StoryEditor

Ten, čo vychoval Moravčíka

28.05.2008, 00:00
Patril medzi posledných "obojživelníkov" -- na profesionálnej úrovni hrával futbal aj hokej. Rodák z Trenčianskych Teplíc Milan Lešický pôsobil desať rokov v Nitre v najvyššej československej futbalovej súťaži a zároveň nastupoval v drese Štartu Nitra v Slovensko--moravskej hokejovej lige. V 25. tich rokoch získal trénerskú licenciu a začal sa venovať nitrianskej mládeži. "Ľubomíra Moravčíka som poznal od desiatich rokov. Mojimi rukami prešiel v doraste a neskôr aj v československej juniorskej reprezentácii," povedal pre HN Lešický.

Patril medzi posledných "obojživelníkov" -- na profesionálnej úrovni hrával futbal aj hokej. Rodák z Trenčianskych Teplíc Milan Lešický pôsobil desať rokov v Nitre v najvyššej československej futbalovej súťaži a zároveň nastupoval v drese Štartu Nitra v Slovensko-moravskej hokejovej lige. V dvadsiatich piatich rokoch získal trénerskú licenciu a začal sa venovať nitrianskej mládeži. "Ľubomíra Moravčíka som poznal od desiatich rokov. Mojimi rukami prešiel v doraste a neskôr aj v československej juniorskej reprezentácii," povedal pre HN Lešický.

Stál za úspechmi mládeže
Ukončil Vysokú školu poľnohospodársku so zameraním na ekonomický smer. V roku 1970 bol najskôr asistentom trénera rezervného mužstva Nitry, neskôr postúpil do prvého tímu. Okrem trénovania sa zameral aj na vytvorenie projektu výchovy profesionálnych futbalistov. V roku 1980 získal na Fakulte telesnej výchovy a športu v Bratislave trénerskú A-licenciu a stal sa hlavným trénerom mládeže Nitry. Tá patrila v 80. rokoch medzi najlepšie v Československu. Prešli ňou okrem Moravčíka aj ďalší neskorší reprezentanti Slovenska -- napríklad gólman Miroslav König či Róbert Tomaschek. Následne pôsobil ako reprezentačný tréner mládežníckych reprezentácií do 16, 17 a 18 rokov. V roku 1988 sa vrátil už ako hlavný tréner do Plastiky Nitra. Hneď o rok s ňou získal historický úspech -- bronzové medaily za tretie miesto v najvyššej československej lige. Po šiestom mieste v ďalšej sezóne v Nitre skončil a stal sa asistentom trénera Milana Máčalu pri národnom tíme. Po rozdelení republiky prevzal slovenskú reprezentáciu do 21 rokov, ktorú ako hlavný tréner viedol do roku 1997. Jeho úspechy s výchovou talentov ho priviedli o rok neskôr do Japonska, pôsobil tri roky v spoločnosti Japan Sport Promotion v manažmente. Vypracúval rôzne projekty na zvýšenie úrovne japonského futbalu.

Dva tituly za jeden rok
Po návrate z krajiny vychádzajúceho slnka vydržal bez futbalu iba dva roky. V sezóne 2002 -- 2003 priviedol Žilinu k majstrovskému titulu. V tom istom ročníku sa tešil z triumfu aj v najvyššej futbalovej lige s tímom Inkar Nitra. "To bola výnimočná sezóna. Myslím si, že podobný úspech v dvoch rôznych súťažiach sa už nikomu nepodarí," hovorí Lešický. Predposledným klubom, ktorý trénoval, bol Púchov, ktorý zachránil v najvyššej súťaži. Naposledy viedol Spartak Trnava. Posledné dva roky pôsobil vo funkcii športového riaditeľa v pražskej Viktorii Žižkov. V nej sa pričinil o návrat klubu do najvyššej súťaže. Žižkov obsadil v tomto ročníku 10. miesto a Lešický sa rozhodol dobrovoľne opustiť pražský klub. Dnes je voľným trénerom či funkcionárom čakajúcim na možnosť zasadnúť na pozíciu prezidenta nášho futbalového zväzu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 07:23