StoryEditor

Ján Filc: Menej času na konzultácie

12.02.2006, 23:00

Ako vnímate konflikt medzi trénerom Františkom Hossom a manažérom Petrom Šťastným o kompetenciách v národnom mužstve?
- Myslím si, že je na škodu, že sa o tom viac rozpráva, ako je významné. Podľa mňa síce niektoré vyhlásenia trochu predbehli čas, ale ono sa to niekedy stáva. Tiež som mal niekoľkokrát rovnakú skúsenosť, že pod tlakom médií človek urobí vyhlásenie, ktoré ešte nie je dostatočne zrelé na uverejnenie predtým, ako sa prerokuje vnútri kolektívu. Druhá vec je, že poloha trénera a generálneho manažéra je v európskom hokeji trochu inak ponímaná, aké skúsenosti má Peter v Severnej Amerike. Tam má manažér na profesionálnej úrovni NHL oveľa väčšie kompetencie, ako v národnom mužstve, kde ide o jednorazovú záležitosť. V reprezentácii viac závisí od konkrétnej dohody ľudí, ktorí sa zúčastňujú na riadení mužstva.
Tréner Hossa sa vyjadril, že si nepraje, aby do kabíny chodil niekto z funkcionárov...
- K tomu sa nechcem vyjadrovať, pretože som tam nebol a osobne som to nepočul. Myslím si, že to nie je ani celkom možné, aby sa veci riešili týmto spôsobom.
Mali ste aj vy podobné problémy v úlohe štátneho trénera s riadením mužstva?
- Vtedy bola situácia iná. Mali sme viac času, aby sme si veci vykonzultovali v predstihu, pretože Peter nebol v politickej úlohe, v ktorej dnes pôsobí. Názorové rozdiely bolo možné riešiť v rámci dlhodobej koncepcie a prípravy. V súčasnosti má Peter asi dosť veľa iných povinností a v takejto situácii sa môžu stať nejaké slovné prešľapy.
Na funkciu kapitána boli favorizovaní Bondra so Šatanom. Nakoniec sa ním stal Demitra. Nemôže aj takýto chaos okolo zvolenia kapitána vyvolať medzi hráčmi nepriaznivú atmosféru?
- Tých mien, ktoré súviseli s funkciou kapitána, bolo naozaj pomerne veľa. Aj keď je funkcia kapitána dôležitá, hokejový tím netvorí len tento jedinec, ale kolektív hráčov, ktorý vytvorí celkovú atmosféru v kabíne. Tí všetci tvoria kapitánsku funkciu. Kapitán je už len ten hráč, ktorý nesie mužstvo na mediálny trh. Celkovo by preto bolo dobré, aby návrh na kapitána vzišiel spomedzi hráčov.
Myslíte si, že sa tieto problémy vyriešia do začiatku turnaja?
- Určite áno, pretože je to v záujme hokeja. Na to sú všetci veľmi skúsení, aby to vyriešili do prvého zápasu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 08:13