Reuters
StoryEditor

Mikaela sa dá zdolať aj o vyše sekundu, radovala sa Vlhová po úspechu v Záhrebe

04.01.2020, 12:12
Autor:
TASRTASRredred
Tretiu priečku si vyjazdila Rakúšanka Katharina Liensbergerová.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová jednoznačne triumfovala v sobotňajšom slalome v Záhrebe a dosiahla jedenáste víťazstvo v kariére vo Svetovom pohári.

Druhá skončila Mikaela Shiffrinová z USA s mankom 1,31 stotín sekundy a tretiu priečku si vyjazdila Rakúšanka Katharina Liensbergerová (+3,49 s).

Vlhová prerušila Shiffrinovej sériu

Dvadsaťštyriročná Slovenka čakala na triumf v klasickom slalome Svetového pohára bez štyroch dní celý rok. Naposledy sa z neho tešila 8. januára 2018 vo Flachau, medzitým vyhrala dvakrát obrák a v decembri paralelný slalom v St. Moritzi.

Odvtedy dominovala Shiffrinová a Vlhová tak v sobotu prerušila jej sériu. V prebiehajúcej sezóne obsadila doteraz druhé miesta v špeciálnom slalome za Shiffrinovou v Killingtone a Lienzi. Celkovo to bolo jej jubilejné 30. pódium v kariére.

"Mikaela sa dá zdolať"

"Cítim sa úžasne, konečne som vyhrala a konečne som zdolala Mikaelu. Aj keď veľa ľudí neverí, že sa ju dá zdolať, tak sa to dá a aj o vyše sekundu. Dnes som sa cítila od rána úžasne a vyšli mi obe jazdy, najmä tá druhá. Robila som, čo mi povedal tréner, že nemám pozerať na náskok 1,16 s a ísť naplno.

Teší ma, že je tu toľko Slovákov, mám tu priateľa a rodinu a je super pred nimi vyhrať. Veľmi sa teším, vždy bol môj sen vyhrať v Záhrebe a vo Flachau, pretože tieto slalomy sú také špeciálne. Som rada, že sa mi to dnes podarilo," povedala pre RTVS Vlhová, ktorá venovala triumf svojmu servismanovi Pierluigimu Parravicinimu, ktorý sa tento týždeň zranil.

Dvadsaťštyriročná Slovenka čakala na triumf v klasickom slalome Svetového pohára bez štyroch dní celý rok. Naposledy sa z neho tešila 8. januára 2018 vo Flachau, medzitým vyhrala dvakrát obrák a v decembri paralelný slalom v St. Moritzi.

V prebiehajúcej sezóne obsadila doteraz druhé miesta v špeciálnom slalome za Shiffrinovou v Killingtone a Lienzi. Celkovo to bolo jej jubilejné 30. pódium v kariére.

Vlhovej náskok z prvého kola

Vlhová si vypracovala komfortný náskok pred súperkami už v 1. kole. Slovenka odštartovala s jednotkou a aj bez porovnávacích medzičasov si udržala dynamiku jazdy na celej dlhej trati, ktorú zvládla za 57,25 s. Nastavila tak samostatné parametre kola, ku ktorým sa nepriblížila žiadna súperka.

Nedokázala to ani Shiffrinová, ktorej medzi prvým a druhým medzičasom podkĺzla lyža a mala čo robiť, aby chybu ustála. Síce pokračovala ďalej, ale jej strata narástla na 1,16 s. Menšie ako dvojsekundové manko na Vlhovú mali iba Shiffrinová, Švajčiarka Wendy Holdenerová (+1,81 s) a Rakúšanka Katharina Liensbergerová (+1,99 s).

Dramatické druhé kolo

V 2. kole, už pod umelým osvetlením, predviedla výbornú jazdu Shiffrinová, ktorá išla čisto a rýchlo a do cieľa prišla s veľkým náskokom 2,18 s pred dovtedy vedúcou Liensbergerovou. Hodila tak rukavicu Vlhovej, ktorá ju zodvihla a aj ona išla naplno.

Napriek miernemu zaváhaniu medzi druhým a tretím medzičasom dosiahla opäť najlepší čas a Shiffrinovú zdolala celkovo o 1,31 sekundy.

Vlhová tak nadviazala na triumf svojej krajanky Veroniky Velez-Zuzulovej, ktorá sa tešila z víťazstva v Záhrebe v roku 2017, čo bol jej posledný triumf v SP v kariére.

01 - Modified: 2024-01-20 17:23:24 - Feat.: - Title: V Jasnej sa zranil aj Adam Žampa. Možno mi to ukončí sezónu, vraví 02 - Modified: 2024-01-20 15:14:00 - Feat.: - Title: Petra Vlhová si poškodila väzy v kolene, sezóna sa pre ňu skončila. Pri páde si silno udrela aj hlavu a rameno 03 - Modified: 2024-01-20 10:30:08 - Feat.: - Title: Vlhová nedokončila prvé kolo obrovského slalomu v Jasnej, odviezli ju vrtuľníkom. Trať je tažká, hodnotí Žampa 04 - Modified: 2024-01-07 13:05:46 - Feat.: - Title: Petra Vlhová ovládla slalom v Slovinsku a dotiahla sa na Mikaelu Shiffrinovú 05 - Modified: 2024-01-07 10:07:52 - Feat.: - Title: Vlhová vedie po prvom kole slalomu v Kranjskej Gore, Shiffrinová vypadla
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 18:53