StoryEditor

Za Putinovu stranu. Kuzminovej brat vstupuje do politiky a hneď mieri do ruskej dumy

28.01.2019, 17:00
Sedemnásobný medailista z majstrovstiev sveta Anton Šipulin ohlásil vstup do politiky.

S malorážkou a na lyžiach už do biatlonových pretekov nikdy nevybehne, v politickej kariére to naopak myslí vysoko. Anton Vladimirovič Šipulin, sedemnásobný medailista z majstrovstiev sveta, oznámil svoju kandidatúru do ruskej Štátnej dumy. Šipulin je bratom slovenskej trojnásobnej olympijskej víťazky Anastasie Kuzminovej.

Bol podozrivý z dopingu

Do sídla Medzinárodnej biatlonovej únie IBU odoslal Šipulin v stredu list, v ktorom oficiálne potvrdil ukončenie svojej pretekárskej kariéry. Čo okrem iného znamená, že bude vyradený zo zoznamu športovcov, ktorí sú kontrolovaní antidopingovými komisármi.

Vlani veľmi ťažko niesol, keď ho Medzinárodný olympijský výbor nepripustil na olympiádu. Jeho meno figurovalo v McLarenovej správe o štátom riadenom dopingu v Rusku.

Svetový pohár potom dokončil na treťom mieste, po piatykrát ho zvolili ruským biatlonistom roka. Chvíľu na to ho oslabila mononukleóza. Lekári mu odporučili šesťmesačnú prestávku, aby sa zbavil zdravotných problémov. Ešte v lete Šipulin dúfal, že sa vráti do Svetového pohára, potom však dospel k názoru, že toho jeho telo už nebude schopné.

A tak sa pri vianočnej exhibícii na Schalke v páre s Jekaterinou Jurlovovou-Perchtovou lúčil. V roku 2012 tu v rovnakom zložení vyhrali, tentoraz cieľom prešiel ôsmy.

"Radšej by som vo svojom poslednom závode preťal cieľ prvý, ďaleko pred ostatnými a s ruskou vlajkou v ruke, ale má výkonnosť nie je momentálne optimálna," povedal. A to bolo všetko.

V 31 rokoch uzavrel účet svojej kariéry, počas ktorej vyhral 21 pretekov Svetového pohára, stal sa v Soči olympijským víťazom v štafete a získal sedem medailí z majstrovstiev sveta, vrátane štafetového zlata z Hochfilzenu 2017. Či mu to posledné zlato zostane, ukáže až čas. V polovici decembra bol spoločne s ďalšími štyrmi reprezentačnými kolegami vypočúvaný rakúskou políciou.

Anastasia Kuzminová a Anton Šipulin Anastasia Kuzminová a Anton Šipulin Instagram/Anastasia Kuzminová

Člen Putinovho tímu

Podľa neoficiálnych zdrojov išlo o podozrenie z krvného dopingu práve na šampionáte v Hochfilzene. A čo bude ďalej? Na inej kariére vlastne začal Šipulin pracovať už na začiatku roka 2018. Potom, čo sa dozvedel, že nebude štartovať na olympijských hrách v Pchjongčchangu, zapojil sa aktívne do kampane prezidenta Vladimira Putina pred prezidentskými voľbami v Rusku.

Stal sa členom hnutia Putin Team, založeného na Putinovu podporu hokejistom Alexandrom Ovečkinom, a vystupoval na podporu Putina aj pri zhromaždeniach v Rusku.

"A teraz som dostal ponuku, ktorá sa neodmieta," tvrdí. Trinásteho decembra zložil v ruskej Štátnej dume mandát poslanec Sverdlovskej oblasti (okres Serov) Sergej Bidonko, keďže bol vymenovaný za zástupcu gubernátora pre domácu politiku.

Dvanásteho januára potom vyrazil Šipulin na lyžiarsku vychádzku s gubernátorom Sverdlovskej oblasti Jevgenijom Kuvajševom. A o deväť dní neskôr oznámil svoju kandidatúru do Štátnej dumy v dodatočných septembrových voľbách. Za koho? Pochopiteľne za stranu Jednotné Rusko, ktorej faktickým lídrom je Vladimír Putin.

"Ponuka na budúcu politickú kariéru prišla deň po tlačovej konferencii, na ktorej som oznámil ukončenie kariéry," oznamuje.

"Všetko sa udialo presne v tomto poradí a nie naopak, ako si mnohí ľudia myslia."

Má za sebou mocných mužov

Šipulin uisťuje, že sa ani ako politik sa nemieni úplne vzdialiť od športu. "Už skôr som tvrdil, že práca trénera by pre mňa nebola. Ale chcem napomáhať k rozvoju ruského športu prácou v príslušnom výbore Dumy. Chápem, že na športovcov v politike nie je dnes najlepší názor. Ale svojou prácou chcem meniť postoje ľudí."

Za Šipulinovo zvolenie teraz lobuje gubernátor Kuvajšev, zatiaľ čo bývalý poslanec Bidonko osobne povedie volebnú kampaň bývalého biatlonistu. Podľa portálu portal 66.ru je Šipulin takmer ideálnym kandidátom na zvolenie vďaka svojmu "čistému zázemiu, ako veľmi známa, lojálna, bezkonfliktná a predvídateľná osobnosť".

Ako kandidát Jednotného Ruska na uvoľnený post v Štátnej dume musí byť najprv vybraný pri májových straníckych primárkach, avšak vzhľadom k mocným mužom, ktorí za ním stoja, by malo ísť o obyčajnú formalitu.

Z bývalých slávnych ruských športovcov sú medzi 450 poslancami Štátnej dumy napríklad aj boxer Nikolaj Valujev, krasokorčuliarka Irina Rodninová alebo zápasník Alexander Karelin.

01 - Modified: 2024-04-05 14:56:38 - Feat.: - Title: Rusko údajne rozdeľuje podiely v znárodnených firmách podnikateľom, ktorí podporujú vojnu proti Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-04 08:43:57 - Feat.: - Title: Čína si brúsi zuby na ruský Ďaleký východ. Putin môže čoskoro ochutnať vlastnú medicínu 03 - Modified: 2024-03-30 20:22:37 - Feat.: - Title: Putin sa ani po týždni neukázal na mieste útoku pri Moskve, nenavštívil ani zranených v nemocnici 04 - Modified: 2024-03-27 14:00:34 - Feat.: - Title: Putin chce naštartovať herný priemysel, ruská vláda zvažuje výrobu nových konzol 05 - Modified: 2024-03-27 13:03:00 - Feat.: - Title: Ruský parlament žiada o vyšetrenie údajného financovania terorizmu Západom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 23:40