StoryEditor

Tichý odlet do Moskvy

26.04.2007, 00:00

Reportáž
Ráno pred šiestou je košické letisko ľudoprázdne. Pri bočnom vchode do vstupnej haly pofajčieva skupinka miestnych novinárov. Nič nenasvedčuje tomu, že o hodinu odlieta na majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji slovenská reprezentácia. Žiadni fanúšikovia, žiadne povzbudzujúce slová, žiadne nalievanie guráže sa nekoná. Okrem letiskových zamestnancov a zopár zvedavcov sa s potenciálnymi medailistami neprišiel rozlúčiť nik.


Čakanie na Nagya
O pár minút prichádza autobus. Chlapcom po prehratom zápase s Bieloruskom nie je príliš do reči, aj keď vlastne o nič vážne nešlo. Prehra síce mrzí, ale dobré je, že Bielorusi nám ukázali slabiny, s ktorými je ešte čas sa popasovať. Trénera Júliusa Šuplera však okrem toho ešte čaká úloha začleniť do kolektívu posily z NHL, ktoré budú do Moskvy prichádzať postupne. Ak prejde Ladislav Nagy výstupnými testmi, bude ich osem. Kritický bude už prvý zápas s Nórskom, od ktorého sa očakáva hra podobná bieloruskej, navyše len s obmedzeným počtom hráčov.
"Budeme musieť čeliť pozornej obrane, zlepšiť koncovku a dať si pozor na disciplínu," uvažuje Šupler, ktorý má za sebou jedno z najťažších rozhodnutí v trénerskom živote. Výber konečnej zostavy mu dal poriadne zabrať. Napriek tomu je presvedčený, že nominácia je optimálna, objektívna a spravodlivá. Rozhodla podľa neho konkurencia z NHL. Zdeno Chára nechce Šuplerovu zostavu komentovať. "Je to vec trénera. Očakávam však, že všetci chceme uhrať čo najlepší výsledok a čo najviac vyhrávať," dodáva.

Ambície sú vysoké
Podľa Šuplera je mužstvo kvalitné a má vysoké ambície. "Nepoznám trénera, ktorý by nechcel dosiahnuť na tie najvyššie méty. No treba byť realistom a mať na pamäti aj silu súperov, trebárs tých, čo majú z NHL i pätnástich hráčov," hovorí slovenský kouč, ktorý o prijateľnom umiestnení na majstrovstvách sveta nechce špekulovať. Kľúčové podľa neho bude zladiť hráčov do jednoliateho tímu za krátky čas. Verí, že týždeň na to postačí.
Odbavovacia hala je už plná slovenských reprezentantov. Nervozita z posledného prípravného zápasu sa stratila. Na chlapcoch, ešte nenakazených šampionátovou horúčkou, vidieť pokoj a pohodu. Niektorí posedávajú v letiskovom bufete pri rannej káve a novinách. Pasová a colná kontrola beží bez problémov. Presne o siedmej roluje lietadlo Sky Europe na štart. Bolo by potešujúce, keby tichý a nenápadný odlet do Moskvy vystriedal prílet za sprievodu tých známych medailových ovácií.

Šupler požiadal Hossu o pomoc
Bývalý tréner slovenskej hokejovej reprezentácie František Hossa nebude chýbať ani na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta v Moskve, kde bude vystupovať v pozícii generálneho manažéra slovenského mužstva. Františka Hossu zastihol uplynulý týždeň v zámorí, kde sa bol pozrieť v play-off NHL na svojich synov, telefonát súčasného kormidelníka Júliusa Šuplera, ktorý ho požiadal o pomoc pred blížiacim sa šampionátom v Moskve vzhľadom na jeho vplyv na slovenských hráčov v NHL. V podobnom duchu sa niesol aj telefonát prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja Juraja Širokého. "Predebatovali sme všetky záležitosti spojené s mojím účinkovaním na MS. Pôjdem tam ako generálny manažér tímu, ktorý bude mať na starosti jednak kontakt s hráčmi NHL, ktorí pripadajú naďalej do úvahy, ale aj odborné konzultácie s Júliusom Šuplerom. Do zostavy však hovoriť nebudem, to je iba v kompetencii reprezentačného trénera," povedal Hossa.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 14:46