USA TODAY Sports
StoryEditor

Chára spečatil triumf Bostonu, o držiteľovi Stanleyho pohára rozhodne siedmy zápas

10.06.2019, 06:58
Autor:
TASRTASR
Naposledy sa finálová séria natiahla na sedem stretnutí v roku 2011.

Hokejisti Bostonu Bruins zvíťazili v noci na pondelok v šiestom zápase finále play off NHL na ľade St. Louis Blues 5:1 a vyrovnali stav série na 3:3.

Triumf "medveďov" spečatil v 58. minúte gólom do prázdnej bránky ich kapitán Zdeno Chára. Rozhodujúci siedmy duel sa uskutoční v noci na štvrtok v Bostone (2.00 SELČ).

Bruins poslal v 9. minúte do vedenia v presilovke o dvoch hráčov najproduktívnejší hráč vyraďovačky Brad Marchand, náskok zvýšili v tretej tretine obranca Brandon Carlo a nováčik Karson Kuhlman.

Domáci síce dokázali v 53. minúte znížiť zásluhou Ryana O'Reillyho, no to bolo z ich strany všetko, v závere poistili triumf hostí David Pastrňák so Zdenom Chárom. Blues mali dostatok možností na skórovanie, nevyužili však ani jednu zo štyroch presiloviek. Vo finálovej sérii sa v početnej výhode strelecky trápia, doposiaľ premenili iba jednu z 18-tich.

Oproti nim Boston dokázal využiť 7 z 21 presiloviek. Hostí v Enterprise Center výrazne podržal brankár Tuukka Rask, ktorý predviedol 28 úspešných zákrokov.

"Tuukka je náš najlepší hráč. Dokáže vytiahnuť veľký zákrok vtedy, keď to najviac potrebujeme. Máme v neho obrovskú vieru. Je to naša skala," citovala agentúra AP obrancu Bostonu Charlieho McAvoya.

Chára nastúpil opäť s celotvárovým krytom, ktorým si chránil čeľusť zlomenú po nešťastnom zásahu pukom vo štvrtom finálovom zápase. Skúsený slovenský obranca bol napriek zraneniu časom 22:15 min. druhý najvyťaženejší korčuliar na strane Bruins.

Jedinú strelu v zápase pretavil vo svoj druhý gól v tohtoročných vyraďovacích bojoch, prvý vo finále. Pripísal si aj plusový bod a odsedel dve trestné minúty. Jeho spoluhráči brankár Jaroslav Halák a útočník Peter Cehlárik do hry opäť nezasiahli. Na zápas bude v tom najlepšom spomínať 23-ročný útočník Kuhlman, ktorý sa objavil v zostave Bostonu prvýkrát od 30. apríla a strelil svoj prvý gól v play off v kariére.
Blues tak museli odložiť majstrovské oslavy a na premiérový zisk Stanleyho pohára si ešte budú musieť počkať.

Od zavedenia formátu na štyri víťazné zápasy v roku 1939 to bude v poradí 17. finále play off, v ktorom o držiteľovi majstrovskej trofeje rozhodne až siedmy duel. Naposledy sa finálová séria natiahla na sedem stretnutí v roku 2011, vtedy Chárov Boston v rozhodujúcom zápase triumfoval na ľade Vancouveru 4:0 a získal zatiaľ svoj posledný zo šiestich titulov.

šiesty zápas finále play off NHL:
ST. LOUIS BLUES - BOSTON BRUINS 1:5 (0:1, 0:0, 1:4)
Góly: 53. O'Reilly (Pietrangelo, Perron) - 9. Marchand (Pastrňák, Krug), 43. Carlo (DeBrusk), 51. Kuhlman (Krejčí), 55. Pastrňák (Marchand, Kuraly), 58. CHÁRA. Rozhodovali: Dwyer, Rooney - Amell, Cherrey, vylúčení: 5:5 na 2 min., navyše Bortuzzo (St. Louis) 10 min. osobný trest za krosček, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.

St. Louis: Binnington – Pietrangelo, Gunnarsson, Parayko, Bouwmeester, Dunn, Bortuzzo – Tarasenko, Schenn, Schwartz – Perron, O'Reilly, Sanford – Thomas, Bozak, Maroon – Steen, Sundqvist, Blais
Boston: Rask – McAvoy, CHÁRA, Carlo, Krug, Clifton, Moore, Kampfer – Pastrňák, Bergeron, Marchand – Kuhlman, Krejčí, DeBrusk – Heinen, Coyle, Johansson – Acciari, Kuraly, Nordström
/stav série: 3:3/

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 19:33