petrovskis – Cerinš, Raitums, Bitmanis – Trekše, A. Rajeckis, Kovalevskis – Jansons, Blinds, Stepans – Akmenlauks, Abramovs, Lauga
SR: Mazák – Koščo, Řezanina, Gašparík, Šefčík, Machara, Kriš, Kročko – Ujhelyi, Grlický, Gál - Čonka-Skyba, Pažák, Dudovič - Mráz, Kátlovský, Kubovič - Reguly

Slovákom, ktorí nastúpili bez zraneného obrancu Moravčíka, vyšiel štart do zápasu. V 3. minúte sa ujali vedenia zásluhou Mráza, ktorý vymietol pavučinu v pravom hornom rohu lotyšskej bránky. Lotyši reagovali zvýšenou aktivitou a slovenský tím viackrát podržal Mazák. V 9. min však ani on nestačil na presnú strelu Cerinša - 1:1. Lotyši naplno prevzali iniciatívu, častejšie držali loptičku a boli vpredu nebezpečnejší. Slováci sa začali zamieravať skôr na brejky, obrovskú šancu nepremenil Gál.  V 13. min poslal Lotyšov do vedenia Jansons, ktorý spoza Košča prekonal Mazáka.

V druhej časti sledovali diváci boj o každý centimeter hracej plochy, mužstvá si dávali v obrane väčší pozor. Chýb sa však úplne nevyvarovali. V 26. min Gašparík trafil ľavú žŕdku, veľkú možnosť na vyrovnanie nevyužil Grlický, na opačnej strane Mazák zakročil pri šanciach Trekšeho, Blindsa a Raitumsa. Slováci neboli na takúto situáciu zvyknutí, na MS prvýkrát prehrávali a nevedeli si vynútiť tlak, či aspoň dlhšie udržať loptičku na svojich florbalkách. Navyše pri vylúčení Šefčíka na prelome 2. a 3. tretiny zažili krušné chvíle. Ubránili sa, ale v 45. min prešla za Mazákov chrbát strela Cerinša tečovaná Gašparíkom - 3:1.

Slováci tak boli nútení viac riskovať, otvoriť hru, častejšie strieľali, tréner Koutný posielal do hry už len dve formácie. V 49. min sa vo vlastnom oslabení natlačil pred Salcevičsa dravý Gašparík, bol faulovaný a rozhodca nariadil trestné strieľanie, Dudovič ale neprekabátil lotyšského brankára. Slováci sa konečne dostali do tempa, Ujhelyi v nájazde netrafil bránku. Na druhej strane unikol po ľavej strane Jansons a gólom na 4:1 definitívne rozhodol. V závere to ešte skúsili hráči v modrých dresoch bez brankára, čo využili Trekše a Kovalevskis na strelenie dvoch gólov do prázdnej bránky.

01 - Modified: 2024-02-21 15:16:22 - Feat.: - Title: Ponuky dostával od klubov už dva roky. Výnimočný slovenský hráč prestúpi do najlepšej ligy sveta 02 - Modified: 2023-12-10 07:46:43 - Feat.: - Title: Slovenké florbalistky skončili na MS piate, vybojovali si miestenku na Svetové hry 03 - Modified: 2022-11-13 10:40:14 - Feat.: - Title: Slovenskí florbalisti hladko zdolali Nórsko a vyrovnali svoje najlepšie umiestnenie na MS 04 - Modified: 2022-11-10 15:04:05 - Feat.: - Title: Náš florbalový reprezentant: Česi si nepripúšťajú, že by s nami mohli prehrať. Brali by to ako veľkú potupu 05 - Modified: 2022-11-06 18:50:41 - Feat.: - Title: Úspech pre našich florbalistov. Na šampionáte otočili zápas s Nórskom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 19:18