Reuters
StoryEditor

Djokovič obhájil titul. Australian Open vyhral už ôsmy krát

02.02.2020, 12:52
Autor:
TASRTASR
Srbský tenista získal sedemnásty grandslamový titul v kariére.

Srbský tenista Novak Djokovič sa stal ôsmykrát víťazom dvojhry na Australian Open a získal sedemnásty grandslamový titul v kariére. Druhý nasadený obhajca trofeje zdolal v nedeľňajšom finále turnajovú päťku Rakúšana Dominica Thiema po štvorhodinovej päťsetovej bitke 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4. V pondelok sa vráti na čelo svetového rebríčka ATP, keď predstihne Španiela Rafaela Nadala.

Djokovič si odnáša prémiu 4,12 austrálskych dolárov pred zdanením a 2000 bodov do rebríčka. V počte grandslamových titulov sa priblížil k druhému Nadalovi, ktorý má na konte 19 trofeji z podujatí veľkej štvorky. Líder je Švajčiar Roger Federer s 20 titulmi.

"Nole" je tretí hráč v histórii, ktorý triumfoval na tom istom grandslamovom turnaji minimálne osemkrát. Federerovi sa rovnaký kúsok podaril na tráve vo Wimbledone. Nadal vyhral antukový Roland Garros dvanásťkrát.

Stopercentná bilancia

Djokovič má vo finálových i semifinálových zápasoch v melbournskej aréne Roda Lavera naďalej stopercentnú bilanciu. V nedeľu až päťkrát stratil vlastné podanie a musel otáčať z 1:2 na sety, napriek tomu odplatil Thiemovi vlaňajšie prehry z Roland Garros i z turnaja majstrov v Londýne.

Vzájomnú bilanciu upravil na 7:4. Pre Thiema to bolo tretie neúspešné grandslamové finále. Vlani i predvlani nestačil v dueloch o titul na Roland Garros na Nadala. Jediný Rakúšan, ktorý získal trofej v grandslamovom singli, bol v roku 1995 Thomas Muster na parížskej antuke.

Djokovičovi skvele vyšiel úvod zápasu s Thiemom, keď v druhom geme prelomil podanie Rakúšana a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 3:0. Srb hral maximálne koncentrovane, jeho údery mali ideálnu dĺžku.

Thiem musel ísť pri každom svojom podaní cez zhodu, vo výmenách robil priveľa nevynútených chýb. Za stavu 2:4 predviedol výborný gem na returne, dokázal Djokoviča brejknúť a následne vyrovnať na 4:4. Záver úvodného dejstva však patril Djokovičovi, ktorý v desiatom geme premenil po dvojchybe Rakúšana prvý setbal.

Žiadny premožiteľ 

Thiem sa rýchlo otriasol, v treťom geme druhého setu zobral Djokovičovi servis a dostal sa na koňa. Rakúšan pridal na agresivite, zlepšil dĺžku úderov a vo výmenách dokázal dostať súpera pod tlak. Jeho najväčšia zbraň bol forhend von z kurtu, no s pribúdajúcimi minútami mu začal fungovať aj jednoručný bekhend po čiare. Za stavu 4:3 síce Rakúšan stratil servis, hneď vzápätí však Srba opäť brejkol.

Djokovič dostal dve napomínania za prekročenie časového limitu pri podaní, po druhom prišiel o prvý servis, čo Thiem využil. V ďalšom geme stratil Rakúšan pri servise iba fiftín a zobral Djokovičovi druhý set na tohtoročnom Australian Open.

Djokovič bol rozladený a aj v úvode tretieho dejstva sa trápil na podaní, čo bola voda na mlyn Rakúšana. Thiem po dvoch brejkoch odskočil súperovi na 4:0 a set sa stal jasne jeho korisťou. V dôležitých momentoch si Rakúšan dokázal pomôcť kvalitným prvým podaním, pri dlhších výmenách sa nebál zariskovať.

Vo štvrtom sete sa za stavu 1:1 dostal k ďalšiemu brejkbalu, no Djokovič si podržal servis, čo ho výrazne povzbudilo. Srb sa vymanil z krízy, získal úderovú istotu a začalo mu opäť vychádzať prvé podanie. Za stavu 4:3 Thiema brejkol a vynútil si piaty set.

V ňom za stavu 1:1 po troch nevynútených chybách Thiema zobral Rakúšanovi podanie. V ďalšom geme odvrátil dva brejkbaly a šancu na zisk ôsmeho melbournskeho titulu už z rúk nepustil. V desiatom geme premenil hneď prvý mečbal a slávil celkovo 75. víťazný zápas na Australian Open. V tomto roku ešte nenašiel premožiteľa.

Sú dôležitejšie veci

Djokovič v úvode svojho príhovoru zablahoželal Thiemovi k skvelému turnaju. "Dominic, dnes bolo mimoriadne ťažké zdolať ťa. Bol si veľmi blízko k víťazstvu. Máš ešte veľa času na to, aby si získal grandslamový titul. Chcel by som sa poďakovať celému môjmu tímu i môjmu bratovi za to, že prišiel do Melbourne. Na začiatku roka 2020 sa stali mnohé hrozné veci. Austráliu postihli rozsiahle požiare, v rôznych častiach sveta zúria konflikty," povedal Djokovič.

"Tragicky zahynul Kobe Bryant, ktorý bol môj mentor. Mali by sme teraz myslieť viac ako kedykoľvek predtým na to, že je potrebné spojiť sa a stáť bližšie k ľuďom, ktorí vás milujú. V živote sú aj dôležitejšie veci ako šport. Chcel by som sa poďakovať všetkým fanúšikom, ktorí chodili na naše zápasy. Australlian Open je vzorom pre ostatné turnaje. Na centri v aréne Roda Lavera hrám najradšej. Veľmi ma teší, že mám túto trofej opäť vo vlastných rukách," uviedol Srb, ktorému odovzdal trofej bývalý šampión Australian Open Rus Marat Safin.

Thiem uznal kvality staronovej svetovej jednotky. "Veľká gratulácia Novakovi, máš za sebou úžasný turnaj. To čo robíš so svojim tímom je obdivuhodné. Posunuli ste mužský tenis na úplne inú úroveň. Dnes som ťahal za kratší koniec, ale verím, že onedlho budem schopný revanšu," povedal Thiem.

"Sú dôležitejšie veci v živote ako športové zápasy. Je veľmi smutné, čo postihlo Austráliu. Je to krásna krajina. Žijú v nej skvelí ľudia, ktorí sa začínajú rýchlo zotavovať z prírodnej katastrofy. Cítil som v uplynulých dvoch týždňoch v Melbourne veľkú podporu. Už teraz sa teším na budúcoročný Australian Open," povedal Rakúšan.

01 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 02 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 03 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert 04 - Modified: 2024-02-03 19:32:00 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert 05 - Modified: 2024-01-28 13:02:40 - Feat.: - Title: Dokonalý obrat aj historický triumf pre taliansky tenis. Sinner je novým kráľom Melbourne Parku
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 05:24