TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Ani v minulosti nebol na dresoch štátny znak. Kohút naznačil, prečo chceli nové logo

23.04.2019, 15:59
Autor:
klkl
Téma hokejok na drese slovenských reprezentantov bola podľa šéfa zväzu Martina Kohúta zbytočná a pred šampionátom nešťastná.

Téma loga na dresoch hokejových reprezentantov pred nadchádzajúcim svetovým šampionátom, ktorý Slovensko hostí, bola zbytočná. V relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo to povedal šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút. 

Ako uviedol, cieľom zväzu nebolo hanobiť štátny znak. Kohút zároveň pripomenul, že to čo bolo na dresoch v minulosti, rovnako nebol štátny znak, ale logo, ktoré bolo od oficiálneho znaku Slovenskej republiky odlišné. "Je to trošku nešťastné pred majstrovstvami sveta," zhodnotil. 

Celú reláciu si pozrite tu:

Na dresoch bolo vždy logo

​"Každý, kto si porovná to, čo bolo na dresoch v predchádzajúcom období a štátny znak, nájde tam niekoľko rozdielov," povedal šéf slovenského hokeja.

Podľa jeho slov sa však zväz prispôsobí tomu, čo schváli parlament. "Akceptujeme všetko, čo parlament príjme, ak bude právny stav taký, že Slovensko má hrať s dominantným štátnym znakom, tak tak hrať bude, pretože si vážime Ústavu," dodal. 

Ako uviedol, Medzinárodný zväz ľadového hokeja (IIHF) musia informovať dva dni pred začiatkom šampionátu o tom, ako budú dresy vyzerať. "Takže sa budeme musieť prispôsobiť tomu, aký právny stav bude platiť, alebo aký právny stav budeme očakávať," dodal s tým, že dresy sa už počas šampionátu meniť nemôžu.

Kohút naznačil aj dôvody, pre ktoré zväz logo na dresy vypracovával. "Nie sme tomu radi, veľa času sme obetovali tomu, aby sme vytvorili niečo, čo si vieme chrániť ako zväz," povedal. Na dresy s logom platí ochranná známka a tak sa môžu predávať len so súhlasom SZĽH, ktorému ide aj výťažok z predaja. Pri dresoch, na ktorých je však štátny znak, toto neplatí. 

Zákon neporušovali

Kohút v relácii pripomenul aj to, že už od zverejnenia loga sa na zväz valila kritika za to, že údajne porušujú zákon. To však podľa neho dokázali vyvrátiť. "Už len to, že sa prijíma nejaký nový zákon, odporuje tomu, čo sa vravelo niekoľko mesiacov dozadu, že sme porušili nejaký zákon."

Podľa jeho slov dokázali v diskusii presvedčiť všetkých, že zákon neporušili. Dnes však nastala nová situácia. "V diskusii sme presvedčili všetkých, že žiadny zákon sme neporušili a postupovali sme podľa právnych predpisov, ktoré boli," uzavrel.

Logo kritizovala SNS

Nové logo na dresoch kritizovali najmä predstavitelia vládnej SNS, ktorí sa preň rozhodli meniť zákon o štátnych symboloch. Kvôli spornému bodu o hymnách, bol však vetovaný prezidentom a parlament o ňom bude na májovej schôdzi rokovať opätovne. 

Logo SZĽH kritizoval šéf národniarov Andrej Danko:

​"Ak niekto reprezentuje Slovenskú republiku, ak niekto od Slovenskej republiky poberá nemalé dotácie, tak by sa im mal na hrudi týčiť slovenský štátny znak. A nie nejaká deformovaná napodobenina,” vyhlásil na margo nového loga šéf národniarov Andrej Danko. 

​​V tejto súvislosti zdôraznil, že štátny znak nie sú tri hokejky. "Máme radi šport a s napätím sledujeme hokejové zápasy. Aj najbližšie majstrovstvá budem s našimi prežívať, ale štát je štát,“ uviedol predseda SNS.

"Keď sme domovský štát, tak chceme, aby naši hokejisti mali štátny znak a slovenskí hokejisti nemôžu hrať v dresoch, kde sú tri hokejky v štátnom znaku," povedal na margo zákona Danko.

Novelu vetoval prezident

Novelu zákona o štátnych symboloch predložila do parlamentu SNS ako reakciu na nové logo na dresoch hokejovej reprezentácie. Právnou normou chcela strana viac chrániť štátne symboly. Do právnej normy sa tak dostali nové pojmy "znamenie štátneho znaku" či "národný symbol".

Tiež sa upravila otázka štátnej hymny. Právna norma podľa jej kritikov zakazuje prehranie a spievanie hymny iného štátu na verejných podujatiach, ak na podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia daného štátu.

Prezident Andrej Kiska novelu zákona vetoval a vrátil ju Národnej rade na opätovné prerokovanie ako celok. Ustanovenia zákona považuje za rozporné s princípom právnej istoty, a teda aj s princípom právneho štátu. O vrátenie zákona okrem iných požiadali aj sám predseda SNS, rovnako i líder Mosta-Híd Béla Bugár.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 02 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 03 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = ms-v-hokeji-2019, menuAlias = ms-v-hokeji-2019, menuRouteLevel0 = ms-v-hokeji-2019, homepage = false
23. apríl 2024 00:32