TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Šatan ukázal prvú nomináciu na MS: Máme záujem o všetkých hráčov z NHL aj AHL

28.03.2019, 12:51
Autor:
TASRTASR
Jedným z asistentov Craiga Ramsayho bude na domácom sampionáte aj Michal Handzuš.

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay spolu s generálnym manažérom Miroslavom Šatanom skompletizovali realizačný tím na celú prípravu i domáci šampionát.

Na postoch asistentov budú pôsobiť okrem Róberta Petrovického aj Michal Handzuš a Andrej Podkonický. Na prvý zápas záverečnej fázy prípravy pred MS so Švédskom v Topoľčanoch (4. apríla o 17.00 h) nominovali 22 hráčov.

"Prišlo k zmenám na poste asistenta trénera. Michal Handzuš s nami bude od začiatku v príprave a aj počas majstrovstiev sveta. Tretí asistent bude Andrej Podkonický, ten sa k nám pridá, hneď ako Zvolen skončí svoje účinkovanie v play off. To bude náš trénerský tím na prípravu i svetový šampionát," uviedol na štvrtkovom brífingu Šatan.

Handzuš povedal áno

Handzuš dostal od Šatana ponuku na post asistenta ešte vlani v lete, ale vtedy ju odmietol. Mal záujem sa venovať mládeži v Banskej Bystrici. Teraz svoj postoj prehodnotil a dlhoročnému reprezentačnému spoluhráčovi povedal áno.

"Myslím si, že Mišo vníma, že má mužstvu čo ponúknuť, pomôcť svojimi skúsenosťami hlavne v nejakom individuálnom prístupe pre hráčov, či už v tréningoch alebo v zápasoch. Myslím si, že posilní náš tím a medzi hráčmi je veľmi rešpektovaný," povedal generálny manažér, čo čaká od novej posily v realizačnom tíme.

"Každý vie, čo Michal v hokeji dokázal. Pozná hokej, hral ho na najvyššej úrovni a keď vojde do miestnosti, všetkých zaujíma, čo chce povedať. S Mirom sme sa o tom rozprávali a povedal som, že by som bol nadšený, keby sa Handzuš vrátil," opísal Handzuša tréner Ramsay.

Vyrovnaný boj na pozícii centra

V nominácii na krátky prípravný kemp a duel so Švédskom nefigurujú nováčikovia, no prvýkrát v tejto sezóne sa v národnom tíme predstavia napríklad obranca Peter Trška či útočníci Tomáš Mikúš a Dávid Gríger.

"Konečne sa nám podarilo pozvať Grígera, chceli sme ho už vo februári, ale zastihol som ho neskoro. Som rád, že je teraz voľný a môžeme si ho pozrieť, pretože na poste centra bude boj o pozície zaujímavý a možno aj najvyrovnanejší. Tršku sme už dvakrát volali, ale tento rok mal dlhé zranenie a nastúpil až v závere sezóny. Tomáš Mikúš bol v príprave na posledné MS, ale zlomil si prst a musel skončiť. Radi ho po roku v reprezentácii opäť privítame," uviedol Šatan.

Premiéru v národnom tíme v tejto sezóne si odkrúti aj skúsený brankár Július Hudáček. "Máme niekoľko veľmi dobrých brankárov, do úvahy pre MS prichádza asi šesť mien. Čo sa týka Jula, mal výbornú play off sériu a už niekoľko rokov patrí k stabilným brankárom KHL, takže sme ho nepotrebovali testovať. Sme radi, že sa teraz zapojil do prípravy," povedal Šatan.

Prevahu má KHL

V kádri figuruje najviac hráčov z Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL), z deviatich až šiesti prišli zo Slovana Bratislava. Síce sa im sezóna skončila už dávno, no stále sa chystajú na reprezentáciu. "Sme presvedčení, že sú pripravení a môžu hrať. Pracovali sme spolu, trénovali aj na ľade," povedal Ramsay.

Najvyššia česká súťaž dodala osem hráčov, z domácej Tipsport Ligy sú brankár Andrej Košarišťan (Nové Zámky), obranca Martin Chovan (Detva), útočníci Ladislav Nagy (Košice) a Radovan Puliš (Detva), zadák Martin Štajnoch pôsobí v Red Bulle Salzburg v EBEL. Mislav Rosandič mal v uplynulých týždňoch zdravotné problémy a v Hradci nenastupoval.

"Ale ak by pokračovali v play off, už by hral. O jeho zdravotnom stave vieme a ešte máme pár dní, každým jedným sa to zlepšuje a myslím si, že budúci týždeň už bude v poriadku," uviedol Šatan.

Prevláda záujem prísť

Spolu s Ramsay už netrpezlivo sledujú situáciu v zámorí. Základná časť NHL sa pomaly blíži ku koncu a realizačný tím bude zháňať možné posily.

"O nejaké dva týždne sa im bude končiť sezóna, takže teraz budeme všetkých kontaktovať a zistíme, ako sú nastavení smerom k šampionátu. Ak by to ich zdravotný stav a okolnosti v klube dovolili, či by prišli a posilnili mužstvo. Máme záujem o všetkých hráčov z NHL i AHL. Keďže sú MS na Slovensku, prevláda záujem prísť," povedal Šatan. Generálny manažér stále počíta aj s príchodom ďalších hokejistov z play off európskych líg.

Zraz nominovaných bude v pondelok v Piešťanoch do 15.00 h, duel so Švédskom je na programe vo štvrtok v Šatanovom rodnom meste - Topoľčanoch. "Znamená to, že potrebujem viac lístkov," zavtipkoval.

"Ani si nepamätám, kedy tam bol naposledy nejaký medzištátny zápas. Pamätám sa, že keď som mal 12 či 13 rokov, boli tam MS do 20 rokov. Tie slávne, keď sa v Piešťanoch pobili Kanaďania so Sovietmi a zhasli im svetlá. Vtedy sa nejaké zápasy hrali aj v Topoľčanoch a chodili sme tam zbierať puky. Odvtedy si tam medzinárodné zápasy nepamätám, takže teraz to bude sviatok," dodal generálny manažér.

Nominácia SR:

Brankári: Andrej KOŠARIŠŤAN (HC Nové Zámky, štarty v reprezentácii/góly: 3/0), Július HUDÁČEK (Spartak Moskva, Rus./KHL, 42/0)

obrancovia: Michal ČAJKOVSKÝ (Dinamo Moskva, Rus./KHL, 48/5), Mário GRMAN (Slovan Bratislava, KHL, 16/0), Martin CHOVAN (HC 07 Detva, 7/1), Adam JÁNOŠÍK (Slovan Bratislava, KHL, 61/3), Mislav ROSANDIČ (Mountfield HK, ČR, 11/0), Michal SERSEN (Slovan Bratislava, KHL, 114/9), Martin ŠTAJNOCH (Red Bull Salzburg, Rak/EBEL, 22/0), Peter TRŠKA (Vítkovice, ČR, 19/0)

útočníci: Martin BAKOŠ (HK Soči, Rus./KHL, 59/12), Dávid BUC (Slovan Bratislava, KHL, 26/2), Lukáš CINGEL (Mountfield HK, ČR, 51/4), Dávid GRÍGER (Karlovy Vary, ČR, 1/1), Andrej KUDRNA (Sparta Praha, ČR, 52/12), Adam LIŠKA (Slovan Bratislava, KHL, 2/0), Tomáš MIKÚŠ (Karlovy Vary, ČR, 1/0), Ladislav NAGY (HC Košice, 108/33), Matej PAULOVIČ (Mountfield HK, ČR, 18/3), Radovan PULIŠ (HC 07 Detva, 10/4), Matúš SUKEĽ (Slovan Bratislava, KHL, 14/0), Radoslav TYBOR (Vítkovice, ČR, 41/4)

realizačný tím:

Generálny manažér: Miroslav Šatan

Manažérka: Zuzana Chrenková

Hlavný tréner: Craig Ramsay

Asistent trénera: Róbert Petrovický

Asistent trénera: Michal Handzuš

Tréner brankárov: Ján Lašák

Video analytik: Igor Andrejkovič

Kondičný tréner: Róbert Bereš

Lekár: Pavol Lauko

Fyzioterapeut: Vladimír Čavojec

Fyzioterapeut: Andrej Foltýn

Výstrojový manažér: Rastislav Ladecký

Výstrojový manažér: Ľuboš Ondrejka

Média manažér: Peter Jánošík

01 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 02 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák 03 - Modified: 2024-04-21 12:35:40 - Feat.: - Title: Až 11 gólov proti Nemcom? Niekedy je dobré aj prehrať. Aspoň hráči vidia, že to nepôjde samo, vraví odborník 04 - Modified: 2024-04-20 17:50:59 - Feat.: - Title: Slováci odvetu zvládli, v príprave si poradili s Nemeckom 05 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 13:37