Peter SaganReuters
StoryEditor

Sagan dlho bojoval v úniku. Víťazstvo na Paríž - Roubaix však neobhájil

14.04.2019, 13:55
Autor:
TASRTASRredred
Slovenský cyklista napokon obsadil piatu priečku. 

Pred rokom tu zvíťazil, dnes však úspech na najslávnejšej jarnej klasike neobhájil. Peter Sagan sa síce na Paríž - Roubaix dlho držal v úniku, na posledných kilometroch však začal na najlepších strácať.

Slovenský cyklista napokon obsadil piatu priečku. 

​Víťazom pretekov je Philippe Gilbert, ktorý si to na veoldrome rozdal s druhým Nilsom Polittom. Na tretej priečke skončil Yves Lampaert, štvrtý bol Sep Vanmarcke a v jeho tesnom závese prišiel do cieľa Peter Sagan.

"Je to pre mňa veľmi zvláštny moment. Keď som sa rozhodol zúčastniť sa na klasikách, hovorili mi, že to nie je pre mňa. Špecializoval som sa na kopce, ale teraz som oveľa komplexnejší jazdec," citovala Gilberta agentúra AFP.

Cyklisti mali v nedeľu pred sebou 257 km dlhú trať, na ktorej síce neboli výraznejšie stúpania, no až dvadsaťdeväť pasáží na dlažobných kockách, pavé, s celkovou dĺžkou 54,5 km.

V úvode pretekov sa držal pelotón pohromade a nikto si nevypracoval výraznejší náskok. Po približne 44 kilometroch však spadli prví jazdci a rozdelili balík na dve časti. Postupne sa na čele vytvorili dve skupinky, za ktorými zaostával pelotón o štyridsať sekúnd. Preteky sprevádzalo viacero pádov, do jedného hromadného 122 km pred cieľom sa zaplietol aj Peter Sagan, ale vyviazol bez vážnejšej ujmy.

Pred prvým päťhivezdičkovým úsekom v Arenberskom lese sa situácia upokojila, vedúcu skupinu tvorilo až sedemdesiat pretekárov. V náročnej pasáži sa nevyhol problémom ani Sagan, ktorého vytlačili mimo cesty, no aj tentokrát situáciu ustál a pokračoval bez ťažkostí. Horšie dopadol jeho brat Juraj, ktorý v Arenberbergu odstúpil.

Veľkú smolu mal Tiesj Benoot (Lotto-Soudal), ktorý sa dostal do kolízie so sprievodným vozidlom a museli ho odviesť do nemocnice.
V ďalšom priebehu Peter Sagan pridal v aktivite a prepracoval sa na čelné pozície. V posledných 50 kilometrov zaostával za lídrami 15 sekúnd. Postupne však manko zmazal a zaradil sa do vedúcej šesťčlennej skupiny.

V závere mu však dochádzali sily, Gilbert s Pollitom sa dostali do úniku, na ktorý Sagan nedokázal zareagovať. Obaja lídri spolupracovali a zvyšovali náskok. Niekoľko kilometrov pred velodrómom tak bolo jasné, že víťaz vzíde z nemecko-belgickej dvojice. Na velodróm prišli spoločne, skúsený Belgičan rozhodol v záverečnej zákrute. Sagan sa v závere už ani nepokúsil zabojovať o štvrté miesto a obsadil konečnú piatu priečku.

"Boli to veľmi náročné preteky a protivietor ich robil ešte ťažšími. Tím opäť spravil skvelú prácu. Mali sme síce nejaké pády, ale všetci zo seba vydali obrovské úsilie. Sledovali sme všetky útoky až do Carrefour de l'Arbre, ale na posledných 15 km som už nemal nohy, aby som reagoval na útoky a pokúsil sa zabojovať o miesto na pódiu," uviedol Sagan na svojom oficiálnom facebooku.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-11-26 20:53:47 - Feat.: - Title: Sagan vyhral tretí ročník charitatívneho podujatia Beking v Monaku 05 - Modified: 2023-10-27 09:36:00 - Feat.: - Title: Pod vianočným stromčekom zlacnený bicykel? Biznis s týmto tovarom je v kríze, prídu výpredaje
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 09:47