Lewis HamiltonReuters
StoryEditor

Brit Hamilton ovládol F1 v Bahrajne

31.03.2019, 18:56
Autor:
TASRTASR
Mercedes nadviazal na úvodnú Veľkú cenu, na rozdiel od Austrálie si Hamilton s Bottasom vymenili pozície na prvých dvoch priečkach.

Brit Lewis Hamilton na Mercedese sa stal víťazom nedeľnej Veľkej ceny Bahrajnu, druhých pretekov seriálu F1. Na druhom mieste skončil jeho tímový kolega Valtteri Bottas z Fínska, tretí finišoval Monačan Charles Leclerc na Ferrari, pre ktorého to bolo prvé pódiové umiestnenie v kariére.

Mercedes nadviazal na úvodnú VC, na rozdiel od Austrálie si Hamilton s Bottasom vymenili pozície na prvých dvoch priečkach. Ďalšie podujatie je na programe 14. apríla v Číne.

Prvé zákruty priniesli atraktívne súboje o predné pozície. Víťaz kvalifikácie Leclerc nemal ideálny štart, čo využil druhý Sebastian Vettel. Po viacerých súbojoch monopostov Ferrari sa Leclerc v 6. kole vrátil na prvú priečku, keď profitoval zo systému DRS. Na druhom mieste jazdiaceho Vettela viackrát atakoval Hamilton, ale Nemec si svoju pozíciu ustrážil.

V 18. kole sa preteky skončili pre Romaina Grosjeana, ktorý obsadil v kvalifikácii 5. miesto, po ataku na Norrisa však štartoval ôsmy a z pretekov odstúpil pre technický problém. Vettel druhýkrát prezul v 36. kole a po návrate na trať bol tretí za Bottasom, ktorý mal výraznú stratu na prvého Leclerca.

Vettel musel krátko nato čeliť tvrdému ataku Hamiltona a hoci si pozíciu postrážil, po chybe spravil "hodiny", prišiel aj o predné krídlo a po vynútenej zastávke v boxoch sa na trať vrátil na deviatej priečke.

Za Leclerca sa zaradili Mercedesy, ktoré dostali nečakanú šancu na triumf vďaka jeho technickej poruche. Leclerc postupne strácal zo svojho náskoku a v 49. kole ho najskôr pohodlne predbehol Hamilton a onedlho aj Bottas. V predposlednom kole odstúpili oba Renaulty, na trať prišlo bezpečnostné vozidlo a jeho prítomnosť pravdepodobne zachránila Leclerca od ďalšieho prepadu. Na čele zostali Mercedesy a Hamilton si prišiel po 74. víťazstvo v kariére.

hlasy (zdroj: Sport2 TV):
Lewis Hamilton, 1. miesto: "Boli to ťažké preteky, Ferrari bolo veľmi rýchle počas tohto víkendu. Leclerc odviedol výbornú robotu, je to pre neho určite nepríjemné. Ja som išiel na maximum, tlačil som na to. V súboji s Vettelom mi vlajka signalizovala veľký vietor, preto som si dával pozor a Sebastian na to zrejme doplatil."
Valtteri Bottas, 2. miesto: "Dnes sme mali ako tím šťastie. Nespravili sme žiadne chyby, auto bolo spoľahlivé, takže opäť sa vyplatila drina v továrni i na trati. Lewisovi už nedávam priestor, čo som dokázal už na štarte."
Charles Leclerc, 3. miesto: "Dnes to nebol náš deň. Ani neviem, čo mám povedať, som neuveriteľne sklamaný. Žiaľ, aj toto sa stáva. Šťastie sme mali iba v závere, keď som si vďaka safety caru udržal 3. miesto, už mi dochádzalo aj palivo. Vrátime sa silnejší. Nikdy som sa veľmi nepozeral na moje výsledky, ale na potenciál a na to, čo môžem spraviť ešte lepšie."

01 - Modified: 2024-02-03 19:08:50 - Feat.: - Title: Splnil som si detský sen, povedal Hamilton po prestupe do Ferrari 02 - Modified: 2024-02-02 09:48:19 - Feat.: - Title: Akcie Ferrari narástli na historické maximum. Dôvodom je prestup Hamiltona 03 - Modified: 2024-02-01 15:07:04 - Feat.: - Title: Hamiltonov prestup do Ferrari? Jedna z naj „peciek“ v celej histórii F1. Láka ho ôsmy titul, tvrdí expert 04 - Modified: 2023-10-22 21:15:45 - Feat.: - Title: Verstappen vyhral Veľkú cenu USA s jubilejným 50. triumfom v kariére 05 - Modified: 2023-10-12 10:43:21 - Feat.: - Title: Bernie Ecclestone otočil. Bývalý šéf F1 sa priznal k daňovým podvodom, mal zatajiť majetok za 650 miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 15:54