StoryEditor

Súboj vrcholí. Na ťahu je Schumacher

20.10.2006, 00:00
Na nedeľňajšej Veľkej cene Brazílie sa definitívne rozhodne o novom majstrovi sveta. Pred rokom sa po 3. mieste na okruhu v Interlagose tešil z titulu svetového šampióna Španiel Fernando Alonso z Renaultu.

Záver sezóny majstrovstiev sveta formuly 1 sa blíži. Na nedeľňajšej Veľkej cene Brazílie sa definitívne rozhodne o novom majstrovi sveta. Pred rokom sa po 3. mieste na okruhu v Interlagose tešil z titulu svetového šampióna Španiel Fernando Alonso z Renaultu, ktorý sa stal vtedy v 24. rokoch najmladším majstrom sveta v histórii.

Španiel je blízko k obhajobe
Kandidáti na titul sú dvaja. Rozhodne sa medzi velikánmi "rýchleho športu" Španielom Fernandom Alonsom (Renault) a Nemcom Michaelom Schumacherom (Ferrari). Oveľa lepšiu východiskovú pozíciu má Španiel, ktorý vyhral po chybe motora Nemcovho auta poslednú Veľkú cenu Japonska a vedie s náskokom 10 bodov. Alonsovi v Brazílii stačí bodovať alebo spoliehať sa na to, že keď nezíska ani bod, Schumacher preteky nevyhrá. Ak by jazdec Ferrari vyhral a Alonso nebodoval, titul by pripadol vďaka vyššiemu počtu víťazstiev v sezóne (8:7) Schumacherovi.
Sedemnásobný majster sveta sa po sezóne s pretekárskou kariérou lúči. Líder MS Alonso ešte nepovažuje zisk titulu za samozrejmú vec. "Cieľom nášho tímu bude absolvovať bežný víkend, dostať z monopostu maximum bez zbytočného rizika a doviesť našu prácu do konca," povedal Alonso.
V domácom prostredí sa bude chcieť vytiahnuť druhý pilot Ferrari Felipe Massa. Posledných 13 rokov sa v Brazílii nepodarilo vyhrať žiadnemu domácemu jazdcovi. Naposledy zvíťazil v roku 1993 Ayrton Senna.

"Schumi" si to chce užiť
Na Schumachera čaká posledná Veľká cena v kariére. Jazdec Ferrari už v septembri oznámil, že po sezóne končí. Rozlúčkové preteky na Interlagose si chce užívať aj napriek tomu, že ešte bojuje o titul majstra sveta.
"Pokúsim sa to brať ako zábavu. Interlagos je fascinujúci okruh a vždy som ho mal rád. Odjazdil som tu niekoľko vzrušujúcich pretekov," hovorí Schumacher, ktorý ešte stále má nádej na zisk ôsmeho titulu majstra sveta. Ferrari chce získať aj Pohár konštruktérov, v ktorom zatiaľ za Renaultom zaostáva o 9 bodov. "Budeme útočiť. Chceme prvé dve priečky, nič menej. Chlapci si titul zaslúžia. Po udalostiach z posledného roka, keď sme zažili totálny obrat, začali opäť stúpať na vrchol, tvrdou prácou sme si vypracovali rešpekt a toto by bola odmena," dodal Schumacher. Výhodou Schumachera by mohli byť jeho skúsenosti z rozhodujúcich pretekov o titul, keď už niekoľkokrát dokázal v poslednom okamihu získať titul svetového šampióna.

Alonsove príjemné spomienky
Španielsky jazdec má na Veľkú cenu Brazílie len tie najlepšie spomienky. Vlani mohol po Interlagose oslavovať titul majstra sveta. Pred rokom však išlo o tretie preteky od konca, teraz bude musieť v Brazílii bojovať o titul majstra sveta s Michaelom Schumacherom na poslednom podujatí sezóny. "Fakt, že tu budeme bojovať o titul opäť, robí tento okruh pre mňa veľmi dôležitým," tvrdí Alonso. Španiela čakajú posledné preteky v tíme Renaultu, po sezóne odchádza do McLarenu. Titulom si ešte nie je úplne istý, podľa jeho slov sa môže stať čokoľvek. "Myslím si, že pre mňa to bude veľmi špeciálny víkend a dodá mi extra motiváciu, aby som urobil všetko pre svojich priateľov a celý tím," tvrdí Alonso.

Celkové poradie (po 17. VC):
1. Fernando Alonso (Špa./Renault) 126 bodov, 2. Michael Schumacher (Nem.,/Ferrari) 116, 3. Felipe Massa (Bra./Ferrari) 70, 4. Giancarlo Fisichella (Tal./Renault) 69, 5. Kimi Räikkönen (Fín./McLaren) 61.

Pohár konštruktérov:
1. Renault 195 bodov, 2. Ferrari 186, 3. McLaren 105, 4. Honda 78, 5. BMW Sauber 36.

Vizitky rivalov
Michael Schumacher
Tímy: Jordan, Benneton, Ferrari
počet titulov: 7
Víťazstvá na Veľkých cenách: 90
Najviac bodov v sezóne: - 148
Pole position: 68
Prvá Veľká cena: Belgicko (1991)

Fernando Alonso
Tímy: Minardi, Renault
počet titulov: 1
Víťazstvá na Veľkých cenách: 15
Získané body: 373
Pole position: 15
Prvá Veľká cena: Austrália (2001)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 07:12